Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Recesija “kosi” Nasade

05.10.2010. 22:00
Recesija “kosi” Nasade


Rebalansom proračuna sredstva namijenjena za održavanje javnih i zelenih površina smanjena su za iznos od 813 tisuća kuna, i to je neto iznos. Direktor Nasada Hrvoje Grdović stoga kaže je da će morati pristupiti štednji


Posljednjih godina Zadar je dobio puno uređenih zelenih, cvjetnih površina, dok su one postojeće uredno održavane. Zasluga za cvjetni izgled grada pripada prije svega gradskoj tvrtki Nasadi.
Jednako cvjetno
Plan održavanja javnih i zelenih površina donosi Grad Zadar, u čijem je vlasništvu tvrtka. Rebalansom proračuna, sredstva namijenjena za održavanje javnih i zelenih površina smanjena su za iznos od 813 tisuća kuna, i to je neto iznos. Direktor Nasada Hrvoje Grdović stoga kaže da će morati pristupiti štednji.
– Sveobuhvatna recesija utječe i na naše poslovanje. Na prvom mjestu osigurat ćemo plaće djelatnicima, potom treba podmiriti troškove koji utječu na poslovanje kao što je električna energija. Javne i zelene površine nećemo moći održavati kao do sada, odnosno na nekim površinama bit ćemo manje nazočni. Ako su se zelene površine kosile tri puta, sad će dva. Također, manje će se saditi stabla, ali će zato cvjetne površine biti jednako dobro i lijepo održavane i uređivane, kazao je Grdović.
Cijelo gradsko područje podijeljeno je u tri zone. Prva zona obuhvaća Poluotok, MO Voštarnica (osim perivoja Vrulje), MO Jazine 1, cestu D8 i Ulicu Ante Starčevića. MO Voštarnica, Višnjik, Jazine 2, Bili brig, Brodarica i Gradsko groblje obuhvaćeni su drugom zonom. Turistički dio grada Puntamika i Diklo te Arbanasi, Ričine i Smiljevac nalaze se u trećoj zoni.
– S obzirom da nam je proračun smanjen, za sada nismo u mogućnosti uređivati nove zelene površine, mada u Zadru ima površina koje bi zaista trebalo dotjerati. Dovršetkom radova na Forumu Nasadi će se brinuti o zelenim površinama, što opet iziskuje novčana sredstva. Kod uređenih javnih površina uvijek se provlači problem devastacije prskalica, što opet utječe na naš proračun. U cijeloj toj priči trebalo bi spomenuti krađu zasađenih sadnica, kao i pse koji ih znaju iskopati ili pogaziti, naglašava Grdović.
Posljednjih je godina Zadar dobio znatan broj cvjetnih gredica koje se protežu duž glavnih prometnica. S prvim nagovještajima jeseni počele su nove sadnje.
Maćuhice, potočnice, tratinčice
Tako su zasađene maćuhice, potočnice i tratinčice. Od stabala, zasađene su pinije, tamaris, bagrem i jasen.
Na prometnom otoku u Ulici Matije Gupca zasađene su trajnice i palme. Kružni tok Ravnice preuređen je sadnjom novih vrsta bilja. Zasađeni su ukrasni kupus, ukrasni kelj i maćuhice. Riječ je o vrstama koje su pogodne za niske temperature.
– Često tvrtku kontaktiraju sugrađani koji se žale na neuređene parkove unutar četvrti koji su najčešće u vlasništvu zgrade, a ne Grad Zadar kao što to mnogi misle. Osim toga, ima i onih koji imaju zahtjeve da im djelatnici Nasada ispile bor koji im smeta, a potom se jave oni kojima ne smeta i tako u krug, priča Grdović.
Projekt “Zeleni otok” osmišljen je u komunalnoj tvrtki Nasadi, a trebao bi se realizirati u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije.
Cilj ovog projekta je početak sustavne obnove spomenika parkovne arhitekture Perivoja Vladimira Nazora (zaštićenog od 1968. godine), u hortikulturnom i turističko-kulturnom smislu te vraćanja njegove prvotne uloge kao mjesta u kojem su građani Zadra i njihovi posjetitelji boravili u šetnji, odmoru i susretanju.