Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Osnovana Autokefalna hrvatska pravoslavna zajednica Zadar!

05.10.2013. 22:00
Osnovana Autokefalna hrvatska pravoslavna zajednica Zadar!


Hrvatska pravoslavna zajednica Zadar jučer je proglašena autokefalnom. O tome svjedoči dokument koji je potpisao patrijarh Nikolaj I. iz Pariza s jedne, te predsjednik Udruge hrvatskih pravoslavnih vjernika Zadar, Ivo Matanović, s druge strane.
Tim povodom održana je konferencija za medije u prostorijama Hrvatskog društva političkih uznika Ivo Mašina u Kneževoj palači, na kojoj su uz Matanovića nazočili i protojerej Aleksandar Ivanov, već ustoličeni svećenik HPC-a i protojerej Petru Parvu koji je kazao da je jučerašnji dan zapravo povijesni dan za Hrvate, a posebice one pravoslavne vjere.
– Ovo je početak i ja se nadam da ću vas sljedeći put kad dođem, u siječnju 2014. godine, zateći u crkvi, a ne u uredu kao sada. To je jedini način da se ova Crkva razvija i da ne ostane samo kao nekakva filozofija u oblacima – rekao je protojerej Parvu napomenuvši kako je sjedište ove Crkve u Parizu te da je priznanjem od patrijarha Nikolaja I. HPC postala dio europske pravoslavne crkve.
Matanović je dodao kako su Hrvati sve do 1054. godine, odnosno do Crkvenog raskola, bili pravoslavci te da je vrijeme da se obnovi tradicija i da se Hrvati vrate korijenima. No za bilo kakav ozbiljniji rad treba im, ističe Matanović, prije svega prostor za okupljanje i služenje misa, a samim time onda slijedi i imenovanje svećenika koji bi obavljao obrede u Zadru.