Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Zlatna “Šinjorina smokva”

05.10.2010. 22:00
Zlatna “Šinjorina smokva”


Jako smo zadovoljni medaljom, tim više što smo prije tri godine na istom festivalu osvojili brončanu medalju, a sada, evo, zlato, istaknula je Sandra Babac


Pekmez od smokava obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Babac-Damjanić iz Poljica osvojio je zlatnu medalju za kvalitetu u kategoriji niskoenergetski pekmez na upravo završenom Četvrtom dubrovačkom Festivalu pekmeza, džema i marmelade.
– Jako smo zadovoljni medaljom, tim više što smo prije tri godine na istom festivalu osvojili brončanu medalju, a sada, evo, zlato, istaknula je Sandra Babac.
Osvojenom nagradom u gospodarstvu Babac-Damjanić samo su nastavili niz uspjeha sa svojim pekmezom. “Šinjorina smokva” je u samo nekoliko godina postojanja osvojila brojna priznanja poput srebrne medalje u Moskvi na sajmu “Best of the best” za logo i vizualni identitet te čak dva zlata, u Opatiji na sajmu ECO WORLD FEST te na novosadskom sajmu. Festival pekmeza, džema i marmelade organizale su dubrovačke udruge “Deša” i “Dubrovačka naranča” u suradnji sa Županijskom gospodarskom i obrtničkom komorom Dubrovnik te gradskom i županijskom upravom uz pokroviteljstvo Vlade RH.
– Uz osnovni cilj predstavljanja kvalitetnih proizvoda malih proizvođača iz ruralnih krajeva RH, u okviru festivala svoje mjesto našli su i članovi KUD-a ‘Horvati’ iz istoimenog mjesta nedaleko od Zagreba, a sve kako bi se postigla kulturna dimenzija prožimanja tradicije, običaja i izvornih proizvoda koji su pretvoreni u jedinstvene gastrosuvenire, istaknula je predsjednica organizacijskog odbora Jany Hansal iz Udruge “Deša”. Na festivalu je sudjelovalo tridesetak izlagača čije je proizvode ocjenjivao stručni žiri koji je bio sastavljen od stručnjaka s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka te Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Zagreba. Član žirija bio je i profesor dubrovačke Turističko-ugostiteljske škole Josip Žuvela kao priznati stručnjak kulinarstva i gastronomije. Zlatnu medalju u kategoriji džem dobila je udruga “Deša” za džem od dubrovačke ljute naranče. Za žele zlatnu medalju dobili su u Udruzi Živa zemlja iz Nove Gradiške za žele od drenka. Najbolja marmelada bila je ona OPG Antonija Zelenika za domaću marmeladu od bijelih šljiva, a najbolji pekmez bio je OPG Širić iz Đakova za pekmez od šljiva.