Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Predsjednik im diplomirao

Autor: Nikola Markulin

05.10.2008. 22:00
Predsjednik im diplomirao


Od prošloga tjedna Studentski zbor zadarskog Sveučilišta, organizacija koja se skrbi za boljitak studentskog života, ostao je bez predsjednika. Naime, početkom tjedna Željko Primorac, predsjednik Studentskog zbora i prijašnji predsjednik AKSTU-a, diplomirao je i tako završio studij. Primorac je 2006. godine osnovao studentsku udrugu AKSTU ili “Aktivni student”, koja je bila pandan tada, po Primorčevu mišljenju, premalo aktivnom Studentskom zboru na polju borbe za studentski standard u Zadru.
– Motivacija za moje ozbiljnije aktiviranje u studentskim pitanjima bila je opća pasivnost i latentnost zadarskih studenata te nepostojanje osobe izabrane od studenata koja bi predstavljala njihove interese, neovisno od uprave Sveučilišta, prisjeća se danas Primorac, a kao najveći uspjeh svog angažmana vidi:
– Najveći je uspjeh našeg rada što su zadarski studenti danas ipak osvješteniji i aktivniji u rješavanju problema na Sveučilištu. Ne prihvaćaju svaku odluku koja se tiče osobno njih zdravo za gotovo. Preispituju sve, na što imaju svako pravo, a to je i njihova dužnost. Svakako da na tom polju ima još puno mogućnosti za napredovanje. Studenti pomalo shvaćaju da razina njihovih prava dobrim dijelom ovisi o njima i njihovoj volji aktiviranja u pravi čas. No, usprkos tome, smatram da još na našem Sveučilištu ne postoji kultura dijaloga između studenata i uprave Sveučilišta, jer se jedni i drugi međusobno ne vide kao partneri.
Novi predsjednik Studentskog zbora će se birati na sjednici svih studentskih predstavnika, no još se ne zna kada će se izbor održati. Budućnost Studentskog zbora, ali i AKSTU-a, Primorčeve prve studentske udruge je, drži on, u dobrim rukama:
– Na posljednjim izborima za Zbor, u tu su instituciju izabrani mnogi časni i dobri studenti pa vjerujem da će njihov izbor budućeg predsjednika biti najbolji mogući. Naravno, ja se u taj izbor neću miješati, jer smatram da to ne bi bilo u redu. Što se tiče AKSTU-a, ubrzo će također biti održana sjednica predsjedništva udruge gdje će biti izabrano novo, mlađe vodstvo. Tko god bude izabran, vjerujem da će i dalje voditi AKSTU časno i konstruktivno i vjerujem da će AKSTU i dalje biti važan čimbenik na studentskoj sceni.
Studente, podsjetimo, iščekuje i rasprava na sjednici Senata Sveučilišta, jer su na prošloj iskoristili pravo veta i tako blokirali odluku Senata kojom se dijelu studenata odbija upis više godine bez ispunjenja svih uvjeta. Samo, na ovoj sjednici studenti više neće imati pravo veta.