Cetina će zbog naplate bankovnih garancija u stečaj

Slika korisnika admin
Autor: 
A. SITNICA
Andrijana Bedalov aktivirala je bankovne garancije tvrtki Cetina d.d. Sinj

Nakon što je u javnost procurila vijest da je zadarska Poliklinika aktivirala bankovne garancije splitskom Alkomu i sinjskoj tvrtki Cetina, postavilo se pitanje hoće li se nakon 60 godina rada i ova sinjska tvrtka, koja je u većinskom vlasništvu Splitsko-dalmatinske županije, ugasiti, javlja portal ferata.hr.

Kako smo već pisali, sanacijska upraviteljica Andrijana Bedalov aktivirala je bankovne garancije tvrtki Cetina d.d. Sinj i Alkom d.o.o. Split u vrijednosti od 13,9 milijuna kuna jer izvođači nisu izvršili ugovorene radove u roku, otklonili uočene nepravilnosti i obavili primopredaju objekta.

Direktor Cetine Marko Zorić portalu Ferata.hr priznao je da su se radovi na zadarskoj Poliklinici otegli, no ističe kako je razlog u tome što je potrebno nabaviti novu opremu, u vrijednosti oko 350 tisuća kuna, čiju je kupnju tek prije pet-šest dana odobrio nadzorni inženjer, te ističe kako radi sve u cilju odgode aktiviranja uplate bankovnih garancija.

- Uplata još nije izvršena. Radimo na tome da nam Vlada ili Ministarstvo zdravstva prolongiraju taj zahtjev 50 do 60 dana, odnosno do kraja godine, da bismo kupili i ugradili tu opremu, te da izvršimo primopredaju objekta. Nadam se da ćemo naići na razumijevanje u Ministarstvu, da će nam dozvoliti da završimo objekt. Vidjet ćemo što će biti ova dva-tri dana, rekao je Zorić.

Splitska banka i Hrvatska poštanska banka izdale su Cetini garancije za uredno izvršenje posla na Poliklinici u Zadru u vrijednosti od 5 milijuna kuna, dok je Karlovačka banka Alkomu izdala garancije u vrijednosti do 14 milijuna kuna.

Na pitanje kakva će biti sudbina tvrtke sa 100 zaposlenika ako Ministarstvo ne povuče proces garancija, Zorić kaže:

- Sudbina je staviti ključ u bravu i otvoriti stečaj. Mi ne možemo podnijeti blokadu niti od 200 tisuća kuna, a ne od 5 milijuna kuna. Ako se to dogodi, nećemo moći kupiti gorivo, nećemo moći podmiriti ostale troškove, nećemo moći isplatiti plaću. Ako ustraju u tome da nas blokiraju, onda firme više nema.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno