Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Žute vrećice odvozit će se svakoga tjedna

Autor: Elza Radulić-Toman

05.10.2009. 22:00
Žute vrećice odvozit će se svakoga tjedna

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Premda smo uspjeli animirati tek 15-ak posto građana, onih koji su zajedno s nama krenuli u ovaj koristan projekt, mi smo zadovoljni takvim počecima, prikupili smo oko 60 tona korisnoga otpada, kazao je uz ostalo direktor zadarske Čistoće Tomislav Ćurko i najavio promjene u nastavku projekta


I nakon što je prošlo šest mjeseci od uvođenja pilot-projekta prikupljanja primarne i sekundarne ambalaže od tzv. ostalih polimera, onih koji nisu obuhvaćeni povratnom naknadom, zadarska Čistoća nastavlja s tim projektom. Građani će i dalje, vjerojatno i više nego dosad, odvajati otpad, kako bi se dio svakodnevnoga kućnoga otpada mogao preraditi.
Raspored odvoza
Naime, znamo da nije svaki otpad smeće i da se primjerice boce od jestivoga ulja, ambalaža od kozmetike, deterdženata, čašice od jogurta i slično itekako mogu iskoristiti preradom i stvoriti novi proizvod. Tako se odavno radi u svijetu pa je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost lani odlučio da će s tim početi i u Hrvatskoj, a pilot-projekt pokrenut je baš u Zadru.
– Premda smo uspjeli animirati tek 15-ak posto građana, onih koji su zajedno s nama krenuli u ovaj koristan projekt, mi smo zadovoljni takvim počecima. Prikupili smo oko 60 tona korisnoga otpada, kazao je uz ostalo direktor zadarske Čistoće Tomislav Ćurko i najavio promjene u nastavku projekta. Već ovih dana Čistoćini korisnici u Zadru i u susjednim općinama te gradu Ninu ovu će vrstu otpada, koju će i dalje spremati u žute vrećice, iznositi jedanput u tjednu. Po istome dosadašnjem rasporedu dana u tjednu koji je određen po gradskim zonama, ali sada svaki tjedan. Dosad je to bilo svaki drugi tjedan, što je građane ponekad zbunjivalo, nisu znali je li, primjerice, ovaj ili idući ponedeljak, utorak itd. Znači stanovnici Dikla, Bokanjca i Novoga Bokanjca žute su vrećice iznosili ponedjeljkom – taj dan će za njih važiti i ubuduće – te će svaki ponedjeljak Čistoćin posebni kamion skupljati te žute vrećice u navedenim mjestima. Utorak je rezevriran za Brodaricu, Petriće, Belafužu, Mocire, Sokin brig i Crno. Zatim za Voštarnicu, Poluotok i Jazine 1 bit će srijeda, kamion će dolaziti u Jazine 2 i Smiljevac te Kožino i Petrčane četvrtkom, petkom u Stanove i Bili brig, kao i u Sinjoretovo, Ploču i Dračevac, a subotom u Ričine, Arbanase i u Gaženicu te u Skročine, Špadu, Maslinu, Plovaniju i Višnjik.
Žuti kontejneri
Osim toga, mijenja se i vrijeme iznošenja vrećica. Sada će to biti u jutarnjim satima, od 6 do 15 sati, što je dosad bilo popodne. Građani sami ističu da je bolje ujutro. Vjerojatno je da će se po novome žute vrećice stavljati u žute kontejnere, koji će se uskoro nabaviti, a dotle će ih građani stavljati kao i dosad pored kontejnera, a oni iz obiteljskih kuća uz svoje kante za smeće.
Građani će ponovo dobiti žute vrećice, no ovoga puta će sami doći po njih u Čistoću. Moći će ih uz predočenje osobne isprave dobiti u radnom vremenu pa čak i kasnije, sve do večeri. Uočeno je, a zaključuje se to samo po sebi, da većina građana vrećice koje su im prije šest mjeseci dostavljene u domove, nije upotrijebila za odvajanje ovoga korisnoga otpada, čime je pokazala da još uvijek nije ekološki napredovala. Nisu ni poneki od onih koji su odvajali otpad, a u žute vrećice su ubacivali i mnogo toga što tamo ne pripada.
O novome načinu prikupljanja ove vrste korisnoga otpada građani će se, osim putem medija, informirati i posebnim obavijestima, koje će im dostaviti Čistoća. Dobit će ih svih 25.000 korisnika Čistoćinih usluga, rekao nam je direktor Tomislav Ćurko.


 KOLIKO SMEĆA IMAŠ, TOLIKO PLATI




Zanimljivo je da će od 1. siječnja iduće godine stupiti na snagu novi Zakon o otpadu, koji je Hrvatska donijela prije četiri godine i već tada je odlučeno da se odgađa njegova primjena do navedenoga datuma. Između ostalih novosti ovaj zakon regulira i obračunsku jedinicu za naplaćivanje zbrinjavanja otpada u domaćinstvima. Naime, više neće biti metar četvorni, već će se visina naknade za odvoz komunalnoga otpada obračunavati prema količini otpada “proizvedenog” u domaćinstvu ili prema članovima obitelji u svakom domaćinstvu. Možda će i to građane potaknuti na odvajanje otpada, kako bi ga imali što manje.