Donedavna garaža Špraljinih ima svoju povijesnu ulogu

Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ
Arheološka istraživanja provodi Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru

Gotovo dva mjeseca traju arheološka istraživanja na prostoru Malog Arsenala. Riječ je o dijelu projekta HERA, u sklopu kojeg će se obnoviti ovo zdanje, a istovremeno se izvode radovi na Vratima sv. Krševana, kao i na Prolazu cara Augusta.

Donedavna garaža Špraljinih, prije toga Tankerske plovidbe, ima svoju povijesnu ulogu. No, za taj povijesni aspekt malo tko od naših sugrađana zna, pa se u posljednje vrijeme uglavnom može čuti kako se "kopa kod Špralje".

Većina Zadrana ne zna o kojem se prostoru radi

Arheološka istraživanja provodi Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, a voditelj je dr. sc. Tomislav Fabijanić. I on sam, kad kaže kako vrši istraživanja u Malom Arsenalu, mora većini objašnjavati o kojem se to prostoru radi. Dakle, što to ovaj prostor čini arheološki zanimljivim?

- Taj dio zadarskog Poluotoka je zanimljiv jer dosad još nije arheološki istraživan. Ono što znamo je to da je u prošlosti to bio ulazni prostor u mletački kaštel koji je u 14. stoljeću okružen kanalom. Ovdje vidimo poprečni zid na koji su se spuštala vrata. Svi prethodni slojevi su uništeni, tako da nemamo tu arheološku slojevitost. Dublje ne možemo ići, jer smo na dubini od četiri, četiri i pol metra, u unutrašnjosti Malog Arsenala, došli do podzemnih voda, kaže nam dr. Fabijanić. Sam Mali Arsenal je bio ulazni dio u kaštel, dok se kaštel nalazi unutar kuće Bianchini. Zid na kojem su topovi, nasuprot velikog Arsenala, je dio tog Kaštela. A kaštel je napravljen kako bi se Mlečani borili protiv građana, otud i topovi usmjereni prema gradu.

- Kroz 16. stoljeće Mali Arsenal najvjerojatnije postaje barutana. Naime, tada se grad kružno otvara. Kako dugo nije bio u funkciji, ovaj prostor je izgubio smisao. Radili smo sonde s jedne i druge strane, s jedne strane smo došli do svoda cisterne. Naime, građani su iskoristili stare obrambene kanale za izradu cisterni.

Od sitnih nalaza imamo dosta kadnosrednjovjekovne i ranosrednjovjekovne keramike. Također, zanimljivo, pronašli smo jedan novčić Vittorija Emmanuelea, nađen je u žbuci u krovu.

Sada će trebati provesti arhivska istraživanja, kako bi se vidjelo stanje prije Drugog svjetskog rata, kazao nam je dr. Fabijanić. Arheološka istraživanja bi uskoro trebala završiti, a onda će se bolje i znati u kojem smjeru će ići obnova Malog Arsenala.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno