Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svjetska dvorana čeka europsku košarku

Autor: Siniša Klarica

05.10.2008. 22:00
Svjetska dvorana čeka europsku košarku

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon dviju velikih predstva u rukometu i tenisu, u subotu je došla i dugo očekivana košarkaška premijera u dvorani na Višnjiku. Vip salon opet je bio pun ljudi vezanih za sport i košarku, ali ozračje oko te utakmice najbolje je dočarala zadarska glumica Gabrijela Meštrović Maštruko.
– Spremala sam se na utakmicu kao da idem na premijeru, na nekakvu još nepoznatu predstavu o kojoj znam samo tekst. Međutim, ovo što sam doživjela to je van svega što sam očekivala. Cijelo vrijeme bila sam zadivljena i uzbuđena, a još je i Zadar slavio…, govorila je poznata zadarska glumica.
No najljepše je kad ti poštovanje i divljenje odaju gosti i to iz viječitog rivala Splita. Igrom ždrijeba, “potrefilo” se da vrijeme košarke na Višnjiku počne baš susretom dviju momčadi koji su obilježile povijest hrvatske košarke. Jedan od protagonista tog povijesnog Splita jest i Goran Sobin, član Jugosplastike, momčadi europskih prvaka.
– Malo je reći da sam oduševljen. Uz ovu dvoranu Zadar i cijela hrvatska košarka moraju naprijed. Ne bi se smijelo dogoditi da na nakon ove dvorane, dođe, iz ne znam kojih razloga, do povratka u Jazine, bez obzira koliko legendarne bile, kao što se to nama dogodilo na Gripama, rekao je Sobin.
“Tehniko” Splita Vinko Bajrović obišao je mnoge dvorane svijeta.
– Međutim ovu Dvoranu Krešimir Ćosić smatram jednom od najljepših dvorana. Ovo je Zadar zaslužio, ali i njegovi košarkaši. Kao stručnjaka zadivili me to što su Zadar i naš Split naučili igrati u svojim „škatulicama”, a već danas se vidi kako oni prihvaćaju ovu svoju novu „škatulu” u kojoj će pokazati sve čari košarke.
Branko Macura također je izrazio svoje oduševljenje dodajući da će se i u splitskoj Lori možda igrati košarka jer postoji zanimanje i američkih investitora.
Predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Danko Radić dodao je da subota nije bila ne samo veliki dan za zadarsku košarku, nego i hrvatsku.
– Zadar je to zaslužio ovakvu dvoranu. Gradnja dvorana, kako ove u Zadru, tako i polivalentnih diljem Hrvatske, mogla bi značiti puno za našu košarku. Tu prvenstveno mislim na organizacijiu velikih košarkaških događanja i prvenstava. Takve dvorane potrebne su i NLB ligi, ali i hrvatskoj košarci. Sad, kao u zadarskom slučaju, može na utakmicu doći cijela obitelj, a ne kao u Jazinama, samo veliki zanesenjaci koji bi došli dva sata prije. Najvažnija stvar je međutim da stvaramo domaće košarkaše i domaći kadar koji mogu igrati dobru hrvatsku košarku u ovakvim uvjetima. Zato trenažni proces treba pojednostaviti i puno raditi s mladima. Treba više Uča Pulanića u svakom našem gradu, rekao je predsjednik HKS-a.
No da bi klubovi uzletili ili bolje rečeno vratili se u komercijalno elitniji razred trebaju se marketinški konsolidirati. Prema Ivanu Jurjeviću, prvom čovjeku Lignuma, KK Zadar jest zadarski brand, ali s novom dvoranom je dobio preduvjete tog uzleta.
No treba li Zadar po novom Zakonu o sportu, prepustiti burzi ili okupiti košarkaški cluster koji i sad vodi klub?
– Ovo drugo bez sumnje. Naravno da još uvijek nedostaje izvora financija za taj odlučujući iskorak. Za Euroligu treba još nekoliko kvalitetnih igrača. Znači, klub treba dodatno kapitalizirati, ali ne ga stihijski baciti na burzu, rekao je tehnički direktor Tankerske plovidbe Lenko Milin.
Direktor TCG-a Benkovac Željko Uzelac dodaje da je Krešina dvorana na Višnjiku napredak za Zadar i svojevrsna sigurnost. Za njega je početna posjeta utakmici Zadar-Split jamstvo da se može stvoriti novi i vrlo jaki Zadar.
– Bilo je svega i svačega ovih dana u Zadru u komentarima. Isplati li se ili ne ulagati u ovakve objekte. Samo ako imaš ovakav objekt možeš se nadati boljem financiranju. Već smo s tenisom i rukometom pokazali sport na višim europskim razinama. Nadam se da će tako biti i s košarkom, rekao je Uzelac.
U prilog mu ide svakako doživljaju prve armosfere u Krešinoj dvorani u koju je Europa već ušla. Na redu je i europska košarka.