Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Odlične pripreme i nikad neizvjesniji ulazak u sezonu

05.10.2010. 22:00
Odlične pripreme i nikad neizvjesniji ulazak u sezonu


Uz odlazak Ivanova imamo još jedan veliki problem koji nas je zakačio u ovom pripremnom razdoblju. Pritom mislim na ozljedu skočnog zgloba našeg prvog organizatora Ante Devića
Teškoće su me uvijek nalazile i ja sam kao i moji igrači uvijek bio borac i dat ćemo sve od sebe da ostvarimo zacrtane ciljeve koji su pred nama
Pred košarkašima Borik-Puntamike šesta je u nizu sezona u A-1 ligi, a u razgovoru s trenerom Nevenom Plantakom pokušali smo doznati u kakvom stanju i s kakvim očekivanjima Puntamičani ulaze u vjerojatno vrlo izjednačeno i neizvjesno natjecanje koje im donosi već u subotu vrlo teškog suparnika, VROS Dardu kao prvog gosta u Jazine. Ako je suditi po pripremnom razdoblju u kojem se 10 puta pobijedilo u 11 utakmica, očekuju “zelene” jako lijepe stvari, no iznenadne promjene u rosteru (zamjena sa Zadrom Ivanov – Šarlija) donijele su neočekivane probleme koje su, htjeli ili ne htjeli, donijele neplanirano izlijetanje s tračnica u smislu nastavka idilične slike koja je vladala u ovom mlađem zadarskom prvoligašu kroz kompletno pripremno razdoblje. No sudbina je malih klubova da se pokrivaju s “lancunom” kakvog imaju i u tom smislu za Plantaka nema puno vremena za kukanje već se treba hrabro okrenuti k mnogim izazovima koji im predstoje u ovogodišnjem natjecanju.
– Pri kraju smo pripremnog razdoblja s kojim mogu biti izuzetno zadovoljan. Sklopili smo mladu i radnu momčad i dečki su cijele pripreme odradili na visokoj razini. Čak smo u nekim pripremnim utakmicama bili bolji nego što smo predviđali da bi mogli biti. Slijedi u ovom tjednu prije početka prvenstva pripremna završnica u kojoj ćemo nastojati taktički doraditi neke detalje i pokušati osvježiti momčad. Plan je bio na osnovi dosadašnjeg rada u posljednja dva mjeseca ući u sezonu u optimalnom izdanju kako smo i tempirali formu, no posljednja promjena u našem sastavu vezana za rošadu sa Zadrom u koji je otišao Ivanov, a došao Šarlija, poremetila nas je znatno u toj namjeri.
Najgore vrijeme za promjene
Ova pomalo iznenađujuća promjena Ivanov-Šarlija došla je u najnezgodnije vrijeme po vas?
– Moram napomenuti kako je za svakog igrača Borik-Puntamike i nas koji radimo u tom klubu uvijek velika čast kad se pokaže interes od strane KK Zadra. To sam govorio i u srpnju u razgovoru s ljudima iz Zadra. Oni su mogli uzeti bilo kojeg igrača iz naših redova i to bi bila izuzetna nagrada za svakog od njih, ali u ovom slučaju ispalo je to dosta nepovoljno za nas, jer je taj trenutak odlaska našeg ključnog igrača ipak došao prekasno i dovelo nas je u velike probleme samo deset dana prije početka sezone.
Ipak, Ivanov je imao godinu dana ugovora s Borik-Puntamikom i niste ga morali pustiti.
– Istina je da je Ivanov bio pod ugovorom i zato je održan sastanak Upravnog odbora našeg kluba gdje je jednoglasno donesena odluka da se taj prijelaz dopusti, a sve na osnovi suradnje koja postoji između nas i Zadra, a dosta je na tu odluku utjecalo i razmišljanje samog Ivanova kojeg nismo mogli ne pustiti s obzirom da se radi o izuzetno karakternoj i dobroj osobi koja je sve sezone u Borik-Puntamici odradila na vrhunskoj razini. Njegova želja je bila da se okuša u jačoj konkurenciji u klubu kojem ne bi odoljeli mnogi igrači i bilo bi uistinu nepošteno od Borik-Puntamike da mu je stopirala odlazak u