Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zajedništvom pobijedili razaranje Zadra

Autor: Katina Vrsaljko

05.10.2009. 22:00
Zajedništvom pobijedili razaranje Zadra

Foto: Filip BRALA



U okviru obilježavanja Dana obrane grada Zadra večeras je u foajeu Hrvatske kazališne kuće otvorena izložba dokumentarnih fotografija pod nazivom “Razaranje Zadra”. Autori Zvonko Kucelin i Željko Karavida u to su vrijeme bili jedini fotoreporteri u Zadru, a sinoć izložene fotografije snimljene su upravo u ovo vrijeme 1991. godine te svjedoče o stradanju civila i građevina, stanju na razorenim gradskim ulicama, potopljenim brodovima… Izložbu je otvorio gradonačelnik Zvonimir Vrančić, spominjući zajedništvo koje je tada vladalo među Zadranima.
– Sve je vrlo dobro funkcioniralo, kako vojska, tako i civilne službe. Osjećala se iznimna povezanost, ljudskost, dobrota, požrtvovnost, ljudi su bili jedni uz druge u zajedničkom cilju. Šteta što se to kasnije malo zagubilo, stoga ćemo taj osjećaj nastojati obnoviti na suvremenim temama, rekao je Vrančić.
Zadarski gradonačelnik je dao i kratki povijesni pregled Domovinskog rata u Zadru pri čemu je istaknuo doprinos Franje Tuđmana i Ante Gotovine kojeg je posebno pozdravio.
Na izložbi su se okupili brojni Zadrani, a obratio im se i zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa.
– Ove su fotografije svjedočanstvo patnje i imaju veliku vrijednost. Trebali bi ih pogledati i mladi, ne da se kod njih budi mržnja, već da vide što se sve trebalo graditi da se stvori njihova današnja zbilja, rekao je Prenđa.
Fotoreporteri Kucelin i Karavida su tada zaista radili na prvoj crti bojišnici. Kako kaže Karavida, strah koji je tada osjećao učinio ga je životinjom.
– Zbog njih sam se ja osjećao kao životinja, kako da to zaboravim? Drago mi je da su ove fotografije izložene da se malo prisjetimo što se događalo. Zanimljivo, bile su izložene u Zagrebu, u Mimari još tijekom rata, a sada su prvi put javno pokazane Zadranima, rekao je Karavida.
Kako priča Kucelin, raditi u ovakvim uvjetima bilo je za njih sasvim novo iskustvo, stalno praćeno strahom, ali i bunilom.
– Prvi put smo se susreli s pucnjavom, padanjem granata, puzanjem po terenu, pogibelji na svakom koraku. Kao i svima drugima, bilo nam je “šokovito” samo što smo bili izloženiji nego drugi civili, dodao je Kucelin.
Izložba će biti otvorena nekoliko dana.