Nakon Uskokove istrage Gorane Poropat provode se izvidi i o Marinu Bošku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Arif SITNICA
Pod istragom su sadašnji načelnik Marin Boško i bivša načelnica Gorana Poropat

Tragom brojnih prijava za razne nezakonitosti splitski uskokovi istražitelji su prošli tjedan ponovno obilazili kukljičku općinsku zgradu, a kako smo neslužbeno doznali od mještana Kukljice i upućenih izvora, ovaj put riječ je o vrlo opsežnoj istrazi koja se s bivše načelnice Gorane Poropat sad proširila i na aktualnog načelnika Marina Boška. Uskokove istražitelje sada, kako doznajemo, zanimaju sve odluke i kompletno poslovanje Općine u tom sedmogodišnjem razdoblju. To su nam potvrdili i nekoliko bivših i sadašnjih vijećnika koji su ovih dana na kućnu adresu primili pozive za obavijesne razgovore, a o kojem opsegu istrage je riječ, govori i podatak da su istražitelji uputili pozive vijećnicima iz tri saziva vijeća u vremenu od 2007. do 2014. godine te pojedinim djelatnicima Općine. Svih njih istražitelji kane ispitati u prostorijama PU zadarske do kraja tjedna.

Peti posjet istražitelja

USKOK-u je ovo već peti put da dolazi u Kukljicu, a prva četiri puta njihov je interes bio usmjeren na dvije planirane turističke zone - "Rasovica - Poforča" te "Karantun - Kunčabok". Jedna od eventualno spornih situacija tada je bila uloga bivše načelnice, a kasnije i predsjednice općinskog vijeća, u tim zonama jer je, navodno, njezin otac bio vlasnik zemljišta u obje zone. Poropat je, naime, načelničku dužnost preuzela početkom 2007. godine, a upućeni izvor govori da je već krajem te godine njen otac potpisao predugovor za svoju zemljišnu česticu od 2.400 metara četvornih u zoni Poforča sa zainteresiranim investitorom, tvrtkom "Terra nekretnine" iz Zadra i to za iznos višestruko veći nego što su dobili drugi vlasnici zemljišta u istoj zoni. USKOK je, navodno u posjedu tog ugovora iz kojeg je razvidno da je cijena po metru četvornom dogovorena na iznos od 200 eura, ukupno 480 tisuća eura. Od tog iznosa, navodno mu je isplaćeno oko 40 tisuća eura, a ostatak nikada jer se "umiješao" sud. Prema dostupnim informacija, Županijski sud u Zadru je 2011. godine kao drugostupanjski sud presudio da parcela navedena u predugovoru nije u vlasništvu oca Gorane Poropat. Tijekom 2011. godine, a nakon takve presude, Poropat je kao načelnica dala prijedlog Zavodu za prostorno planiranje i Zadarskoj županiji da se zona "Poforča" izbaci iz plana u izmjenama i dopunama Prostornog plana Zadarske županije koji je tada bio u fazi izrade. Izvidi vezani uz to, kako doznajemo, još su aktualni.

- Istražitelje zanima poslovanje Općine jer je u određenom periodu utvrđena veća potrošnja proračunskog novca u odnosu na ostvareni prihod. Stoga je USKOK iz Općine već izuzeo sve dokaze o uplatama po raznim osnovama, a provjeravaju i račune u vlasništvu bivših i sadašnjih općinskih vijećnika, djelatnika Općine kao i dvoje načelnika iz tog perioda - Gorane Poropat i Marina Boška, kaže nam dobro upućeni izvor dodajući kako je izuzeta i dokumentacija vezana uz najam nekoliko poslovnih prostora te javnih površina u općinskom vlasništvu. Pojašnjava kako su neki ugovori za najam potpisani još za mandata prve načelnice Općine Kukljica Milke Blagdan, a koja se zbog toga prije nekoliko godina našla i na sudu, pa sve do danas, za Boškova mandata.

U svakom slučaju, istraga USKOK-a trebala bi rasvijetliti poslovanje Općine Kukljica u navedenom periodu i utvrditi je li bilo propusta i nezakonitih odluka od strane nekog tijela ili pojedinca u Općini. Ujedno, trebala bi barem primiriti uzavrele strasti u toj maloj otočnoj općini koje su na koncu bile i razlogom čak dvaju uzastopnih prijevremenih izbora što dodatno opterećuje ionako skroman općinski proračun, kao i funkcioniranje lokalne vlasti na dobrobit svih mještana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno