Za tri milijuna kuna izgradit će se električni brod kapaciteta 60 ljudi

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Danijel Katičin

Danijel Katičin, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, jučer je na terasi restorana kampa Crkvine pred oko 30-ak nazočnih gostiju, uzvanika i djelatnika održao predavanje na temu "Predstavljanje tekućih i planiranih projekata u Parku prirode Vransko jezero".

Riječ je o dvodnevnom obilježavanju Dana parka održanim na Crkvini i lučici Prosika, najjužnijem dijelu Parka.

Brod u prometu na ljeto 2017.

- U tijeku su projekti u vrijednosti 4 milijuna kuna koje u 50-postotnom iznosu osiguravaju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i JU PP Vransko jezero, obznanio je Katičin koji je prije 14 mjeseci došao na mjesto nažalost prerano preminulog ravnatelja Ivice Prtenjače.

Projekt obuhvaća ulaganja u infrastrukturu u zaštićenom području s naglaskom na ekološku mrežu EU Natura 2000, doprinosom za bolju promociju prirodnih vrijednosti Parka i njegove okolice te obogaćivanje sadržaja turističke ponude u regiji.

- Radi se o izgradnji drvene poučne pješačke staze na sjevernoj strani Vranskog jezera, izvođenju radova sanacije postojeće staze, izgradnji aluminijskog pontonskog pristaništa za prihvat plovila na području Bašinke na Vranskom jezeru (ispod Radašinovaca i Banjevaca), te dizajn, uređenje i opremanje vanjskog sustava signalizacije te popratnih sadržaja PP Vransko jezro, nabrojao je Katičin.

Osim navedenih 4 milijuna kuna osigurano je još 3 milijuna kuna za izgradnju električnog broda kapaciteta 60 posjetitelja. Dok se ne izgradi predviđena lučica i Upravna zgrada na Crkvini, radi se o povezivanju brodom dvije postojeće posjetiteljske cijeline - Infocentar Prosika te Infocentar Kamenjak.

- Već je sklopljen ugovor za izradu projektne dokumentacije u vrijednosti 122.500 kuna. Do kraja godine bit će raspisan natječaj za izgradnju električnog broda koji bi trebao biti u prometu na ljeto 2017. godine, optimističan je Katičin.

690 metara poučne staze

Pritom je naglasio kako su se zahuhtali radovi na eletrifikaciji Prosike i Crkvine, izgradnji zapornice na kanalu Prosika u suradnji s Hrvatskim vodama, te 3,6 milijuna vrijedne izgradnje prezentacijskog centra PP Vransko jezero i NP Kornati u Betini.

Sanacija izgradnje i sanacije drvene poučne pješačke iznosi oko 2 milijuna kuna, s odabranim izvođačem Eding d.o.o. Zagreb sklopljen je ugovor te su napravljena probna bušenja i pripremni radovi.

- Drvena poučna staza bit će dužine 690 metara, s jednom platformom površine 200x300 centimetra te s tri interpretacijske table, precizan je Katičin dodajući kako su na sedam godina otplate leasingom kupili eletrično i hibridno vozilo Mitsubisi koje se strujom pune zapadno od biogradske Gradske tržnice

Ukupna vrijednost izgradnja 60-metarskog pristaništa plovila Bašinka iznosi 1.062.000 kuna, dok je vlastitim sredstvima uređen je novi put. S izvođačem radova DCC Crikvenica je sklopljen ugovor, radovi su u završnoj fazi.

- Za iznos od 600.000 kuna izgradit će se i postaviti 189 signalizacijskih ploča, od toga čak 39 poučnih interpretacijskih ploča, stalci za bicikle, samostojeći koševi za smeće, kotejneri, 12 kompleta stolova s po dvije klupe, te izraditi prošireni priručnik i veći broj edukativnih i promotivnih materijala, zaključio je Danijel Katičin.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno