Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Predovan: Ja ću uvijek biti kvorum

05.10.2010. 22:00
Predovan: Ja ću uvijek biti kvorum


Vrijeđa me njihovo neprisustvo, jer smo sve dogovorili na odborima i trebali smo donijeti jednoglasnu odluku, ali zbog neznanja bivše ministrice pravosuđa koja ne želi priznati pogrešku sad ja moram biti onaj koji čini kvorum, rekao je Predovan
Sjednica Gradskog vijeća nastavljena je večeras donošenjem  izmjena i dopuna Odluke o pravilima za izbor  vijeća mjesnih odbora. Naime, Vijeće je u utorak tijekom rasprave o ovoj točki ostalo bez kvoruma nakon što su vijećnicu napustili vijećnici SDP-a i HNS-a.  Sjednica je u srijedu nastavljena s „tijesnim kvorumom”, a bez vijećnika SDP-a, HNS-a i DSU. Dan ranije, opozicijski vijećnici usprotivili su se brisanju dijela članka 20. Odluke o pravilima za izbor vijeća mjesnih odbora u kojem stoji kako “kod izbora i predlaganja izbornih tijela treba voditi računa o zastupljenosti političkih stanaka u tim tijelima”  što je SDP-ovac Šime Vulelija nazvao „pripremom terena za izbornu krađu”.
Brisanje odredbe o vođenju računa o zastupljenosti političkih stanaka odnosilo se samo na Gradsko izborno povjerenstvo dok, što je definirano u drugim čancima Odluke, Izborno povjerenstvo za mjesne odbore u svojem proširenom sastavu ima i pripadnike stranaka razmjerno sastavu Gradskog vijeća.  Po riječima pročelnice UO za gradsku samoupravu i Opće poslove Dolores Grdović Kalmeta, koja je obrazlagala prijedlog Odluke, Gradsko izborno povjerenstvo, kad su u pitanju izbori za vijeća mjesnih odbora, treba biti nestranačko tijelo s obzirom da je riječ o drugostupanjskom tijelu koje odlučuje o žalbama.
U SDP-u i HNS-u zastupaju, međutim, stav kako Gradsko izborno povjerenstvo treba biti ustrojeno na način na koji se ono sastavlja u slučaju lokalnih izbora, to jest prema članku 31. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne (regionalne) samouprave u kojem se navodi kako, uz stalni sastav kojeg čine predsjednik i dva člana te njihovi zamjenici,  prošireni sastav čine pripadnici političkih stranaka sukladno stranačkom sastavu Gradskog vijeća. Temelj ovog zahtjeva nalaze u činjenici da se, prema čl. 61. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, na postupak izbora za vijeća mjesnih odbora „primjenjuju odredbe zakona kojim se uređuje izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave”.
U tom zakonu, nema odredbe koja bi govorila o različitom postupku izbora članova u Gradsko izborno povjerenstvo u slučaju kad je ono drugostupanjsko tijelo kod provođenja izbora za vijeća mjesnih odbora.
Grdović Kalmeta, ipak, napominje kako ova zakonska odredba, pisana za prvostupanjska povjerenstva, ne može biti primjenjiva u slučaju drugostupanjskog kakvo je u ovom slučaju GIP.
Tijekom današnje sjednice Grdović-Kalmeta je kazala kako se u u načinu izbora članova Gradskog izbornog povjerenstva nište ne mijenja o odnosu na odluku iz 2002. godine u kojoj također stoji kako ono ima predsjednika i dvoje članova koji su nestranački.
-Ova je odluka 2002. donesena jednoglasno i za nju su glasovali i vijećnici SDP-a. Na ostalim izborima drugostupanjsko tijelo koje odlučuje o žalbama je Ustavni sud  koji je nestranačko tijelo. Upravo time su se još 2002. godine vodile stručne službe koje su Odluku pripremile. Gradsko izborno povjerenstvo treba ostati stručno, a ne stranački definirano tijelo. S takvim Gradskim izbornim povjerenstvom provedeni su i prošli izbori za vijeća mjesnih odbora i nije bilo nikakvih prigovora, rekla je Grdović Kalmeta.
Gradsko vijeće je u konačnici usvojilo izmjene i dopune Odluke o pravilima za izbor  vijeća mjesnih odbora upotpunjene s dva amandmana koje je u ime Kluba HDZ-HSS-HSP-HSU iznio Nediljko Pavlović. Prema usvojenim amandmanima o visini naknade koju će primiti članovi Gradskog izbornog povjerenstva, Izbornog povjerenstva za mjesne odbore i biračkih odbora odlučivat će ,ne gradonačelnik, kako je prvotno bilo predloženo, već Gradsko vijeće na prijedlog gradonačelnika,  a predsjednik, odnosno predsjednica i dvoje članova Gradskog izbornog povjerenstva imaju i zamjenike, što također nije bilo predviđeno u prijedlogu Odluke iznesenom u utorak.
– Ovaj amandman nismo usvojili zbog pritiska opozicije. Oni su vršili pritisak samo zato da se uhljebe njihovi ljudi, jer malo je vjerojatno da će se sva tri člana odjednom razboljeti, ali vrag ne spava, pa je bolje za slučaj da se nešto ipak dogodi imenovati zamjenike, kazao je gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
Za predsjednicu Gradskog izbornog povjerenstva Gradsko vijeće imenovalo je diplomiranu pravnicu Marinu Dujmović Vuković, bivšu državnu  tajnicu u Ministarstvu pravosuđa, za njezinu zamjenicu predsjednicu Trgovačkog suda u Zadru Ardenu Bajlo. Za članove su imenovani  suci Marijan Bitanga i Hrvoje Visković, a za zamjenike članova Marin Grbić i Nedjeljka Dereta.
Izostanak vijećnika opozicije sa sinoćnje sjednice naljutio je HSLS-ovog vijećnika Željka Predovana, koji je, iako njegova nova stranka više nije dio vladajuće koalicije, bio najžešći kritičar ostatka oporbe, a posebno je zmjerio Ingrid Antičević Marinović.
– Vrijeđa me njihovo neprisustvo , jer smo sve dogovorili na odborima i trebali smo donijeti jednoglasnu odluku, ali zbog neznanja bivše ministrice pravosuđa koja ne želi priznati pogrešku sad ja moram biti onaj koji čini kvorum. Ja ću uvijek biti kvorum i donosit ću odluke u korist grada Zadra, rekao je Predovan koji  je u nešto kasnijem istupu ustvrdio kako je jedini razlog zašto SDP traži zamjenike članova GIP-a „par tisuća kuna naknadne za njihove članove, za njihov nerad jer zamjenici nemaju što raditi”.
– Neka narod grada Zadra to zna, zaključio je Predovan na što je od gradonačelnika  Zvonimira Vrančića dobio pohvalu.


 NIŽA SPOMENIČKA RENTA


Gradsko vijeće je uskladilo Odluku o spomeničkoj renti s izmijenjenim Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, pa će oni koji su spomeničku rentu do sad plaćali 3 kune mjesečno po metru četvornom plaćati dvije kune. Oni koju su je plaćali pet kuna plaćat će četiri, a najskuplja cijena po metru četvornom mjesečno više nije 10 nego 7 kuna.
Vijeće je prihvatilo i Osnivni programski i financijski okvir HNK Zadar za razdoblje od 2011. do 2014. prema kojem će se iz gradskog proračuna u 2011. i za HNK izdvojiti  3,69  milijuna kuna, a u  2012. 7,74 milijuna kuna.




 VRANČIĆ: U RIJECI NEMA GIP-a, NEGO GOSPODIN BOG OBERSNEL


Gradonačelnik Vrančić novinarima je poručio da ne nasjedaju na paradu oporbe i podijelio kopije Odluke o izboru članova vijeća mjesnih odbora na području Grada Rijeke.
-Za usporedbu ću dati kao je to riješeno u Gradu Rijeci u kojoj je SDP na vlasti još od ’45. U Gradu Rijeci nema krovnog Gradskog izbornog povjerenstva, nego tu ulogu obavlja gospodin bog Obesrnel. Izborno povjerenstvo imenuje također gradonačelnik. Da nije tragično, bilo bi smiješno, kazao je Vrančić koji je ustvrdio kako je napuštanje sjednice od strane opozicije „bila parada neukusa, vrijeđanja i nasilja”.