Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Reprezentacija mora biti ispred klupskih interesa

Autor: Roman Morović

05.10.2008. 22:00
Reprezentacija mora biti ispred klupskih interesa

Foto: Filip BRALA



Izbornik Čulin sam snosi dio krivice jer ne smije dopustiti da prevladaju klupski interesi kao što je u posljednje vrijeme slučaj. Kada ne bi bilo klupskih interesa mislim da bi savez daleko bolje funkcionirao, istaknuo je Bajlo
Hrvatsko veslanje kroz povijest je ostvarivalo izvrsne rezultate, od brončanog osmerca iz Sydneya, srebra braće Skelin iz Atene pa do brojnih međunarodnih uspjeha i medalja. Ipak, posljednjh nekoliko godina došlo je do određene rezultatske stagnacije i smjene generacija hrvatskih veslača, što je jedan od glavnih razloga zbog kojega smo na Olimpijskim igrama u Pekingu imali samo dvije posade.
– Mislim da ove sezone reprezentacija nije ispunila očekivanja, odnosno nismo ostvarili ono što smo zacrtali prošle godine. Očekivali smo više mjesta na Olimpijskim igrama jer su dvojac na pariće i dvojac “bez” već prošle godine na Svjetskom prvenstvu ostvarili olimpijsku normu. Ove godine su pokušali to isto napraviti osmerac, četverac i skif na kvalifikacijskoj regati u Poznanu, međutim, nisu u tome uspjeli – kaže trener hrvatske reprezentacije i VK Jadran Romano Bajlo.
Što se kraljevske discipline osmerca tiče hrvatski reprezentativci, s četiri Zadranina u sastavu, nisu bili daleko od zacrtanog cilja. Ipak, mladost i neiskustvo koštali su ih plasmana u Peking.
– Osmerac je sastavljen u vrlo kratkom vremenu i sve su to, izuzev Branimira Vujevića, vrlo mladi veslači. Oni su na svim regatama i treninzima pokazivali dobre rezultate, ali je na kvalifikacijama u Poznanu trema učinila svoje. Nakon prvih 800 metara utrke bili su drugi, ali tada je očito proradila trema zbog velike odgovornosti. Pali su na treće mjesto, a u zadnjim metrima su ih prestigli i Švicarci koje su u prednatjecanju s lakoćom deklasirali – kaže Bajlo i dodaje kako su upravo ovi veslači budućnost hrvatskog veslanja.
– Ako se nastavi kvalitetno raditi s tim momcima, uz eventualno pokoju izmjenu, oni bi mogli biti budućnost hrvatskog veslanja za OI u Londonu. Što se tiče četverca i skifa oni se nisu plasirali ni u finale i nisu imali šanse za plasman u Peking. Skif je dosta dobro veslao prije toga u Münchenu, no i on je na kvalifikacijama pregorio od treme.
Nakon kvalifikacijske regate u Poljskom Poznanu uslijedilo je Svjetsko prvenstvo U-23 na kojemu je četverac bez kormilara, za koji je nastupio i Zadranin Josip Stojčević, osvojio brončanu medalju.
– Nakon toga su ti mladi veslači otišli na Svjetsko prvenstvo U-23 u njemačkom Brandenburgu gdje je četverac “bez”, za koji je nastupalo pola osmerca, zauzeo treće mjesto, iako su imali malo vremena za prilagođavanje. Četverac s kormilarom je bio peti, a braća Begović su bili deseti, tako da ovu generaciju možemo smatrati dosta uspješnom – mišljenja je Bajlo.
Glavni događaj godine bez sumnje bile su Olimpijske igre u Pekingu, gdje su za Hrvatsku veslali braća Siniša i Nikša Skelin u dvojcu bez kormilara te Ante Kušurin i Mario Vekić u dvojcu na pariće.
– Što se Olimpijskih igara tiče, dvojac na pariće Kušurin i Vekić odveslali su vrlo dobro u prednatjecanju, ali su u polufinalu bili četvrti i ispali su za nepunu dužinu broda. Braća Skelin su već duže vrijeme u lošoj formi i ne znam što se s njima događa. Oni su bili dvanaesti što je u ovom trenutku jako loše – kaže Bajlo i dodaje kako je stariji brat Siniša do pola sezone veslao dosta dobro, a kasnije mu je forma bila u stalnom padu.
Posljednje veliko natjecanje bilo je Europsko prvenstvo u Grčkoj, na olimpijskoj stazi Schinias pokraj Atene.
– Na nedavnom Europskom prvenstvu u Grčkoj vrlo brzo je došlo do rasturanja osmerca. Odveslali su jako loše bez obzira što su ušli u finale. Bili su peti, a konkurencija nije bila ništa posebno jaka. Sve u svemu mislim da je, što se reprezentacije tiče, ove sezone došlo do jednog pada rezultata. Istina je da je došlo do smjene generacija. Veslači vrhunac postižu od 28 do 34 godine kada imaju i iskustvo i izdržljivost, a ovo su sve mladi veslači koji još moraju stasati. Da je bilo malo mudrijeg rada možda smo mogli imati još jednu posadu na Olimpijadi, ali više od toga nismo mogli očekivati – realan je bio trener hrvatske reprezentacije.
Ako s jedne strane smjena generacija može biti opravdani razlog slabim rezultatima, onda to nikako ne može biti svojevrsni kaos u Hrvatskom veslačkom savezu. Nedavno je i sam izbornik Igor Čulin u jednom intervjuu izjavio kako postoje određeni ljudi unutar saveza koji “buše veslanje”. Što je time mislio reći?
– Izbornik Čulin sam snosi dio krivice jer ne smije dopustiti da prevladaju klupski interesi kao što je u posljednje vrijeme slučaj. Kada ne bi bilo klupskih interesa, mislim da bi savez daleko bolje funkcionirao. Čulin kao izbornik mora imati jaku potporu saveza, a u savezu su većinom članovi pojedinih klubova pa je normalno da svatko ima svoje interese. Upravo zbog toga Čulin ne može raditi onako kako je zamislio. Bi li on trebao uzeti čvršći stav pa to eliminirati, to je jako teško reći. Njegov olimpijski ciklus je prošao, a sada će se za novi olimpijski ciklus birati i novi izbornik, a još se ne zna tko će to biti – kaže Bajlo i dodaje.
– U više je navrata od strane pojedinih klubova vršen pritisak na izbornika, a to se čak i javno zna i onda dolazi do nereda u reprezentaciji. Možemo reći da pored izbornika postoji i drugi izbornik koji slaže reprezentativne posade. Mislim da bi to trebalo biti daleko čvršće i da bi se trebali manje gledati klupski, a više nacionalni interesi. Ima dosta kvalitetnih mladih momaka koji sada stasaju i smatram da oni u Londonu mogu igrati značajnu ulogu. To je boljka cijeloga hrvatskog sporta, tako je i u nogometu i u košarci pa i u veslanju. U savezima vlada jedan kaos upravo zbog tih klupskih interesa i dok se njih ne eliminira neće biti pomaka prema naprijed. U reprezentaciji moraju biti najbolji sportaši, oni koji su to zaslužili svojim sportskim kvalitetama – zaključio je Bajlo.