Zadar, iako je postojalo uporište s pravnog aspekta po pitanju njegova postojećeg ugovora. Nama je svima u klubu izuzetno drago što je on uspio zadobiti interes kluba kao Zadra i također nam je izuzetno drago što taj interes Zadra za naše igrače postoji već duži niz godina od Stipčevića pa do dovođenja Mrve na probu ovog ljeta i angažmanom Ivanova sada. Ipak moram naglasiti da uz sve to što je pozitivno u cijeloj priči postoji i onaj negativni dio koji se odnosi na ‘timing’ te zamjene koji je izrazito nepovoljan za nas, jer smo pred početak sezone ostali bez igrača koji je bio stožerni lik u našoj koncepciji, a nije nam ostalo nimalo vremena da pokušamo novopristiglog Šarliju na pravi način inkorporirati u naš postojeći sustav.
Hendikepirani već u prvom kolu
Protiv više sile se ne može. Već se valja okrenuti suboti u kojoj vas očekuje prvi prvenstveni izazov protiv VROS Darde u Jazinama?
– Uz odlazak Ivanova imamo još jedan veliki problem koji nas je zakačio u ovom pripremnom razdoblju. Pritom mislim na ozljedu skočnog zgloba našeg prvog ‘playmakera’ Antu Devića. U pripremnoj utakmici protiv Kvarnera osjetio je bol i nakon detaljnog liječničkog pregleda dijagnosticirana mu je ruptura tetive zgloba i propisano mirovanje od četiri do šest tjedana. Stoga otvaranje prvenstva protiv jače nego lani VROS Darde došlo nam je pod prizmom ovih hendikepa u smislu neigranja našeg stožernog dvojca koji se posebice iskazao kroz pripreme. Na nama je da se pokušamo skupiti da napravimo sve u smislu ostvarivanja cilja koji smo zacrtali pred početak sezone za koji nam pogotovo nakon ovog iznenadnog odlaska Ivanova predstoji grčevita borba za ostanak u ligi. Opet s druge strane, kad se osvrnem malo unatrag meni kao treneru nikad nije bilo idealno ni u jednom klubu pa tako ni ovdje. Teškoće su me uvijek nalazile i ja sam kao i moji igrači uvijek bio borac i dat ćemo sve od sebe da ostvarimo zacrtane ciljeve koji su pred nama.
Uz nove igrače i nekoliko onih koji se mogu smatrati starosjediocima (Dević, Pavić, Jurjević) ostatak momčadi čine igrači koji su lani bili u statusu onih koji skupljaju iskustvo i ove sezone bi mogli dobiti potvrdu svoje afirmacije.
Dečki koji su došli uz ove koji su ostali napravili su kroz pripreme svoj maksimum. Meni je jako bitno da ovi igrači koji su s nama već dvije godine pokazuju veliki napredak što je potvrda našeg dobroga rada. Jedan Josip Mrkić je tako pokazao da se na njega može osloniti u nadolazećoj sezoni. Također je ista situacija s Troskotom, Čakarunom i svima ostalima kojima je prošla sezona poslužila u skupljanju iskustva i minuta, a od ove sezone će participirati u puno ozbiljnijem opsegu na samom terenu.
Igrači poput Mrkića, Marina, Mikulića i trojicu vaših juniora (Plantak, Grabovac, Krešan) imat će od ove sezone priliku na račun novih propozicija sudjelovati u igri kao ravnopravni članovi petorke u svakom trenutku utakmice.
– Novo pravilo nam je u sastavu isprofiliralo tih šest igrača 1991. godište i mlađe. Oni su svi dio našeg sustava i koji svojom kvalitetom zaslužuju biti u našoj momčadi bez obzira na nove propozicije. Oni imaju potpuno ravnopravan status u odnosu na ostale igrače i sigurno bi imali pristojnu minutažu da se nisu donijele promjene u pravilima za nadolazeću sezonu. Po tom pitanju novih propozicija kod nas u Borik-Puntamici nije bilo nikakvih problema, jer je većina tih igrača u našem sustavu već drugu sezonu i oni su spremni odgovoriti zahtjevima koji su stavljeni pred njih.


