Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Žrtve nisu bile uzaludne

Autor: Siniša Klarica

05.10.2009. 22:00
Žrtve nisu bile uzaludne

Foto: Adam VIDAS



Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju Zadar, jutros je započelo obilježavanje Dana obrane Grada Zadra. Na te dane s početka listopada 1991. podsjetio je pored spomenika palim Imoćanima u obrani grada, zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić. Po Vrančiću, bili su to dani patnje, ali i ponosa i slave za sve suvremenike i sve one koji su dali doprinos obrani Zadra.
– Ti teški dani počeli su 4. listopada 1991. poslijepodne, jednim teškim, bjesomučnim i divljačkim napadom na grad. Otvorena je vatra iz svih mogućih oružja. Bez imalo vojne časti bombardirala se bezobzirno bolnica, kulturni objekti, crkve, cijeli grad bez imalo štednje. Nismo imali iskustva s ratom. Tek nekoliko mjeseci prije toga, Hrvatska vojska bila je oformirana. Bila je nedovoljno opremljena i nedovoljno organizirana. Međutim, svi zajedno, građani, vojska i policija, oduprli smo se neprijatelju, a nakon tri dana bitka je završena simboličkim paljenjem jednog neprijateljskog tenka na Dračevcu, što je sigurno preokrenulo tijek zbivanja, rekao je između ostalog gradonačelnik Vrančić.
Vrančić je dodao da je 6. listopada konačno potpisano primirje, izražavajući zahvalnost svim građanima koj su na bilo koji način dali doprinos obrani Zadra. Zadarski gradonačelnik podsjetio je da su unatoč bombardiranju, grad funkcionirao relativno dobro organizirano. Radila je zdravstvena služba, bolnica, vatrogasci i sve djelatnosti za snabdjevanje grada. Zaposleni su redovito i pod granatama odlazili na posao i vraćali se s njega.
– Nažalost, nije s tim završilo. Slijedile su godine i mjeseci napada na grad, ali sve se to izdržalo do 5. kolovoza 1996. sa slobodnom Hrvatskom i njenim demokratskim društvom, rekao je na kraju Vrančić.


Polaganju vijenaca na spomen obilježju 3. imotskoj bojni 4. GBR u Starčevićevoj ulici u Zadru, nazočio je i Vedran Ujević predsjednik Udruge Imotski sokolovi, koja nastavlja tadicije ove proslavljene postrojbe HV-a.
– Naši Imoćani najprije su te 1991. sudjelovali u obrani Kruševa, zadarskog zaleđa, a kasnije u obrani samog Zadra s linijom na Bokanjcu. Tog 5. listopada 1991. poginulo je pet pripadnika naše bojne. Kasnije u akciji Maslenica, poginula su četiri pripadnika bojne. Na spomeniku se nalaze imena 13 poginulih u okolici Zadra. Međutim, kad danas vidimo kako Zadar izgleda, znamo da naše žrtve nisu bile uzaludne, rekao je Vedran Ujević.


 NA DRAČEVCU NAJDRAMATIČNIJA SLIKA RATNIH RAZARANJA




Izaslanstvo Grada Zadra u kojem su bili gradski pročelnici Dolores Kalmeta, Joso Nekić i Marijo Pešut, položilo je vijence poginulim Zadranima u obrani grada na Dračevcu. U nazočnosti članova obitelji i suboraca zapaljene su svijeće na mjestu pogibije Janka Perice, Miroslava Perice, Damira Zdrilića i Jose Runjića. Čuvši da je obrana probijena na Dračevcu, četvorica hrvatskih vojnika pohitala je iz Ričine pomoći braniteljima na Dračevcu. Nažalost, neprijateljski tenk pogodio je njihov bunker u kojem su poginula sva četvorica.
– Ovo je prilika da se sjetimo tih dramatičnih dana i kao sudionici obrane grada. Baš je Dračevac, po meni, imao najdramatičniju sliku ratnih razaranja i siline udara neprijatelja po gradu. Bio sam osobno na sličnoj poziciji, nešto ulijevo kod vodovoda, ali Dračevac je stvarno bio slika rata. Ovim našim dečkima koj su poginuli u obrani grada, treba izraziti divljenje. Osobno sam trojicu poznavao i prije rata, a kad su čuli da Dračevac pada, pohitali su u pomoć i nažalost poginuli junačkom smrću, rekao je grdaski pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Marijo Pešut.