Nitko iz zadarskog HNS-a na listi za IX. jedinicu!

Slika korisnika admin
stojanov
Milan Stojanov kaže kako je ovakva odluka očekivana

U nedjelju kasno navečer Središnji odbor HNS-a sastavio je popis imena za sve liste Domovinske koalicije za parlamentarne izbore, pa tako i za IX. jedinicu. Većina će mjesta, naravno, pripasti njihovom koalicijskom partneru SDP-u, ali trebaju zadovoljiti i želje koalicijskih partnera, što se u konačnici nije povoljno odrazilo na lokalni HNS.

Naime, odluka stranačkog vrha donijela je neugodno iznenađenje lokalnim HNS-ovcima jer na listi za IX. jedinicu nema - nikog iz Zadra.

One koji, obzirom na situaciju u stranci posljednjih mjeseci, i nisu  imali saborskih aspiracija ovakav tijek događaja nije iznenadio, ali je zato iznenadio one koji su se nakon idućih izbora vidjeli u Saboru. Ili su svoje političke apetite htjeli zadovoljiti makar prisutnošću na stranačkoj listi.

Prema najnovijim informacijama iz stranke tako je iz IX. izborne jedinice samo dvoje HNS-ovaca dobilo mjesto na listi SDP-ove koalicije, a to su: Klement Bašić iz Trogira koji je na šestom mjestu, te Vlatka Duilo iz Drniša na trinaestom.

Iako stranka još nije obznanila ovu listu, saznajemo da će se na prvom mjestu nalaziti potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić, a na drugom ili trećem mjestu, ovisno o tome gdje će postaviti Zadranku Ingrid Antičević Marinović, je ministar obrane Ante Kotromanović. Ovo je potpuno isti recept kao i na dosadašnjim parlamentarnim izborima kada je ovaj dvojac također bio u vrhu liste, samo je na poziciji broj dva bila Zadranka Ingrid Antičević Marinović.

Što se tiče prvih mjesta na listi, iznenađenja nema, pa je moguće kako će isti sastav predvoditi i listu na ovim izborima. Iako je lista sastavljena, koalicija još čeka s objavom jer su moguće manje korekcije.

- Nisam razočaran, ovo je za mene bilo očekivano. Liste se ne sastavljaju zadnjih par dana uoči izbora nego mjesecima ranije, a vi znate kakvo je stanje bilo u stranci posljednjih mjeseci. Nakon odlaska tadašnje predsjednice Vesne Sabolić nastao je jedan prazan prostor, stranku smo vodili kao povjerenici, što se onda odrazilo i na sudjelovanje kandidata na listi. No, nema mjesta razočarenju, to moramo prihvatiti i nastaviti raditi još bolje i još više. To je odluka stranke i kao takvu je treba prihvatiti, pa se u budućnosti možemo nadati nekim pozicijama, ali sada doista treba biti realan - kaže Stojanov.

U stranci saznajemo za još jednu neobičnu kalkulaciju, a ta je da se razmatra mogućnost uvrštenja na listu i jednog SDSS-ovca. Zasad se ne zna iz koje županije IX. izborne jedinice, ali se pretpostavlja iz Šibensko- kninske. Pregovori sa ovom srpskom strankom još su u tijeku, pa tek treba vidjeti.

Iako u županijskom HNS-u kažu kako se nisu ničem posebnom nadali, nakon višemjesečne apatije nastale nakon odljeva članstva Reformistima, podatak da na listi nema nikog iz Zadra ipak je svojevrsni minus za podružnicu. Uspjeli su je dići iz pepela i maksimalnim angažmanom opet dovesti u pažnju javnosti, no pred biračima bi ipak drugačije kotirali da je barem jedno mjesto povjereno Zadranima. Utjeha su im lokalni izbori za dvije godine dokad bi stranku trebali ojačati i vratiti joj povjerenje birača.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno