Bili smo nekoordinirani, ali bilo je to zbog silne potrebe da se napravi bolje i više

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Tenk T-55 danas je atrakcija, ali i simbol obrane Zadra

Na Dračevcu je, uz uništeni tenk T-55, obilježen Dan obrane grada Zadra. Prije 24 godine, na istom mjestu tenk je protuoklopnim projektilom pogodio pripadnik 4. gardijske brigade Željko Vulić i tako onemogućio prodor neprijateljske JNA u Zadar. Jučer se velikim skupom ponovno prisjetilo tih 5. i 6. listopada 1991. kad je Zadar bio u nezavidnoj situaciji. Dračevac je bio pred padom, ali je zahvaljujući maloj grupi hrvatskih vojnika ipak obranjen.

- Ovaj tenk nas podsjeća na slom agresora i pobjedu pravednika. Da se to kojim slučajem dogodilo, Zadar bi došao u puno težu situaciju. No Zadar se nije branio samo u Dračevcu, već preko Bilog briga, Čubrijana pa sve do Bokanjca. U obrani Zadra sudjelovale su postrojbe vojske i policije iz Zadra, ali i iz drugih dijelova Hrvatske. Nažalost, mnogi su izgubili život, mnogi su i ranjeni. Zato danas, njima prvenstveno, odajemo počast jer su bez ikakvog kalkuliranja bili spremni dati život. Zadar je tih dana tučen s kopna, mora i iz zraka. Agresor je gađao 'strateške' ciljeve: pedijatriju, ginekologiju, katedralu. No Zadar je i u tim danima funkcionirao pa zato ja danas, 24 godine nakon tih događaja, ljudima koji su ostali u gradu i bili potpora svojim braniteljima, odajem počast i zahvalnost, rekao je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Župan Stipe Zrilić podsjetio je da je tadašnje rukovodstvo SDP-a, još prije izbijanja sukoba, donijelo odluku o predaji oružja teritorijalne obrane kasarnama JNA što je bilo mimo Ustava i tadašnjih zakona SFRJ.

Podužu raščlambu obrane grada prezentirao je jedan od zapovjednika obrane, ratni zapovjednik postrojbe specijalne policije Poskoci, Đuro Župan. Župan je uz zapovjednika 4. GBR generala Ivu Jelića i zapovjednika 112. brigade Marka Čulinu, zapovijedao tadašnjom jedinicom za posebne namjene PU zadarske. Budući da je središte velikosrpske pobune bilo baš na prostorima zaleđa Zadra i oko Knina, tadašnja vlast u Zadru je iskoristila zakonsku mogućnost i osnovala specijalnu postrojbu pri tadašnjoj policiji. 

Borba Davida i Golijata

- Ta postrojba je u prijelaznim vremenima trebala održati sigurnosnu ravnotežu. No neprijatelj je bio u vojarnama u gradu i razvijen izvan grada. Omjer snaga u ljudstvu bio je 1:4-5 u korist JNA, dok nadmoć u borbenoj tehnici nije bila mjerljiva. Svakome je bilo jasno da će to biti borba Davida i Golijata. Stoga je temeljna zadaća specijalne policije bila naoružati i opremiti, rekao  Župan prisjećajući se i akcije zauzimanja vojarne Smiljevac. Tad su se branitelji domogli preko  2.500 pušaka, mitraljeza i dva protuzrakoplovna topa 20/3. 

Zapovjednik obrane grada general Jelić prihvatio je ideju o zaposjedanju linije stranih talijanskih bunkera pri obrani grada što se kasnije smatralo ključnim strateškim potezom u obrani,  jer su to bile jedine uređene fortifikacije za primanje prvih koordiniranih neprijateljskih napada.

Nazočne je pozdravio je i izaslanik predsjednice RH, njezin savjetnik za branitelje Ante Deur s pozivom na zajedništvo koje se pokazalo u ratu i s kojim je jedino moguće izići iz aktualnih gospodarskih poteškoća.

Prije svečanosti na Dračevcu, položeni su vijenci kod središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar, te kod spomen-obilježja 3. imotskoj bojni 4. GBR u Ulici Ante Starčevića.  Vijenci su položeni i   kod spomen-obilježja na Dračevcu, a u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je misa zadušnica za sve poginule branitelje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika huligan
Predizborni skup? Uzmite knjigu Ive Jelića Čovjek i rat i dajte malo citata o Zadru
Slika korisnika sudac
Sto je reci ne nema na slikama onog pacenika Pulje kalo li se vec prezi ?