Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

OŠ Voštarnica peče kruh za smotru u Lišanima

05.10.2010. 22:00
OŠ Voštarnica peče kruh za smotru u Lišanima


Ovaj tjedan idemo u Podgoru na 22. državnu smotru učeničkih zadruga, prvi put pozvani smo i na državnu smotru, istaknula je Dukić, najavivši potom i sudjelovanje na smotri Dani kruha-dani zahvalnosti za plodove zemlje 2010., a koja će se održati 7. listopada u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Lišanima Ostrovičkim


Zadarska OŠ Voštarnica, jedina posebna odgojno-obrazovna ustanova u Zadarskoj županiji, koja se bavi osnovnoškolskim odgojem i obrazovanjem učenika s većim teškoćama u razvoju, i ove školske godine nastavlja s provođenjem svojih zanimljivih projekata i aktivnosti. Ova se zadarska škola, specifičnog karaktera, a koju trenutačno pohađa 70 učenika s mentalnom retardacijom i autizmom, redovito brojnim događanjima, priredbama, radionicama i akcijama, ističe među sličnim ustanovama u Hrvatskoj.
Razvojni plan
Kako pojašnjava ravnateljica ove škole Irena Dukić, ove školske godine školski kurikulum sadrži programe, projekte, izvannastavne aktivnosti slične onima od prethodne godine jer su se pokazali kvalitetnim.
– Za ovu školsku godinu novi projekti su osmišljeni na razini razrednih odjela i za izvanučioničku nastavu, dok će događanja i manifestacije na kojima sudjelujemo i koje u školi organiziramo biti uglavnom iste kao lani. Pritom mislim na Dan otvorenih vrata, Likovnu stvaraonicu, Državno prvenstvo školskih športskih društava, INKAZ u Zagrebu, suradnja s OŠ Šimuna Kožičića Benje i drugo, kazala je Dukić.
Razvojni plan koji je ova škola izradila za tekuću školsku godinu ima dva cilja, a to su, kako je pojasnila ravnateljica, osposobljavanje učitelja i stručnih suradnika u primjeni novih znanja i metoda u radu s učenicima i razvijanje suradnje učitelja i stručnih suradnika s roditeljima.
– Razvojni plan od prošle godine imao je iste razvojne ciljeve, ali druge aktivnosti za njihovu realizaciju i s ponosom mogu reći da je gotovo u potpunosti realiziran, dapače, čak i znatno proširen. Ove godine smo planirali nove aktivnosti za realizaciju zadanih dvaju ciljeva, koje su u nekom dijelu nastavak onog što je odrađeno u prethodnoj godini dana, a njihova realizacija će ovisiti o financijskim sredstvima koje ćemo osigurati za to, kazala je Dukić, istaknuvši kako su, primjerice, prošle godine educirali četiri učitelja za Marte Meo praktičare, a sad im je želja osposobiti ih za Marte Meo terapute.
Također je naglasila kako su se prošle godine uvodno upoznali sa Senzornom integracijom te da bi sad htjeli educirati učitelje za SIAT pedagoge, a u tom pravcu će urediti sobu za senzornu integraciju u novom prostoru škole.
– Zadovoljna sam što smo razvojne planove škole usmjerili na daljnje usavršavanje ljudskog potencijala jer smatram da je to najvrjednije te da će najbolje unaprijediti osnovnu djelatnost s kojom se bavimo, kazala je Dukić.
Ovom je prilikom spomenula i nekoliko idućih aktivnosti i događanja na kojima će sudjelovati učenici ove škole, a koja će uslijediti već ovog tjedna.
Leptirić u Tuheljskim Toplicama
– Ovaj tjedan idemo u Podgoru na 22. državnu smotru učeničkih zadruga, koju organizira Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva. Do sad smo nekoliko godina zaredom sudjelovali na županijskim smotrama, a ove godine smo prvi put pozvani i na državnu smotru, kazala je Dukić, najavivši potom i sudjelovanje na smotri Dani kruha-dani zahvalnosti za plodove zemlje 2010., a koja će se održati 7. listopada u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Lišanima Ostrovičkim.
Riječ je o smotri koju svake godine organizira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u suradnji s Udrugom Lijepa naša, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Upravnim odjelima za društvene djelatnosti u županijama.
– Na Danima kruha sudjelujemo svake godine pa ćemo tako i ovaj put nekoliko dana prije u prostorijama naše škole pripremati kruh i kolače, koje ćemo izložiti na smotri u Lišanima Ostrovičkim, pojasnila je Dukić.
Osim spomenutih događaja u ovom mjesecu, učenici OŠ Voštarnica će 14. i 15. listopada sudjelovati i na Prvenstvu Hrvatske u plivanju za učenike s teškoćama u razvoju koje će se održati u Tuheljskim Toplicama. Kako je pojasnila Dukić, riječ je o natjecanju na kojemu učenici ove škole redovito sudjeluju, a ove će godine nastupiti četvero učenika koji su inače članovi školskog športskog kluba “Leptirić”.
Poznato je da i OŠ Voštarnica s nestrpljenjem iščekuje završetak radova na Centru za odgoj i rehabilitaciju djece i mladih s posebnim potrebama “Mocire”, jer će preseljenje u nove prostorije za njih značiti veliki napredak u radu.
– O preseljenju u centar Mocire ja nisam dobila nikakvu službenu informaciju, ali koliko doznajem iz medija, to bi trebalo uslijediti na proljeće. Preseljenjem u Mocire mi ćemo doživjeti velike prednosti. Kao prvo ovdje imamo 600 metara četvornih unutarnjeg prostora, a tamo ćemo za isti broj učenika dobiti 2.300 četvornih metara. Naše učionice sad su veličine 20 četvornih metara, a nove će imati od 35 do 47 četvornih metara, kazala je Dukić, naglasivši kako je sportska dvorana za njih najznačajniji čimbenik, kao i vanjsko dvorište koje danas gotovo uopće nemaju.
Kako je istaknula, velika prednost je i to što će u Mocirama dobiti prostoriju za senzornu integraciju, koja je vrlo bitna za rad s učenicima s autističnim poremećajem.