Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U Zadru ove godine 68 novooboljelih od raka dojke

Autor: Dragana Glavočić

05.10.2008. 22:00


Prema riječima Tatjane Vukelić-Baturić, predsjednice udruge Europa donna – Sekcija Zadar prošle su godine otkrivena čak 122 slučaja bolesti, a pretprošle ih je bilo 90
Udruga Europa Donna-Sekcija Zadar, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića i Ministarstva zdrastva i socijalne skrbi, organizirala je u povodu obilježavanja Dana ružičaste vrpce šetnju gradom. Šetnja na Dan ružičaste vrpce posvećena je ranom otkrivanju raka dojke i potrebi provođenja nacionalnog programa prevencije bolesti dojke.
Inače, mjesec listopad je u cijelom svijetu posvećen podizanju svijesti brige o dojkama, važnosti redovne liječničke kontrole dojki i ranog otkrivanja raka dojke dok je još izlječiv. Pedsjednik Stjepan Mesić predložio je 1999. godine da prva subota u listopadu bude posvećena ranom otkrivanju raka dojke, a taj je dan nazvan Danom ružičaste vrpce.
Na Narodnom trgu se u subotu ujutro okupilo pedesetak članica Udruge Europa donna – Sekcije Zadar, koje su se odjevene u zelene majice s ružičastom vrpcom na prsima te noseći plakate uputile u šetnju Poluotokom – od Narodnog trga, preko Ulice Mihovila Klaića do Foruma, Rive, Morskih orgulja, zatim uz crkvu Gospe od Zdravlja preko Kalelarge natrag do Narodnog trga.
Kao u Zadru, i u ostalim hrvatskim gradovima subotnjom se akcijom htjelo upozoriti da svaka žena mora imati pravo na redovite besplatne preglede dojki, kao što su palpacija, mamografija i ultrazvuk te obveznu medicinsku, psihosocijalnu rehabilitaciju i palijativnu skrb. Organizatori Dana ružičaste vrpce su Europa Donna Hrvatska s klubovima i udrugama žena operiranih i liječenih od raka dojke, Hrvatsko senološko društvo, Hrvatsko onkološko društvo i Hrvatska liga protiv raka.
Prema riječima Tatjane Vukelić-Baturić, predsjednice udruge Europa donna – Sekcija Zadar, tijekom 2008. godine u Zadru je rak dojke otkriven kod 68 pacijentica. Prošle su godine otkrivena čak 122 slučaja bolesti, a pretprošle ih je bilo 90.
U prevenciji nastajanja raka dojke, Vukelić-Baturić posebno je istaknula Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u sklopu kojega je ženama u dobi od 50 do 69 godina omogućeno obavljanje mamografskog snimanja dojki. Troškove snimanja snosi Hrvatski zavod za obvezno zdravstveno osiguranje. U Hrvatskoj u toj dobnoj skupini ima 531.617 žena.
– Nužno je što ranije otkriti bolest. Više od 90 posto bolesnica s karcinomom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi. Što se, pak, tiče čimbenika koji utječu na nastanak zloćudne bolesti zasigurno su stres i genetika na visokom mjestu. Nekad se srednja dob tretirala kao rizična skupina, no danas se dobna granica spustila tako da se rak dojke pojavljuje i kod vrlo mladih žena, zaključila je Vukelić-Baturić.