Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Skrojili šansu za ostanak

Autor: Šime Ćurko

05.10.2008. 22:00
Skrojili šansu za ostanak

Foto: Vedran SITNICA



Počelo je – zaleđima. Vješti Varaždinci lako su neutralizirali najavljivanu navalu Zadrana od prve minute i to namještanjem zaleđam, lijepo demonstriravši da se zaustavljanje protivničkih igrača može realizirati na vrlo jednostavan način. U malo više od pola sata gosti su domaćinima namjestili osam zaleđa! Do kraja poluvremena još dva. Jedina šansa u tom periodu dogodila se u 18. minuti nakon kornera Tomasova, kada je Ljubičić na dva-tri metra glavom poluvisoku loptu nespretno zahvatio i poslao je pored vratnice izvan granice igrališta. Jedini izlet gostiju pred Vukovićev gol bijaše u 29. minuti kada je na sredini igrališta pogriješio Batkoski, lopta je došla do Mujanovića koji je u trku s Puljića krenuo prema Vukoviću. Na rubu 16-erca Puljić se odlučio za klizeći start i uspio izbiti lopte ispred varaždinskog napadača. U 40. minuti odlična akcija Zadrana, Ljubičić je dugo vukao loptu, Bilaver je otvarao desnu stranu i u pravom trenutku dobio loptu. Uslijedio je Bilaverov prizemni udarac prema suprotnoj vratnici gdje je natrčavao Tomasov. Niti je Bilaver pogodio, niti je Tomasov uspio na vrijeme natrčati. B
io je to znak buđenja domaćih koji su u 44. minuti imali veliku prigodu nakon što je Tomasov “zavezao” tri varaždinska igrača na desnoj strani i ubacio u sredini za Jerbića koji je imo čisti prostor ispred sebe. No, Jerbić je loptu loše primio, odbila mu se dovoljno da je više nije mogao kontrolirati. Javili su se malo prije toga i Varaždinci, Papa je pokušao s desne strane, ali je Vuković sačuvao mrežu. Kraj poluvremena donio je i brojne zvižduke s ponovno dobro popunjenih Stanova, koliko god Zadar bio loš ove sezone, gledatelji mu nisu okrenuli leđa.
Drugih 45. minuta donijelo je reprizu početka utakmice, Zadrani su naizgled imali više loptu, ali su akcije “narančastih” bile puno smislenije i konkretnije. U tom je periodu Vuković dvaput neutralizirao pokušaje Varteksa iz daljine, prvo Mujanovićev udarac, a potom i udarac Mumleka s oko 28 metara iz slobodnog udarca. Kapetan Varteksa prebacio je obrambeni zid domaćih, a zadarski je vratar uspio nekako u padu zatvoriti svoj donji desni kut koji je Mumlek gađao. Novi problemi u domaćem šesnaestercu u 62. minuti, Golik se provukao kroz zadnju liniju domaćih, došao sam pred Vukovića i u čistoj situaciji zadarski vratar uspio je zaustaviti Golikov udarac. Jurić potom vadi u prvom poluvremenu zapaženog Jerbića i uvodi Mitrovića, pa je Zadar zaigrao s dva napadača. U 67. minuti Pletkosić je krenuo sam lijevom stranom i sve je dobro napravio nakon što je izbjegao nalete nekoliko protivničkih igrača. Uspio je Pletikosić i odlično ubaciti na drugoj vratnici gdje je glavom pucao Terkeš, a Dreven refleksno obranio. Varaždinski vratar svoju je momčad sačuvao i u 76. minuti kada je Tomasov po desnoj strani sve sam napravio, mogao je i pucati budući da je ispred njega bio još samo Dreven. No, Tomasov je vidio u sredini neometanog Terkeša koji je s 10-ak metara pucao poluvisoko po sredini, što je za Drevena idealan rasplet. Potez koji je Zadrane bacio u očaj, u utakmici u kojoj su se prave prigode događale tako rijetko ovakvi promašaji imaju dvostruku težinu. Blizu pogotka Zadar je bio i u 82. minuti, slobodan udarac Tomasova Parmaković je glavom skrenuo pored desne vratnice. Posljednji Jurićev adut u igru je ušao u 82. minuti; Marin Batur prvi je put ove sezone zaigrao za Zadar koji je po pobjedu krenuo praktički s tri napadača. I pogodio je Zvone. Baš kao što je pogodio Puljić za toliko očekivanu pobjedu. Odahnuo je Zadar, ali za hvatanje priključka s ostalima trebat će još puno. Pobjeda, naravno.
ZADAR – VARTEKS 1:0
ZADAR – Stadion u Stanovima. Gledatelja: 2.000. Sudac: Domagoj Vučkov (Rijeka) 6. Pomoćnici: Igor Krmar (Zagreb), Tomislav Kučina (Sv. Ivan Žabno). Strijelac: 1:0 Puljić (88′). Žuti kartoni: Parmaković, Pletikosić, Puljić (Zadar); Prahić, Melnjak (Varteks).
ZADAR: Vuković 7, Puljić 7, Batkoski 6,5, Parmaković 6,5, Bilaver 6 (od 83′ Batur 7), Ljubičić 6,5, Jerbić 6,5 (od 64′ Mitrović 6) Pletikosić 6,5, Surać 6, Tomasov 6,5, Terkeš 6. Trener: Zvonimir Jurić.
VARTEKS: Dreven 6,5 Melnjak 6, Prahić 6, Lučić 6 (od 64′ Vuk 5,5), Šimek 6, Bloudek 6, Golik 6, Vukman 6, Mumlek 6, Mujanović 5,5 (od 78′ Balajić 5,5), Papa 5,5 (od 90′ Novinić -). Trener: Dražen Besek.
Gol
87′ – Papa je srušio sasvim u kutu s lijeve strane Pletikosića, za tzv. skraćeni korner. Loptu je namjestio Batur, oštro ubacio pred Drevena gdje je Puljić podmetnuo glavu i skrenuo loptu u mrežu za opće oduševljenje na tribinama.


Pola godine bez pobjede
Punih 189 dana trebalo je Zadru za pobjedu u Prvoj HNL, posljednji put Zadar je jednog prvoligaša pobijedio 29. ožujka kada je na Stanovima s 1:0 porazio Cibaliju u najtužnijoj utakmici ikad odigranoj na zadarskom stadionu budući da se u dvoboju s Vinkovčanima teško ozlijedio Hrvoje Ćustić, koji je 3. travnja od posljedica ozljeda preminuo u zadarskoj Općoj bolnici. Od tada Zadar je od 16 utakmica izgubio čak 14 i tek dvije odigrao neriješeno.