Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prva godišnjica hodočašća

Autor: Velimir Brkić

05.10.2009. 22:00
Prva godišnjica hodočašća

Foto: Velimir BRKIĆ



Za 15.30 sati predviđeno je okupljanje na autobusnom okretištu u Glavici. U 16 sati započet će molitva krunice uz postaje križnog puta na 213 metara nadmorske visine, na brdo Vrčevo do novoizgrađene kapelice BDM od Krunice (Gospe od Ružarija). Svetu misu na brdu Vrčevu s početkom u 17 sati predvodit će don Josip Vuleta, župnik Gorice i Raštana


 Sutra 7. listopada u Glavici, naselju u Općini Sukošan, na osobit način proslavit će se prva godišnjica sedmodnevnog hodočašća jedanaestorice odvažnih i hrabrih iz ovog kraja s Gospinim kipom od svetišta u Međugorju do Glavice, koje je umnogome promijenilo duhovni život ovog kraja u podnožju brda Vrčeva.
Sveta misa na Vrčevu
Mnogo je žitelja potom pronašlo izgubljenu vjeru, mir, poniznost i povezanost s Bogom. Za 15.30 sati predviđeno je okupljanje na autobusnom okretištu u Glavici. U 16 sati započet će molitva krunice uz postaje križnog puta na 213 metara nadmorske visine, na brdo Vrčevo do novoizgrađene kapelice BDM od Krunice (Gospe od Ružarija). Svetu misu na brdu Vrčevu s početkom u 17 sati predvodit će don Josip Vuleta, župnik Gorice i Raštana.
Prije točno godinu dana jedanaest hodočasnika: Željko, Anes i Vinko Števanja, Vilson Bratović, Siniša Galešić, Ante Galac, Davor Dević, Šime i Tomislav Batur, te Marko Mikulić Maćo iz župa Glavice, Gorica i Raštane Donje, čiji je nebeski zaštitnik sv. Ivan, kao i Frane Smokrović iz župe Sv. Josipa na zadarskoj Plovaniji nakon sedmodnevnog, 280-kilometarskog hodočašća od marijanskog svetišta u Međugorju, noseći sa sobom Gospin kip stiglo je u Glavicu u podnožje brda Vrčevo.
Tog radosnog utorka prije godinu dana vjernički puk, njih preko 2.500, ovih ravnokotarskih župa i susjednih župa je nadasve emotivno dočekao umorne ponosne hodočasnike, duhovnim pjesmama, suzama radosnicama i pljeskom u kojem su bila predana njihova srca i njihova ljubav za odvažne i nepokolebljive hodočasnike, njihove junake, za Gospu Vrčevsku, za novi poticaj vjere i ljubavi. Bio je to prekrasan događaj, najmasovnije okupljanje dosad uopće u ovom malom naselju u Općini Sukošan. Legendama od koljena na koljeno nazivano mistično brdo Vrčevo, odsad zvano Gospino brdo Vrčevo, dobilo je kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice i blagoslovljen Gospin kip.
– Dogodio se mir, duhovni mir. Jer nikako se drugačije ne može opisati onakvo blaženo, sveto ozračje koje je zavladalo mnoštvom nakon što su hrabri i odvažni momci i muževi s Gospinim kipom stigli ovdje u podnožje brda Vrčevo, prisjeća se i član Odbora za doček Tiho Števanja, brat hodočasnika Anesa.
Jedanaest hodočasnika sedam dana prije, nakon ranojutarnje svete mise u crkvi Sv. Jakova i obreda blagoslova Gospinog kipa 50-ak župljana ispratilo ih je iz svetišta Kraljice Mira u Međugorju na dalek put pješice na kojem su sa sobom nosili 1,2 metra visoki Gospin kip, koji je s drvenim postoljem i nosačima težak 25-30 kilograma. Hodočasnici su duhovnim pjesmama ispraćeni na put. Deset njih pješice, dok ih kombijem prati glavni logističar Maćo. Svakog dana se propješačilo oko 40 kilometara, s noćenjem u Ravči kod Vrgorca, Makarskoj, Omišu, Trogiru, Šibeniku i Pakoštanima. Na posljednjoj hodočasničkoj etapi u Pakoštanima pridružit će im se i brojni župljani.
Snaga vjere
– Tijekom hodočašća, unatoč žuljevima, upalama mišića i oteklim nogama svih nas jedanaest doživjelo je vjeru i utjehu, radost i ljubav, sigurnost i mir. Kad su vjera, ljubav prema obitelji, domovini, Bogu i zavjet u pitanju, nema ničega što nas je moglo spriječiti da, ne daj Bože, odustanemo. Niti umor, niti dnevna žega pod suncem, niti kiša koja nas je pratila u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jer Marija ima uvijek ispružene ruke prema onima koji joj se utječu. Znali smo da nas oči Marijine blago gledaju, njezine duhovne ruke privlače k sebi na svoje Majčinsko srce koje je samo osjetilo neizmjernu bol pod križem svoga Sina, govori vođa hodočasnika Željko Števanja, dodajući da ih je Gospa tijekom hodočašća podizala, hrabrila i ispunila Božjom snagom i radošću. Marijin hvalospjev pomoći će nam da rastemo u vjeri i radosti, u nadi i ljubavi, da shvatimo što mora biti Božja riječ u našem životu.
Bio je to zaista veliki, neponovljivi događaj koji je kulminirao kilometarskom procesijom i penjanjem na 213 metara nadmorske visine, na dotad mistično brdo Vrčevo do novoizgrađene kamene kapelice Gospe od Ružarija koju su izgradili župljani Glavice, Raštana Donjih i Gorice, predvođeni vodstvom i igračima NK Vrčevo. Sav potreban materijal su iznijeli na rukama, gotovo od samog podnožja brda do vrha na sjeveroistočnoj strani kod “tri bora”.
Veličanstvenu procesiju strmim i kamenim puteljkom, Službu riječi i obred blagoslova predvodio je don Josip Vuleta, u zajedništvu s don Borisom Pedićem, župnikom Škabrnje i Nadina. U procesiji vjernici svih doba, članovi KUD-a Sv. Ivan Glavosijek iz Raštana u narodnim nošnjama, crkveni barjaci, župni zborovi, udivljena duhovna pjesma. Radost i zajedništvo vjerničkog puka nastavilo se i nakon silaska s brda Vrčeva uz izuzetno bogat stol na autobusnom okretištu u Glavici.
Sutra poslijepodne u Glavici se očekuje velik broj vjerničkog puka ovog kraja, ali i brojni hodočasnici iz cijele Zadarske nadbiskupije.