Preko Prdežina do Mt. Everesta

Slika korisnika admin
everest_5
Sebastian GOVORČIN
Everest-cure na ekspediciju kreću dogodine u ožujku

Članice prve hrvatske ženske ekspedicije koje dogodine kreću u pohod na Mt. Everest ovoga vikenda su imale pripreme na prostoru NP Paklenice. Među njima su bile i dvije sa zadarskog područja - Jana Mijailović, svima poznata kao jedna od osvajačica šestog vrha svijeta Cho Oyu prije godinu dana, i Danijela Bucić koja ulazi u svijet alpinizma.

- Ova dva dana ćemo više provesti u druženju što je isto sastavni dio priprema. Najveći dio nas se zna. To su cure s Cho Oyu. No, imamo i novih članica koje trebamo upoznati, osobito u planinskim uvjetima. Čovjek se na jedan način ponaša dolje u gradu u kafiću, a na drugi način gore u planini gdje praktično ovisimo jedna od drugoj, kaže punopravna članica ekspedicije Jana Mijailović.

Kišnu i vjetrovitu subotu cure su provele na ruti Velika Paklenica, Jurline, Ivine Vodice, Vaganski vrh, zatim spuštanje na Marasovac, Buljmu i nazad u kanjoj Velike Paklenice. Nedjeljni dio priprema počeo je ponovno u Velikoj Paklenici nastavio se prema Marasovićima i putem zanimljiva imena Prdežine. Zatim se preko Stražbenice, Rujna i Malog Rujna produžilo do špilje Vrtline.

Podsjetimo da je ovo ujedno i prva europska ženska ekspedicija koja kreće na Mt. Everest te druga u svijetu. Zamisao je da se vrh svijeta osvoji bez upotrebe kisika u bocama. Do sada je samo devet žena uspjelo u tome. Početak ekspedicije najavljen je u ožujku iduće godine, a završetak krajem svibnja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno