Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tko će platiti poskupljenje radova na bolničkoj kuhinji od 1,7 milijuna kuna?

05.10.2010. 22:00
Tko će platiti poskupljenje radova na bolničkoj kuhinji od 1,7 milijuna kuna?


– Nemam dokumentaciju kojom bih pravdala isplatu koju od nas potražuje Lavčević, niti Bolnica ima taj novac. Vjerujem da su ti radovi napravljeni, ali ja u dokumentaciji nisam pronašla ugovore niti narudžbenicu za te radove – Vedrana Vitlov


Spor oko računa “teškog” 1,7 milijuna kuna koji je na Trgovačkom sudu pokrenula tvrtka Lavčević d.o.o. protiv zadarske Opće bolnice nakon obavljenih radova na bolničkoj kuhinji, najvjerojatnije će se okončati izvansudskom nagodbom.
Riječ je o iznosu koji tvrtka Lavčević potražuje od OB Zadar, a koji se ukazao kao razlika između na ugovorenog i potpisanog računa prije početka radova i onog koji je obračunat po okončanju svih radova.
Naknadni radovi poskupjeli projekt
Iz Lavčevića tvrde da je do te razlike došlo zbog nekih naknadnih radova koji su se otvorili sasvim neplanski za vrijeme izvođenja dogovorenih, što zbog dotrajalih instalacija, što zbog izmjena u projektu, dok iz Bolnice tvrde kako za razliku od 1,7 milijuna kuna nemaju “papirnato” pokriće koje bi opravdali kroz javnu nabavu.
Stoga su nakon rasprave obje strane, sutkinju Ardenu Bajlo pred kojom se vodi ovaj spor, zamolile za odgodu na rok od mjesec dana da bi u tom vremenu utvrdili je li OB Zadar uistinu dužna platiti Lavčeviću traženi iznos ili ne, ali i okolnosti zbog kojih je došlo do razlike u ugovorenom i konačnom računu.
Na ročištu svoje su iskaze iznijela dvojica svjedoka koji su obavljali nadzor radova i to Pavao Antičević, nadzorni inženjer strojarske struke i Venceslav Butić, koji je obavljao nadzor elektroinstalacijskih poslova.
– Svi radovi na sustavu hlađenja, grijanja i ventilacije rađeni su sukladno glavnom projektu i troškovniku iz tog projekta. Ti sustavi rađeni su potpuno novi i trebalo ih je spojiti na postojeće, međutim, tijekom gradnje došlo je do nekih izmjena koje su naknadno povećale troškove. Konkretno kod sustava hlađenja u projektu su bili predviđeni materijali tvrtke “renetscler”, a kasnije se investitor opredijelio za one proizvođača “wimbeck” koji su kvalitetniji, ali i skuplji za konkretnih 57 tisuća eura – pojašnjavao je Antičević navodeći da su sve izmjene projekta dogovorene s investitorom, odnosno tadašnjim ravnateljom, a današnjim gradonačelnikom dr. Zvonimirom Vrančićem.
Dio razlike u projektom ugovorenim troškovnikom i računom podnesenim nakon okončanja svih radova nastao je, istaknuo je Antičević, i zbog dotrajalih već postojećih instalacija na koje je trebalo spojiti nove, a što se nije moglo znati sve do početka radova kada su te instalacije otkopane.
Svi radovi obavljeni po dogovoru
Slično je posvjedočio i inženjer Butić kazavši kako je razlika u cijeni rasvjete nastala zbog izmjene rasvjetnih tijela tijekom izvedbe radova, no i on je potvrdio da je sve to obavljeno u dogovoru s investitorom. Vedrana Vitlov, pravnica i zastupnica OB Zadar u ovom sporu kazala je kako vjeruje da je sve zaista i učinjeno po dogovoru, no pojasnila je kako u dostavljenoj dokumentaciji do 2008. godine ona nije zaprimila onu koja bi opravdala te radove. Zakon o javnoj nabavi dopušta odstupanje od projektnog troškovnika za svega 25 posto, a nastala razlika od 1,7 milijuna kuna to premašuje.
– Ja nemam dokumentaciju kojom bih pravdala isplatu koju od nas potražuje Lavčević, niti Bolnica ima taj novac. Ne sumnjam kako ti radovi nisu napravljeni, ali isto tako ja moram naglasiti kako u dokumentaciji nisam pronašla ugovore za te radove, niti narudžbenicu za njih – pojasnila je Vitlov.
Suđenje se nastavlja.