Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Brancin Ive Taraša za pobjedu

Autor: Joško Gatara

05.10.2009. 22:00
Brancin Ive Taraša za pobjedu


Tradicionalno ribolovno natjecanje u panuli, Kup Karinskog i Novigradskog mora održano je prošle subote pod vrlo teškim udarima dinarske bure. Bura koja je nesmiljeno počela puhati u noći 2. na 3. listopada, zagriženim panulašima zaprijetila je odgađanjem Kupa. No, ni takvi uvjeti nisu odagnali volju dvadesetdvojice ribolovaca, koji su se odlučili sa svojim barkajolima upustiti za upitnim ulovom u borbi za ovogodišnjeg pobjednika. Gotovo uvijek isti zaljubljenici panule, članovi zadarskog Zubaca, biogradske Podlanice i najvećim dijelom domaćina i organizatora Sipe iz Benkovca, zaputili su se s kašnjenjem od skoro tri sata, uzburkanim morem prema Ždrilu i Novigradskom moru, gdje su udari bure bili manji pa je postojala mogućnost ulova nekog boljeg primjerka. Ali žestoka bura sigurno je i ohladila i apetit gofova, lica, brancina, zbog čega je cjelokupni lov od šest sati donio samo četiri ribe, koje su na kraju i odlučile pobjednike.
Na vaganju su sucu Lutfiji Roboviću svoje ulove prezentirali Ivo Taraš i Nikola Šutej, brancine, Igor Palić donio je palamidu, a Zvonko Gašpar predstavio se ušatom. Vaganje je pokazalo da je brancin Ive Taraša ipak nešto teži od palamide Igora Palića i brancina Nikole Šuteja. Naravno, za nagrade nije uspjela konkurirati ušata Zvonka Gašpara, jer je težinom predstavljala najmanji ulov.
Među natjecateljima su bili i Franjo Mandala i Roman Šimunković, koji su nešto prije samog Kupa bili uspješni u lovu na lice. Mandala je bio sretne ruke s ulovom lice od 15 kg, a Roman ulovom lice od 29 i 18 kg te ulovom brancina od preko 6 kg.
– Čim se smiri bura ponovno ćemo na more. Vjerujem da će biti kapitalnih primjeraka koji, ako ne mogu konkurirati za Kup, mogu za natječj Plodova zemlje i mora, za Najulov 2009. – kazao je Šimunković.
Na svoje su zato došli najmlađi ribolovaci koji su se natjecali u lovu štapom s kraja i tako uveličali Kup. Nastupilo je 52 juniora od 8 do 16 godina iz Zubaca i Donata iz Zadra, biogradske Podlanice i benkovačke Sipe. Iako sa zakašnjenjem mladi ribolovci smjestili su se na istočnom dijelu Karinskog mora u zavjetrini. Uza svu skromnost ribljeg fonda uspjeli su uloviti 180 komada, težine negdje preko kilograma. Uglavnom su se lovili mali glavoči, balavice i poneki šparić. Zbog ograničenog vremena lovilo se 2.5 sata, nakon čega je bilo vaganje, a ono je pokazalo, tko je u teškim uvjetima bio najuspješniji.
Razlike među pobjednicima bile su male, tako da su grami odlučivali o konačnom redoslijedu. Najveći ulov ostvario je Jere Brzić iz Podlanice. Slijedio ga je Hrvoje Knežević iz Donata, dok je treću poziciju osigurala Estera Bajlo iz Zubaca. Pobjednici su nagrađeni diplomama, medaljama, peharima i knjigama o ribolovu, dok su svi ostali sudionici dobili diplome za nastup na natjecanju.


 REZULTATI


Panula: 1. Ivo Taraš (Sipa) 3.554, 2. Igor Palić (Sipa) 2.520, 3. Nikola Šutija (Sipa) 2.230 bodova.
Juniori U-16: 1.Jere Brzić (Podlanica) 237, 2. Hrvoje Knežević (Donat) 224, 3. Estera Bajlo (Zubatac) 217, 4. Dino Nimac (Sipa) 189, 5. Anđelo Kosović (Zubatac) 152 boda.