Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ozbiljno pregovaramo s francuskim ulagačima u projekt Vrata Zadra

05.10.2016. 22:00
Ozbiljno pregovaramo s francuskim ulagačima u projekt Vrata Zadra


Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta iskoristio je priliku tijekom jučerašnjeg kolegija kako bi svim građanima čestitao Dan obrane grada Zadra. Posebnu zahvalnost izrazio je braniteljima koji su sudjelovali u obrani našeg grada te se prisjetio i onih koji su dali ono najvrjednije – svoj život. Gradonačelnik nije propustio spomenuti i ulogu onih građana koji su i tijekom ratnih razaranja, u uvjetima bez vode i struje, radili svoje poslove kako bi grad funkcionirao.
– Teški su to bili dani, dani granatiranja od strane čuvara Jugoslavije koji su bili stacionirani tu i razarali zapravo i svoj grad. Dana 4. listopada pogođena je i Kneževa palača na kojoj su radovi na rekonstrukciji upravo pri završetku. Nakon 25 godina od tih dana, vođenjem jedne pametne, kontinuirane i dugoročne politike, mislim da možemo biti zadovoljni onim što Zadar danas u Hrvatskoj predstavlja. Rezultat svih tih aktivnosti je i da danas imamo 34.984 zaposlena i 3.639 registrirane nezaposlene osobe što je najbolji rezultat od osamostaljenja Hrvatske, kazao je gradonačelnik te dodao kako će Grad Zadar činiti sve što može da se broj nezaposlenih smanji za još koju tisuću i dosegne razinu europskih i prihvatljivih brojki.
– Znamo da je nezaposlenost problem, kao i standard građana, ali kad pogledamo što se radi i što je u planu, možemo biti zadovoljni. Izgradnja terminala u Gaženici je započela, na žalost ne po projektu Nikole Bašića za koji su banke dale novac, ali nismo mogli ništa do prihvatiti taj projekt. Budući nema garaže, nadamo se da će se to kompenzirati i riješiti kroz neke druge projekte. Iduće godine započinje izgradnja Hyatt Regency Zadar Maraska hotela s pet zvjezdica u kojem će radno mjesto pronaći najmanje 200 ljudi, a imamo i ozbiljne pregovore s francuskim ulagačima u projekt Vrata Zadra.
– Ne mogu reći da će to biti ili da neće, ali da su ozbiljno zainteresirani, jesu. Očekujemo ponovno njihov dolazak za desetak dana, rekao je Kalmeta dodajući kako o tom projektu ne odlučuje samo Grad već i Država i Županija, budući da tamo imaju svoje nekretnine.
Projekt bi se odvijao prema studiji Nikole Bašića, koja je prije osam godina pobijedila na arhitektonskom natječaju za Ravnice. Urbanističko prostorni plan Ravnice izrađuje arhitekt Željko Predovan, kojemu je taj posao od Gradske uprave povjeren u svibnju prošle godine.
– To je složen posao, no radili smo i mi složenije poslove pa ćemo i ovo, poručio je Kalmeta te dodao kako je u tijeku iznalaženje rješenja za gradsku tržnicu zamišljenu kao multifunkcionalni prostor u centru grada, a spomenuo je i kako su, usprkos nevjerici mnogih, radovi na Kneževoj palači vrijedni 35 milijuna kuna pri samom kraju. U pripremi je arhitektonsko rješenje uređenja nove rive i uvale Jazine.
– Taj prostor u centru grada mora se definirati kako bi se mogao dalje razvijati, istaknuo je zadarski gradonačelnik dodajući kako su u gradu kao neuređena ostala još tri javna prostora i to Palača Cedulin, Trg sv. Frane i Trg tri bunara, no najavio je skoro rješenje i za te povijesne dijelove grada.