Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mlijeko pomuzli, pa prolili

Autor: Davor Petrović

05.10.2012. 22:00
Mlijeko pomuzli, pa prolili

Foto: PIXSELL



Jedno pogrešno dodavanje Ante Sarića u četvrtoj minuti sudačke nadoknade drugog dijela upropastilo je sve dobro što je Zadar mukotrpno gradio na gostovanju kod Lokomotive. Taj fatalni propust domaće je odveo do slobodnog udarca vrijednog pobjede, iako bi, prema prikazanoj igri, podjela bodova predstavljala najrealniji ishod prve utakmice 11. kola MAXtv Prve lige.
Zagrepčani su na početku pokušali uhvatiti Zadrane na krivoj nozi, no vrlo brzo su shvatili da imaju posla s čvrstim i dobro organiziranim suparnikom. U roku od tri-četiri minute se ispostavilo da Lokomotiva neće imati puno koristi od “blitzkriega” u srazu s drugom momčadi lige po broju primljenih golova. Štoviše, domaći su vrlo brzo saznali da Zadar nije došao čuvati “nulu”.
Siloviti Zadar
Naime, Antonio Mršić opalio je po golu u 9. minuti i promašio za metar, a nešto kasnije sijevnula je sasvim solidna akcija koju je Ivan Šimurina okončao nerezonskim udarcem s desne strane u situaciji kada je centaršut bio puno bolje rješenje.
Na pola prve dionice igre Zadrani su domaćima priuštili hladan tuš. Ivan Čurjurić gurnuo je sjajno odmjerenu loptu na lijevi bok za Marcela Heistera koji se pravovremeno zavukao iza leđa Lamina Samateha, izbjegavši zaleđe. Domaći braniči sjurili su se na peterac, a uslijedila je germanski precizna povratna lopta na vrh kaznenog prostora, gdje je usamljeni Josip Ivančić imao dovoljno vremena za mirno primanje, ciljanje i prizeman udarac u bliži kut – 0:1.
Dok su grogirani domaćini pokušavali shvatiti što ih je snašlo, Mršić se odlučio za još jedan dalekometni pokušaj. Na njegovu žalost, lopta je prohujala nekoliko centimetara pokraj vratnice. Na drugoj je strani na isti način uzvratio Mate Maleš iz slobodnog udarca s trideset metara. U 30. minuti Zadar je bio vrlo blizu drugog gola, no domaći vratar Darijan Radelić Žarkov vršcima prstiju je uspio skrenuti loptu koju je Mario Bilen poslao glavom pod prečku nakon kornera.
Završnica prvog dijela protekla je u znaku pritiska Lokomotive. Obrana gostiju u tim je trenucima bila na teškim iskušenjima, a u nekoliko navrata Zadrani su sami sebi zakuhali kašu slabim reakcijama na sredini terena. Najveće opasnosti stigle su nakon dva kornera. Prvo je Tomo Gluić efektno obranio Samatehov udarac glavom u 43. minuti, a na početku sudačke nadoknade Igor Banović je izbacio loptu s crte.
Povlačenje
Na početku drugog dijela trener Lokomotive Tomislav Ivković pokušao je podići svoju momčad uvođenjem dvojice ofenzivnih veznjaka, Tomislava Martinca i Gorana Zakarića, umjesto Samateha i Marka Pjace. Taj potez skoro mu se isplatio u 49. minuti. Naime, Martinac je zabio gol glavom na centaršut Dinka Trebotića s desne strane. Srećom po Zadar, pomoćni sudac Goran Dević podigao je zastavicu, signalizirajući da je felšana lopta izašla van terena na putu od krilne pozicije do šesnaesterca. Taj poništeni gol je svima na stadionu jasno pokazao kako će izgledati drugi dio. Gosti su izgledali kao da su se opredijelili za čuvanje minimalne prednosti, a Lokomotiva polako stezala obruč oko Gluićevog kaznenog prostora. U odnosu na prvu dionicu igre, ovo je bio neki savim drugi Zadar. Ta razlika najbolje se vidjela u 66. minuti, kada je Ivančić povukao kontru po lijevoj strani. Dok je on vukao loptu po krilu, njegovi suigrači uglavnom su gledali, ne pokazajući namjeru da pojure naprijed, prema slobodnom prostoru pred golom Lokomotive.
Nakon te situacije reagirao je trener Zadra Ferdo Milin, poslavši na teren iskusnog Jakova Suraća umjesto vidno umornog Mršića. Taj je potez vrlo brzo donio konkretnije pomake i čupanje iz žestokog stiska domaćih. Upravo je Surać izborio slobodan udarac na rubu šesnaesterca, iz kojeg je Ivan-Anton Vasilj opasno zaprijetio golu domaćih, a potom je stigla  i velika prilika za Luku Begonju. Na žalost Zadrana, vratnica je spasila Lokomotivu.
Igrala se 79. minuta kada je ih je stigla kazna za taj promašaj. Dotad nevidljivi Andrej Kramarić gurnuo je okomitu loptu prema kaznenom prostoru gostiju. Dok su se braniči Zadra pogledavali, očekujući da onaj drugi otkloni opasnost, Karlo Bručić projurio je između njih, zaobišao Gluića i poentirao – 1:1.
Taj gol na teren je vratio Zadar iz prvog dijela. Zagrepčani više nisu vladari situacije, a igra se konačno maknula od Gluićevog šesnaesterca. Na početku 89. minute stigla je još jedna dobra prilika za goste. Ivan Ćurjurić okušao je udarac s ruba kaznenog prostora, tražeći malu mrežu, a Radelić Žarkov krajnjim je naporom izbacio loptu u korner. Sudačka nadoknada donijela je nevjerojatnu grešku Sarića koji je na trideset metara od svog gola “proigrao” Kramarića, smještenog između dvojice zadarskih braniča. Na rubu kaznenog prostora Bilen je napravio prekršaj za crveni karton, a Kramarić je taj slobodni udarac pretvorio u pobjedu Lokomotive – 2:1.
 


 LOKOMOTIVA – ZADAR 2:1


ZAGREB – Stadion Maksimir. Gledatelja: 500. Sudac: Vlado Svilokos (Sisak) 7. Pomoćnici: B. Križarić (Čakovec), Dević (Koprivnica). Strijelci: 0:1 Ivančić (23′), 1:1 Bručić (79′), 2:1 Kramarić (90′). Žuti kartoni: Gluić, Ivančić, Vasilj, Ćurjurić (Zadar). Crveni karton: Bilen (90′).
LOKOMOTIVA: Radelić Žarkov 6,5, Samateh 5,5 (od 46′ Martinac 6), Barbarić 6, Mesarić 6, Musa 5,5, Trebotić 6 (od 66′ Pavičić -), Maleš 6, Antolić 6,5, Pjaca 5,5 (od 46′ Zakarić 6), Kramarić 7, Bručić 6,5.
ZADAR: Gluić 6,5, Šimurina 6 (od 83′ Bilaver -), Sarić 5, Prahić 6, Bilen 6, Heister 6 (od 64′ Vasilj 6), Begonja 6,5, Banović 6, Ćurjurić 6, Mršić 6 (od 70′ Surać -), Ivančić 6,5.