Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novi pravilnik omogućuje nastavak radova kod Biljana Donjih

05.10.2011. 22:00
Novi pravilnik omogućuje nastavak radova kod Biljana Donjih


Uskoro bi mogla biti nastavljena procedura izdavanja studije utjecaja na okoliš Centru za gospodarenje otpadom kod Biljana Donjih, jer nazire se rješenje problema nastalog još prije dvije godine. Naime, Hrvatske vode tada nisu dale suglasnost jer je buduće “odlagalište otpada” smješteno u treću zonu zaštite voda te su rekli da bi to moglo ugroziti izvorište Oko, koje je u sustavu zadarskog Vodovoda. Zbog njihovih navoda je Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja odbilo izdati okolišnu dozvolu, iako su već tada iz trgovačkog društva “Eko” poručivali da se ne radi o odlagalištu, nego o svojevrsnoj tvornici za preradu otpada. U lipnju je donešen novi Pravilnik o zaštiti voda i to bi moglo biti rješenje za nastavak, kazao nam je Dino Perović, direktor trgovačkog društva EKO d.o.o. koje će upravljati centrom čiju vlasničku strukturu čine Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija.
– Problem je bio u pravilniku ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva koji je govorio da se u trećoj vodozaštitnoj zoni ne može graditi odlagalište, iako centri rade po novim tehnologijama. Nedavno je izašao novi pravilnik koji kaže da se u tim područjima može graditi Centar za gospodarenje otpadom, a radit će se i na isključenju izvorišta Oko iz sustava “Vodovoda” Zadar, kazao je Perović ističući kako će ponovno pokrenuti proces izdavanja Studije utjecaja na okoliš te se nada da će ovoga puta postupak biti brži.
Nije želio nagađati kada bi mogla početi izgradnja centra, no rekao je kako će u njega biti uloženo oko 50 milijuna eura. Iako će prema svemu sudeći, izvorište Oko biti izuzeto iz zadarskog Vodovoda, pri gradnji centra morat će se pridržavati i strogih kriterija o zaštiti podzemnih voda. Podsjetimo, centar za gospodarenje otpadom će se graditi na prostoru od oko 50 ha u Biljanima, na području Benkovca, a za potrebe šest gradova i 28 općina u Zadarskoj županiji. U sklopu njega predviđen je prostor za dovoz otpada od strane građana, ulazno-izlazna zona s pratećim objektima, sortirnica, postrojenje za mehaničko-biološku obradu, obrada građevinskog otpada, procjednih voda i odlagališnog plina, odlagalište komunalnog otpada, kompostana, garaže i radionice, te zgrada za privremeno odvajanje opasnog otpada. Otvaranju centra prethodi sanacija i zatvaranje brojnih odlagališta na području županije.