Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Županija spremna pomoći “Zadarskom potrošaču”

Autor: Petra Mičić

05.10.2009. 22:00
Županija spremna pomoći “Zadarskom potrošaču”


Financijska pomoć ovisit će o iskazanim potrebama Udruge, a visinu pomoći odredit će proračunske mogućnosti. Što se tiče prostora za udrugu, prema našim saznanjima Županija nema prostora koji bi mogla dati na korištenje ovoj, a ni bilo kojoj drugoj udruzi, kazala je Renata Kapetanović, sručni savjetnik za protokol iz Ureda župana


Nakon godina nezadovoljstva, udruge zaštite potrošača će umjesto gašenja udruga dobiti pomoć. Naime, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec na adrese svih županija u Hrvatskoj poslao je dopis koji se tiče izrade nacrta Nacionalnog programa zaštite potrošača. I zadarska udruga za zaštitu potrošača “Zadarski potrošač” bori se s manjkom financijskih sredstava te prema nedavnim riječima bivšeg predsjednika udruge “Zadarski potrošač” Zorana Kneževića, veoma je moguće da će se i ova udruga ubrzo i ugasiti. No, u dopisu ministra Polančeca stoji da je zaštita potrošača stvar od javnog interesa i osnovna stečevina civilizacijskog i demokratskog društva u cijelom svijetu, a tako i u Hrvatskoj. Lokalne i područne samuprave dužne su promicati prava potrošača i podupirati djelovanje udruga za zaštitu potrošača te se traži žurno dostavljanje planiranih aktivnosti koje će se poduzeti radi jačanja zaštite potrošača.    
– Ovaj dopis je dokaz da će ipak biti pozitivnih pomaka te da će se poboljšati standard zaštite potrošača, kazao je Knežević.
Iz Saveza Udruga potrošača u Splitu smatraju da sve udruge trebaju tražiti prostor u vlasništvu Županije, Grada ili Općine koji će se bez naknade ustupiti za rad udruge, svojevrsno savjetovalište za određeno vrijeme u tjednu, pokrivanje troškova korištenja prostora, odnosno savjetovališta, od strane Županije, Grada ili Općine, manju financijsku pomoć za rad savjetnika u udruzi te predložiti suradnju na izradi zajedničkih projekata između udruge i regionalne i lokalne samouprave. 
U Zadarskoj županiji kažu da su spremni poduprijeti rad Udruge.  
– Posredstvom Odjela za gospodarstvo Županija nije u 2009. godini, a ni ranije pružila nikakvu pomoć (materijalnu, financijsku, stručnu ili drugu pomoć) udruzi “Zadarski potrošač”. U programu rada za 2009. nije predviđena suradnja sa ovom udrugom, a također u proračunu nisu predviđena sredstva za pomoć dotičnoj udruzi. Na traženje očitovanja od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva nismo još uvijek odgovorili. U tijeku su dogovori sa “Zadarskim potrošačem” oko organiziranja sastanka na kojem bi se definirali mogući oblici dugoročnije suradnje. U programu rada Odjela za 2010. godinu namjeravamo uključiti i suradnju sa “Zadarskim potrošačem”. Isto tako, prilikom izrade proračuna za 2010. godinu predložit ćemo i stavku za pomoć Udruzi.
Namjena financijske pomoći ovisit će o iskazanim potrebama predstavnika Udruge, a visinu financijske pomoći odredit će proračunske mogućnosti. Što se tiče prostora za udrugu, prema našim saznanjima Županija nema prostora koji bi mogla dati na korištenje ovoj, a ni bilo kojoj drugoj udruzi, kazala je Renata Kapetanović, sručni savjetnik za protokol iz Ureda župana Zadarske županije.