Šest otišlo, pet došlo


Nakon posljednje rošade sa Zadrom konačna broj odlazaka i dolazaka u odnosu na lanjsku sezonu jesu petorica novopristiglih (Škifić, Marić, Pešut, Mikulić, Šarlija), a šestorica igrača su napustila redove Puntamičana (Mrva, Ivanov, Petani, Dražović, Olivari, Baždarić).
– Da je košarka matematika, onda bi svaki matematičar mogao biti trener. U sportu ta matematika često zna zavarati tako da to nije tako egzaktno kao što se po brojkama čini. Ostali smo u odnosu na lani bez četiri stožerna igrača koji su nosili našu igru, doveli smo nove, puno mlađe igrače koji su pokazali dosta u ovom pripremnom periodu. Novi igrači poput Pešuta, Mikulića, Marića i Škifića donijeli su nešto novo u našoj igri. Izuzetno sam zadovoljan učinkom Petra Marića, iako mnogi nisu vjerovali da će on moći odraditi sve zahtjeve koji su od njega traženi. Pritom najviše mislim na obrambeni dio gdje se pokazao kao igrač koji može odgovoriti svim zahtjevima. Za Juru Škifića je isto tako rečeno da je ograničen igrač koji ne može trčati, a on istrčava kontre, zakucava, šutira na drugi obruč te igra jedan na jedan i pokazuje se da taj naš sustav izbija na površinu kvalitete svih igrača.
Mjesto organizatora igre je pojačano s dva nova, ali izrazito mlada, s time i neiskusna igrača.
– Mario Pešut je u Zaboku prošlu sezonu bio u poziciji četvrtog organizatora i imao je minutažu na kapaljku. Kod nas je dobio ulogu adekvatnu njegovim kvalitetama i on se razvija u pravom smjeru uz, normalno, oscilacije koje su uvijek prisutne kod tako mladog igrača. Mikulić je u sličnoj situaciji kao i Pešut te će njih dvojica s obzirom na ozljedu Devića već na početku morati u vatru i preuzeti odgovornost. Siguran sam da će oni to znati uzvratiti na pravi način.
Trebat će vremena i strpljenja da se uklopi novopristigli Šarlija?
– Za Šarliju imam sve riječi hvale, čak sam i htio da se on pokuša odvesti na posudbu kod nas pred početak priprema u srpnju. No kao igrač koji dolazi praktički na početku sezone bez ijednog provedenog dana s nama na pripremama, bio on i Michael Jordan, nemoguće je uklopiti ga u sustav koji se gradi kroz cijelo to dvomjesečno mukotrpno razdoblje. Ne možemo ništa drugo nego ga pokušati u rekordnom roku uklopiti da nam rezultat najmanje pati.




Svako kolo teška utakmica


Konkurencija u nadolazećoj sezoni A-1 lige nije stajala skrštenih ruku. Svi klubovi su uspjeli poprilično osnažiti svoje rostere. U krugu najvećih favorita za sam vrh ljestvice konkurirat će barem po papiru Split, Svjetlost, Darda, Zabok pa i Kvarner, Dubrava te Alkar. Gdje su u odnosu na sve te klubove Puntamičani?
– Skupina klubova koji su lani igrali Ligu za prvaka je praktički jača nego lani. Tako je jedna Darda zadržala sve igrače od lani uz angažman izuzetno kvalitetnog Amerikanca koji je polivalentan igrač za pozicije jedan, dva i tri. Svjetlost igra Balkansku ligu i doveli su nekolicinu novih igrača. Zabok također. Split je doveo Vujčića, Grgurevića, te uz Mimicu, Sobina i izuzetno talentiranu plejadu mladih igrača bit će favoriti za prva četiri mjesta. Kvarner i Alkar kao povratnici imaju velike ambicije i moćne rostere. Dubrava je također pojačala svoj postojeći kadar gdje treba istaknuti i najboljeg mladog igrača Europe, Darija Šarića. Trogir i Dubrovnik će također biti izrazito neugodni tako da ni u jednoj utakmici nemamo pravo istaknuti ulogu favorita, bilo igrali doma ili vani.


Zahvala Pulji


Trener Puntamičana nije zaobišao jednu osobu koja mu je posljednjih sezona provedenih u Borik-Puntamici nerijetko izlazila u susret.
– Imam izuzetnu suradnju sa šefom omladinskog pogona u KK Zadar Joškom Puljom, koji je bio susretljiv u posljednje dvije godine u mnogo situacija, pa tako i u svezi s ovim novim igračima pristiglim iz redova KK Zadra i oko termina u dvorani. Zahvalio bih mu na tome i nadam se da će se dobra suradnja nastaviti i dalje.