Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

I Povljansko polje u parku prirode?

05.10.2010. 22:00
I Povljansko polje u parku prirode?


Najveći naš potencijal je prostor kojim treba pravilno gospodariti kako se ne bi uništio nepotrebnom i prevelikom gradnjom, već treba iskoristiti sve mogućnosti koje imamo u poljoprivredi, ovčarstvu, krajoliku, a sve to treba biti u funkciji razvoja turizma i boljeg života stanovništva Povljane, rekao je predsjednik Općinskog vijeća Petar Tičić


Na sjednici Općinskog vijeća Povljane raspravljalo se o proglašenju Povljane parkom prirode, a odlučeno je da će se za početak, kako bi se vidjelo što takav potez donosi, a što oduzima, krenuti s pilot-projektom te će se parkom prirode proglasiti slivno područje jezera Velo blato i područje do Dinjišćarskog polja.
Potencijal prostora
 – Raspolažemo iznimno velikim potencijalima koji nisu dovoljno iskorišteni, a najveći naš potencijal je prostor kojim treba pravilno gospodariti kako se ne bi uništio nepotrebnom i prevelikom gradnjom, već treba iskoristiti sve mogućnosti koje imamo u poljoprivredi, ovčarstvu, krajoliku, a sve to treba biti u funkciji razvoja turizma i boljeg života stanovništva Povljane, rekao je predsjednik Općinskog vijeća Petar Tičić.
U raspravi o proglašenju Povljane parkom prirode rečeno je kako bi se u obuhvatu parka trebalo naći i Povljansko polje koje je temelj poljoprivredne proizvodnje, no ono za sada nije stavljeno u obuhvat.
– Kada se radi o Povljanskom polju moramo biti oprezni jer ako se nakon proglašenja parka prirode u Povljanskom polju neće smjeti baviti poljoprivredom onda u to nećemo ulaziti, ali ako će se to moći, a neće se smjeti graditi onda ćemo Povljansko polje proglasiti parkom prirode jer nam je najvažnije da se na tom području ne smije graditi, rekao je Tičić.
Načelnika Ivicu Pogorilića Vijeće je zadužilo za razgovore s predstavnicima nadležnih institucija kako bi se utvrdilo što bi se proglašenjem Povljanskog polja parkom prirode moglo dobiti, a što izgubiti i nakon toga će se donijeti konačna odluka.
U raspravi je spomenuto i jezero Malo blato koje bi također trebalo biti u obuhvatu parka prirode, ali za Malo blato nije definirano slivno područje. Odlučeno je kako će se ispitati zbog čega to nije učinjeno.
Degustacija i izložba vina
– U nekim smo stvarima možda već zakasnili, u nekima nismo, ali u svakom slučaju, želimo ostvariti ovaj veliki projekt i to će biti prvi takav projekt na Jadranu. Nadam se da će nas slijediti i druge jedinice lokalne samouprave na Jadranu kako bi se sačuvao prostor. Na tome moramo raditi uporno i rješavati probleme s kojima ćemo se suočavati jer smo svjesni da će toga biti, ali sigurno nećemo odustati od svojih ciljeva, rekao je Tičić.
Općinsko vijeće je imenovalo organizacijski odbor za proslavu Martinja, tradicionalno najvećeg blagdana u Povljani. Vijećnici Šime Jurišić i Dubravko Pogorilić su zaduženi za razgovore s Turističkom zajednicom Općine Povljana, turističkom agencijom “Porat” i svima drugima koji mogu pomoći u organizaciji. Proslava Martinja će trajati tri dana, a u programu će, među ostalim biti degustacija i izložba vina natjecateljskog karaktera te zabavne večeri.
Općinsko vijeće je podržalo likovnu koloniju koja se održava do 10. listopada, a koju organizira vijećnik Miljenko Pogorilić. U radu likovne kolonije sudjeluju umjetnici s Akademije u Rijeci koji će svoje radove prikazati na izložbi.