SMJENA GENERACIJA I U VK JADRAN


U VK Jadran također je došlo do smjene generacija, a upravo zbog toga zadarski veslači, koji su trinaest puta bili prvaci hrvatske u osmercu, ove godine nisu uspjeli obraniti taj naslov.
– Dolaze mlađi naraštaji i u ovom trenutku nismo mogli obraniti naslov državnog prvaka u osmercu upravo iz razloga što su veslala četvorica mlađih seniora. Taj smo primat prepustili Trešnjevci, ali smo zato obranili naslov u četvercu s kormilarom gdje su Vujević, braća Begović i Stojčević s lakoćom postali prvaci države. Dolazi nam jedna plejada mlađih juniora i kadeta koji su prvaci države u osmercu, četvercu s kormilarom i četvercu na pariće. Što se tiče budućnosti našeg klupskog veslanja ne bi trebalo biti problema. Tu su braća Begović, Stojčević i Bušić koji su već skupili dosta međunarodnih regata i iskustva, a pored njih će i ova nova generacija seniora doći do izražaja – kaže trener VK Jadran Romano Bajlo.




S BRATOM JOSIPOM NA OI U MUENCHENU 1972.


Romano Bajlo 1972. godine bio je zajedno s bratom Josipom, sadašnjim sportskim direktorom NK Zadar, na OI u Münchenu 1972. Iako su trebali veslati u dvojcu s kormilarom, tadašnji ih je savez smjestio u osmerac u kojemu se nisu uspjeli plasirati u finale.
– Mi smo trebali ići još na OI u Meksiko 1968., no zbog određenih zavrzlama u ondašnjem savezu to nismo uspjeli. Tada se u nama probudio inat i rekli smo da po svaku cijenu moramo nastupiti na Olimpijskim igrama u Münchenu. Trebali smo veslati u dvojcu s kormilarom jer smo i ispunili olimpijsku normu u toj disciplini, no tada nas je savez prebacio u osmerac s kojim se nismo uspjeli plasirati u finalnu utrku. Te je Olimpijske igre, kao što je svima već poznato, u potpunosti zasjenio atentat na izraelske sportaše. Mi smo bili vrlo blizu, paviljon do paviljona i odmah nakon toga smo otputovali kući tako da nam je nakon svega ostao vrlo gorak okus s Olimpijskih igara.


STO GODINA VK JADRAN


Ove godine VK Jadran slavi stotu godišnjicu svoga postojanja. Iako je klub službeno osnovan 20. rujna, glavna proslava zakazana je na blagdan Sv. Krševana 24. studenoga, a odvijat će se pod geslom “Dobro došli u zlatni grad ljubavi i mira”. Najavljeno je otkrivanje statue veslaču, zatim blagoslov kluba, krštenje novih Jadranovih brodica te milenijska fotografija vesala iz cijeloga svijeta. Dakako, bit će tu i svečana sjednica te veliki humanitarni koncert u dvorani na Višnjiku i još mnogo kulturno-umjetničkih i sportskih zbivanja.