Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tko je vidio vodu stavljati u vino!?

05.10.2010. 22:00
Tko je vidio vodu stavljati u vino!?


Šećer razmutiti u moštu. On se dodaje u burnom vrenju, drugi-treći dan. Kvasac tad ima najviše energije – rekla je predavačica, dipl. ing. Nikolina Paleka


Veoma je posjećeno, zanimljivo i nadasve korisno predavanje o pripremama pred berbu i preradu grožđa u utorak navečer u Udruzi umirovljenika, podružnica Brodarica, održala dipl. ing. agronomije Nikolina Paleka, enologinja i stručna savjetnica u Hrvatskom zavodu za poljoprivredu i savjetodavnu službu. Riječ je o jednom u nizu edukativnih sadržaja koja već nekoliko godina za svoje članstvo organizira Društvo prijatelja Belafuže, ali i za druge zainteresirane građane.
Fermentacija
– Ono čega se svatko od vinogradara treba pridržavati jest i optimalni rok berbe. Svaka sorta dozrijeva u svoje vrijeme, neke već u kolovozu, a neke početkom listopada – rekla je ing. Paleka na početku predavanja.
Uz projekciju prikladnih slajdova, predavačica je dalje govorila o mnogim bitnim pojedinostima koje utječu na kvalitetu grožđa, time i na kvalitetu vina.
– Šećer u grožđu valja mjeriti tako da uzmete bobice iz sredine grozda koje su okrenute panju. Transport grožđa je također bitan, izbjegavati valja vreće jer dolazi do nagnječenja. Najbolje su ‘kašete’ jer je u njima najmanja mogućnost nagnječenja. Korisno je na odgovarajući način, a danas postoje strojevi koji to uspješno naprave, odvojiti peteljke od bobica jer su peteljke veliki izvor tanina. Oni koji imaju bijelo grožđe trebaju znati da će im vino biti kvalitetnije ako se događa fermentacija soka. Velika je pogreška što se po sedam dana sve drži zajedno pa nastane oksidirano vino. Upamtite, bijelo vino ne trpi improvizaciju – upozorila je slušače ing. Paleka.
U nastavku predavanja bilo je riječi o enološkim sredstvima.
– To nisu kemikalije, kako naš narod voli reći. To su selekcionirani kvasci. Fermentaciju valja pratiti i nadzirati, ona mora biti provedena pravilno. Poneki ljudi stave puno kristalnoga šećera koji zaguši fermentaciju, onda se ljudi pitaju što se događa. Vinobran ide odmah u mošt, u pravilnim dozama, kao i sve drugo. Treba samo slijediti naputke.
Kad se dodaje šećer, pitanje je koje oduvijek zaokuplja vinare.
Kako dodati šećer
– On se dodaje u burnom vrenju, drugi-treći dan. Kvasac tad ima najviše energije. Količina? Po jednostavnom omjeru, četiri litre mošta, jedan kilogram kristalnoga šećera. Najbolje je tu otopinu stavljati obročno, u nekoliko navrata.
Treba li šećer razmutiti u vodi?
– Ma kakvi, tko je vidio u vino stavljati vodu! Šećer razmutiti u moštu – odgovorila je predavačica.
Slušači su mogli doznati još puno zanimljivih pojedinosti. O pravilnom načinu pripreme kvasca, o fermentaciji, o higijeni, o bolestima vina, o vinskoj mušici…
– Zaštitite posudu u kojoj se događa vrenje. Prekrijte ga odgovarajućim platnom ili nečim sličnim. Vinska mušica unosi bakterije i to strašno negativno utječe na kvalitetu vina.
Otvorila se potom i rasprava, vinogradare i vinare zanimalo je puno toga. Nedvojbeno, predavanje i razgovor bili su korisni, a kao i obično, kad je sve završilo, priređen je domjenak. Svi su uslast pojeli gulaš koji su pripremili Nenad Petrić i Željko Sutlović, a za namirnice se pobrinula udruga iz svesrdnu pomoć Mesnice Marko. Sljedeće predavanje Društvo prijatelja Belafuže organizirat će koncem listopada, tema će biti maslinarstvo, a predavačica dipl. ing. Gordana Dragun iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredu i savjetodavnu službu.+