Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Želja donijela broncu

Autor: Viktor Bogut

05.10.2008. 22:00
Želja donijela broncu


Da Pintarič u kvalifikacijama nije podbacio, odnosno da je srušio deset drva više, mi bismo bili treći ili drugi, što bi nam u polufinalu donijelo Austrijance ili Mađare, momčadi od kojih smo objektivno jači i vjerojatno bismo ušli u finale – istaknuo je direktor Zadra Ivan Lulić
Zadrani su nastavili s odličnim igrama na međunarodnoj sceni. U austrijskom gradiću Ritzingu osvojili su brončanu medalju na natjecanju Svjetskog kupa. Zadrani su dobro odradili kvalifikacijska bacanja, no na kraju su imali sitnijih problema da uđu u polufinale. Kiksao je, inače odlični slovenski reprezentativac Primož Pintarič. Zadrani su pred kraj kvalifikacija pali s drugog na treće mjesto, a u konačnici završili četvrti. To im je donijelo, vjerojatno najjaču svjetsku momčad, njemački Röt Weis Zerbst.
– Da Pintarič nije podbacio, odnosno da je bar srušio deset drva više, mi bismo bili treći ili drugi, što bi nam donijelo Austrijance ili Mađare, momčadi od kojih smo objektivno jači i vjerojatno bismo ušli u finale – istaknuo je direktor Zadra Ivan Lulić. No, na kraju su Zadrani završili na četvrtom mjestu, za protivnika dobili Nijemce i nakon velike borbe taj dvoboj izgubili. Imali su Zadrani 2:0 pa 3:1, no u posljednjem krugu za Zadar su podbacili kapetan Mario Baljak i Marko Vidak. Igrači Röt Weis Zerbsta su stigli i prestigli Zadar te se plasirali u finale. Taktika je bila dobra. Išli su Zadrani s četiri najjača igrača u početku. Gađali su i 4:0. I skoro ih dohvatili. Bilo je 3:1, a nenadano dobru partiju pružio je njemački igrač Marcus Gerdau koji je rušio 660 drva, pobijedio Damira Fučkara (koji je također igrao dobro), smanjio prednost Zadra na 3:1 te potpuno umanjio razliku u drvima. Na neki način je otvorio svojim suigračima put da u posljednjem krugu iskoriste činjenicu da je zadarska momčad u početku ispucala svoje adute te da u konačnici njegovi suigrači prestignu Zadrane u polufinalnom dvoboju. No, ono što je najvažnije, Zadrani se nisu “predali”, već su dvoboj za treće mjesto odigrali maksimalno koncentrirano te glatko svladali St. Pölten.
– Iako su staze bile potpuno loše, mi smo izvukli snage i, na kraju se ispostavilo, glatko svladali neugodnu austrijsku momčad. Znali smo da smo bolji, no to smo morali dokazati na terenu. Vrlo brzo smo došli do velikog vodstva i znali smo da naši protivnici to neće moći uhvatiti, tako da smo mogli taj dvoboj odigrati s guštom. Žal za propuštenom prigodom u polufinalu ostaje. Isto tako možemo žaliti za tim da u kvalifikacijama nismo odigrali potpuno dobro i na taj način izbjegli Nijemce u polufinalu, nego ih čekali u finalu koje je uvijek otvoreno. Ali, treba biti racionalan i zadovoljan time što smo došli do novog odličja. Najgore je biti četvrti, a mi to nismo dopustili – zaključio je Lulić.
Slično mišljenje ima i trener Zadra Šime Mijolović.
– U svakom slučaju, ovo je uspjeh. Svako odličje s ovako jakog natjecanja možemo smatrati uspjehom. Sigurno da smo svi mi priželjkivali zlato, ali za osvojiti zlatnu medalju mnogo toga se mora poklopiti. Nas je u tom polufinalu i sreća napustila. Postavili smo taktiku da nam četiri najjača igrača igraju odmah na početku. Poveli smo s 3:1, a gađali smo 4:0 pa da onda s razlikom u drvima nešto napravimo. No, nije išlo. Imali smo 3:1, ali dva igrača su nam na kraju kiksala, a to je previše za protivnika poput Röt Weis Zerbsta. Nismo na kraju uspjeli, iako smo bili zaista jako blizu. No, ponavljam, treće mjesto je veliki rezultat. Nastavili smo osvajanjem odličja na međunarodnoj sceni – kaže Mijolović, koji je očito dobro spremio momčad pred dvoboj sa St. Pöltenom, nakon kojega su Zadrani proslavili broncu.
– U tu momčad smo krenuli sa standardnom postavom i nakon što smo poveli s 3:1, bilo je manje-više sve gotovo. Ono što je najvažnije, mi smo u taj susret ušli maksimalno koncentrirani, spremni i željni pobjede. To nam se kasnije i vratilo – zaključio je Mijolović.
ZADAR – ST. PÖLTEN 6:2 (3517 – 3372)
Pintarič – Vastecka 2:2 (601 – 573), Ukalović – Locsher 3,5:1,5 (592 – 533), Milanović – Huber 1,5:3,5 (557 – 580), Bogdanović – Eder 4:0 (628 – 5541), Fučkar – Bortek 3:1 (588 – 572), Baljak+Marinović – Kolakovsky 0:4 (551 – 573)
Unatoč činjenici da su dan ranije tijesno poraženi u polufinalu Svjetskog kupa, Zadrani su ipak u dvoboj za broncu ušli potpuno koncentrirani. Znali su da su jača momčad od St. Pöltena te da nema razloga da ne osvoje novo odličje na međunarodnoj sceni. Primož Pintarič i Luka Ukalović autori su početnih 2:0 protiv Austrijanaca. Slovenski reprezentativac u redovima Zadra, nakon 2:2 u setovima protiv Philippa Vastecke srušio je veći broj drva i donio prvu pobjedu svojoj momčadi. Nešto lakše je bilo Luki Ukaloviću, koji je s 3,5:1,5 porazio Thomasa Loschera. Legendarni zadarski kuglač ipak je bio za nijansu bolji od suparnika i, iako nije pružio meč za pamćenje (čemu pridonosi i loše stanje kuglane posljednjeg dana), nije imao problema da Zadru donese i drugu pobjedu. Dušku Milanoviću Ritzing definitivno nije odgovarao. Nikako se nije mogao snaći niti u dvoboju za treće mjesto. S 3,5:1,5 porazio ga je mladi Lukas Huber. Ipak, da Zadar prije posljednjeg kruga i dalje zadrži prednost, pobrinuo se ponovno odlični Branislav Bogdanović koji je nastavio s odličnim igrama i po tko zna koji put bio najefikasniji u redovima Zadra. Bogdanović je s 4:0 “skinuo” Martina Edera i na taj način povećao razliku u drvima pred zadnji krug. Imali su tada kuglači Zadra 3:1, a baš zbog te zalihe u srušenim čunjevima, mogli su se polako početi pripremati za slavlje. Još jedan bod za Zadar djelo je Damira Fučkara, dok Mario Baljak, kojeg je kasnije zamijenio mladi Hrvoje Marinović, poraženi od Radeka Kolakovskog. Konačni rezultat je bio 6:2. U finalu je njemački Rot Wies Zerbst sa 6:2 (3715 – 3639) svladao mađarski Szeged.