Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bunar kao živo vrelo kamene baštine

Autor: Velimir Brkić

05.10.2012. 22:00
Bunar kao živo vrelo kamene baštine

Foto: Velimir BRKIĆ



Kako je riječ o slivničkim nalazima, kao uglavnom i svim nalazima u Zadarskoj županiji i Dalmaciji gdje su pronađeni prilikom obrade zemlje, ili izgradnje obiteljskih kuća, takvi nalazi nisu bili ni prijavljivani, niti su na bilo koji način sačuvani


Na brežuljcima oko Slivnice, naselja u općini Posedarje, ostaci su triju ilirskih gradina – Gradina kod Bokulje, Mijolovića gradina i Lergova gradina.
– Riječ je o vrijednoj kamenoj baštini, koja je, na vjetrometini brojnih osvajačkih ratova, sustavno razarana, govori Nikola Landeka (75).
Od uvale Bokulja u Slivnici do Svetog Duha u Novigradskom moru prostorom dominira Slivničko bilo čije visine na prapovijesnoj Oraškoj ili Lergovoj gradini sežu do 267 metara nadmorske visine.
– Na brežuljku se nalazila utvrda koju Turci nisu mogli osvojiti iako su to često pokušavali, zbog čega je stanovništvo bilo u stalnoj opasnosti. U 16. stoljeću bila je važna mletačka predstraža na granici s Turskom, pojašnjava Nikola zvani Čejo.
Poput slivničkih i mnoge druge gradine još su nedovoljno istražene i valorizirane.
– Za vrijeme Drugog svjetskog rata gradina je bila izuzetno važna strateška kota. Za Lergovu gradinu su se vodile velike borbe. O tome bi se moglo pričati danima, govori baka Kata Lerga (91).
Kako je riječ o slivničkim nalazima, kao uglavnom i svim nalazima u Zadarskoj županiji i Dalmaciji gdje su pronađeni prilikom obrade zemlje, ili izgradnje obiteljskih kuća, takvi nalazi nisu bili ni prijavljivani, niti su na bilo koji način sačuvani, a najčešće nisu ni znanstveno registrirani.
Zub vremena i ljudski nemar koji je nepoznato i zanimljivo kamenje ugradio u okolne zidove ili kasniju arhitekturu, neki su od čimbenika stradavanja kamenog blaga koje baštinimo iz prošlosti. Jedan dio nalaza sigurno je nestao tijekom vremena u rukama preprodavača i “ljubitelja” starina.
– Župna crkva sv. Kuzme i Damjana sagrađena je 1845. godine. Prema pričama slušanim iz mladosti, još prije 50 ili 60 godina, bunar je ovdje bio i prije nego je izgrađena župna crkva. Bunar je najbolji primjer kako treba čuvati našu povijest, naše kulturno blago, poručila je 72-godišnja Nevenka Landeka dok u obnovljenom bunaru kod crkve grabi pitku vodu za ručno, tradicionalno pranje rublja.