Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za ratno razaranje Zadra u jesen 1991. još nitko nije odgovarao

05.10.2010. 22:00
Za ratno razaranje Zadra u jesen 1991. još nitko nije odgovarao


O najtežim danima razaranja, obrane grada, ali i volji i želji njegovih stanovnika da gotovo goloruki stanu u obranu svoje domovine, govorili su mr. Petar Strmota, Tomislav Zelić, dr. Ante Visković i Klaudio Vidaić


U povodu Dana obrane grada Zadra u Gradskoj knjižnici Zadar održan je okrugli stol u organizaciji zadarske HVIDR-e, na kojem su sudjelovali predstavnici branitelja i Saniteta, koji su zadužili grad u danima obrane krajem rujna i početkom listopada 1991. godine. O najtežim danima razaranja, obrane grada, ali i volji i želji njegovih stanovnika da gotovo goloruki stanu u obranu svoje domovine, govorili su mr. Petar Strmota, Tomislav Zelić, dr. Ante Visković i Klaudio Vidaić. 
Kako je istaknuo dr. Visković, koji je u tom razdoblju bio zapovjednik Saniteta sjeverne Dalmacije (koji je obuhvaćao područje od Biograda do Karlobaga), gotovo 95% zdravstvenih djelatnika bilo je spremno dobrovoljno pristupiti obrani domovine.
Dok su branitelji vodili svoje bitke, zdravstveni djelatnici radili su u uvjetima koji su nadilazili granice ljudskih napora. U Zadru su te ratne jeseni postojala tri sanitetska punkta, a prijem ranjenih bio je osiguran i radilo se bez odmora. Ni nestanak struje i vode, ni 24-satna pucnjava i bombardiranje bolnice, nije slomio duh zadarskih medicinskih djelatnika u obavljanju posla. U svega mjesec dana, od 1. do 31. listopada, kroz ruke liječnika i medicinskog osoblja prošlo je čak 390 ranjenika. Pomoć je do opkoljenog i gotovo prometno odsječenog grada teško stizala, lijekovi su ponekad bili stari a ni samo liječnici nisu znali o kakvim je lijekovima riječ, u toj su teškoj borbi ipak uspjeli spasiti mnoge živote.
Petar Strmota podsjetio je kako Zadar nije bio samo okružen neprijateljskim snagama. Teror se odvijao i po gradskim ulicama jer su po građanima pucali snajperisti i topovi iz kruga vojarni.
“Ako usporedimo razaranja koja je Zadar pretrpio od kraja rujna do sredine listopada, s onima koja je pretrpio Knin tijekom akcije Oluja i zbog čega se našim generalima sudi u Haagu, onda se zapitamo gdje je pravda, jer za razaranja Zadra nitko nije optužen ni okrivljen. Bez obzira na mišljenja o Domovinskom ratu, koja su različita i često podijeljena, sve te slike razaranja ne smijemo zaboraviti, najviše zbog onih ljudi koji su sudjelovali u obrani grada koji je bio tako blizu padu u neprijateljske ruke”, rekao je Strmota.
Ovom prigodom prikazan je i dokumentarni film o razaranju Zadra.