Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Paralelnim sustavom saniteta ugroženi i radnici i djelatnost

Autor: Hana Radulić

05.10.2012. 22:00
Paralelnim sustavom saniteta ugroženi i radnici i djelatnost

Foto: Zvonko KUCELIN



Nije nam jasno zašto je Zavod dobio mogućnost raditi sanitetski prijevoz, što i mi radimo, kaže glavni sindikalni povjerenik zadarske podružnice Ivan Gašpar, ističući bojazan za sudbinu i status šezdesetero djelatnika koji u Domu zdravlja obavljaju poslove saniteta


Nakon niza neuspješnih prosvjednih akcija, bezbrojnih pokušaja na lokalnoj razini da se riješe nepravilnosti u sustavu Hitne medicinske pomoći, kao i žalbi inspekcijskim službama koje dosad nisu polučile nikakav rezultat, molimo ministra zdravlja Rajka Ostojića da u Zadarsku županiju uputi kontrolu i inspekciju radi interveniranja u sustav sanitetske djelatnosti i HMP-a jer je postojeća situacija neodrživa, istaknuto je na jučerašnjoj konferenciji za novinare koju su pred Domom sindikata u Zadru održali sindikalni predstavnici podružnice Samostalnog sindikata Hitne pomoći i sanitetskog prijevoza Zadar.
Povod obraćanju javnosti jest otvoreno pismo koje su glavni sindikalni povjerenik navedene podružnice Ivan Gašpar, njegov zamjenik Josip Marušić i pravni zastupnik SSSH za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju Vedran Uranija prije dva dana uputili ministru Rajku Ostojiću.
Apsurdna situacija
– Uredbom o izmjeni i dopuni o zdravstvenoj zaštiti u prosincu 2011. godine, a koja se odnosila na reformu HMP-a, dana je mogućnost proširenja djelatnosti i na sanitetski prijevoz. Na taj je način novoosnovani Zavod za hitnu medicinu u Zadarskoj županiji dobio mogućnost da uz djelatnost hitne pomoći obavlja i djelatnost saniteta, što je dovelo do stvaranja paralelnog sustava saniteta, istaknuo je Vedran Uranija, pojašnjavajući kako je time ugrožena sanitetska djelatnost u Domu zdravlja Zadar odnosno tamošnjih šezdeset djelatnika – 40 vozača i 20 medicinskih sestara.
– Sanitetska djelatnost u Domu zdravlja, koja je reformom Hitne medicinske pomoći posebno izdvojena, ostala je u podređenom položaju bez osnovnih uvjeta za obavljanje djelatnosti saniteta. Zbog apsurdne situacije da poslove saniteta obavljaju i Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu, događa se da medicinske sestre koje bi trebale raditi u sanitetskom timu rade na prijavno-dojavnoj jedinici jer nema tko drugi. Osim upitnog načina funkcioniranja saniteta, upitan je i radno pravni status za šezdeset djelatnika Doma zdravlja, osobito jer se, nakon što su sanitet i hitna pomoć najprije razdvojeni, sada želi uredbom te dvije vitalne djelatnosti spojiti, ali na posve neodgovarajući način, te postoji opasnost da ti ljudi postanu potencijalni višak, upozorio je Uranija.
Stara i nesigurna vozila
O samome položaju i radnim uvjetima šezdesetorice djelatnika saniteta koji su ostali pri Domu zdravlja govorio je Ivan Gašpar, koji je, među ostalim, naveo:
– Radimo sanitet, nisu nam promijenjeni ugovori o radu, nemamo odgovarajuće radne uniforme, vozila su stara prosječno deset godina i u njima je već postalo rizično voziti pacijente. Svim inspekcijama smo se žalili, ali svi su se oglušili na naše pritužbe. Stanje je, jednom riječju, katastrofalno. Nije nam jasno zašto i po kojim kriterijima je Zavod za hitnu medicinu, koji je brzinski osnovan, dobio mogućnost raditi sanitetski prijevoz, što i mi radimo, kaže Ivan Gašpar, ističući bojazan za sudbinu i status šezdesetero djelatnika koji u Domu zdravlja obavljaju poslove saniteta.
Ukoliko i dalje ne bude sluha da se ove nelogičnosti i nepravilnosti isprave, čulo se još na konferenciji, sindikat će biti prisiljen organizirati prosvjede i sindikalne akcije kako bi se zaštitili djelatnici koji rade u Domu zdravlja, ali i uveo red u funkcioniranje sustava sanitetske djelatnosti, prije svega u korist i na zadovoljstvo pacijenata.