Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zbog interesa raznih lobija plaćamo skuplju energiju

Autor:

05.10.2009. 22:00
Zbog interesa raznih lobija plaćamo skuplju energiju

Foto: Vedran SITNICA



Osim što ignoriramo našu besplatnu energiju idemo na fosilna goriva i energetsku ovisnost zbog interesa lobija koji će zaraditi milijarde eura sljedećih godina, rekao je Piršić
U Hrvatskoj se u potpunosti marginalizira solarna energija u korist fosilnih goriva, nuklearne energije i vjetroelektrana , rečeno je na press konferenciji u Arsenalu koju su organizirali Solarni klaster i Eko-Zadar. Voditelji konferencije bili su Atana Grbić, predsjednica udruge Eko-Zadar i Vjeran Piršić iz udruge “Eko Kvarner”. Cilj kampanje “Solarni pozdrav Dalmaciji” je osim poticanja interesa građana , javnog i gospodarskog sektora na korištenje sunčeve energije, organiziranje efikasne mreže tehnički osposobljenih osoba za projektiranje, instaliranje i servisiranje solarnih tehnologija. Namjera osnivača klastera je da što veći broj građana počne koristiti solarnu energiju.
– U Dalmaciji imamo po broju sunčevih sati veoma interesantan solarni potencijal za bilo koju zemlju u svijetu. Na pragu smo novih tehnologija koji izlaze iz laboratorija u Americi i napravit će revoluciju ne samo u solarnoj nego u globalnoj energetici, a to su tehnologije koje će biti šest puta efikasnije, a četiri puta isplativije od postojećih, rekao je Piršić ističući kako je ovo odgovor na pokušaj donošenja nove energetske strategije RH.
– Tragična je nova energetska strategija Republike Hrvatske, krenula je u 11. mjesecu prošle godine u kvazi javnu raspravu, došla je u Sabor i prošla odbor za gospodarstvo i već bi ušla u raspravu da nije bilo ovog cirkusa oko HEP-a, bitno je reći da je pala u odboru za zaštitu okoliša i odboru za prostorno planiranje, kaže Piršić dodajući da ta strategija govori kako ćemo s depopulacijom Hrvatske trošiti duplo više energije u sljedećih 10 do 15 godina.
– Kao rješenje na porast energije strategija govori kako bi trebali imati najmanje dvije termo centrale na ugljen i eventualno nuklearku. Današnje elektrane Plomin 1 i 2 rade više struje negoli je potrebno Istri, a sad se govori o Plominu 3 koji bi uvozio ugljen iz Brazila gdje bi mi radili struju koju bi preko dispečerskih centara u Mariboru, Njemci kupovali jeftino. Govori se i o termo centrali u Dalmaciji, najvjerojatnije Obrovcu ili Pločama, kaže Piršić ističući da dok svi idu prema novim tehnologijama Hrvatska se prema službenom dokumentu koji se zove energetska strategija RH vraća u 19. stoljeće i upotrebu ugljena.
Prema odluci Sabora iz 2007. godine u Hrvatskoj se ne smije graditi niti istraživati opcija termo-elektrane ili nuklearke.
– Sa strategijom koja će vjerojatno biti uskoro izglasan od hidrauličara u Saboru, koji samo dižu ruku i ništa ne razmišljaju, dobit ćemo opciju i termo-centrala na ugljen i velikih novaca koje ćemo ulupati u nuklearnu opciju za koju sami nuklearci kažu kako nije realna, kaže Piršić dodajući da su frustrirani jer država ignorira solarni potencijal.
– Postoje razni lobiji, kad pogledate koliko Hrvatska plaća ugljen koji se dovozi iz preko oceanskih zemalja, po daleko višoj cijeni nego na svjetskom tržištu, koja je snaga nuklearnog, plinskog, naftnog i lobija vjetroelektrana, vidite kako je solarna energija prepuštena entuzijastima i hobistima, kaže Piršić dodajući kako se od strane vjetro-elektrana na našim brdima, koje su radili njemački radnici uz njihove poticaje, nama sad prodaje naš vjetar.
– Osim što ignoriramo našu besplatnu energiju idemo na fosilna goriva i energetsku ovisnost zbog interesa lobija koji će zaraditi milijarde eura sljedećih godina, rekao je Piršić dodajući kako su lobisti vjetroelektrana povećali kvotu za 4,5 posto, a sunce je stabilnije nego vjetar.
– Građani Hrvatske žele ovu tehnologiju. Nevjerovatno je koliko nam upita stiže, a država to sustavno koči. Praksa HEP-a je bacanje klipova pod noge onima koji žele iskoristiti naš dobar zakon, jer je potrebno izvaditi 66 papira ukoliko želite prodati višak energije, rekao je Piršić dodajući da je Grad Rijeka prihvatila solarni projekt i već ima mnogo iskustva, a sad to iskustvo pokušavaju prenijeti na Dalmaciju.
– Ako druge lokalne zajednice, kao mudre Biograd, Korčula, Šibenik i Rijeka, ne pokažu inicijativu mi ćemo imati jedan put u energetsku propast koja će nas koštati financijski i vremenski. Hrvatska može postati regionalna velesila, rekao je Piršić dodajući da je pravi put kroz lokalne zajednice i civilno društvo.


 TRIDESETAK PREDAVANJA U DALMACIJI


Solarni klaster osnovan je 15. srpnja u Rijeci, a povod mu je bio sustavno ignoriranje velikog solarnog potencijala Republike Hrvatske od strane izvršne vlasti. Cilj osnivanja klastera je omogućivanje građanima i gospodarstvu što povoljnije nabave tehnologija za iskorištavanje sunčeve i ostalih oblika obnovljivih izvora energije. Ekipa Solarnog klastera je na putovanje u sklopu projekta “Solarni pozdrav Dalmaciji” krenula energijom vjetra, odnosno jedrilicom i planiraju održati tridesetak predavanja diljem Dalmacije.