Zadrugari na radionicama pokazali što znaju

Slika korisnika valentinam
UČENICI PODUZETNICI
Dolaskom na radionicu djevojčice se uče osnovama šivanja čipke, uče sve od samog početka do složenijih formi. Počinjemo od badanja, preko šinjivanja, križanja i dalje, započela je priču Jasna Magaš, voditeljica paške zadruge i svojevrsna čuvarica tradicije
Marin GOSPIĆ
Zadrugari Učeničkog doma iz Varaždina rade stakleni nakit i ukrase

Sudionici 29. Smotre učeničkih zadruga imali su priliku sudjelovati i u raznim pokaznim radionicama na kojima su svoje radove prezentirali drugi učenici zadrugari.

Jedna od takvih radionica bila je i radionica "Prvi punti" – izrada paške čipke, koju je vodila voditeljica Jasna Magaš iz učeničke zadruge Ročelica, iz OŠ Jurja Dalmatinca s Paga. Kroz ovu zadrugu njeguje se paška tradicija čipkarenja te se ovo vrijedno znanje prenosi na nove generacije.

25 čipkarica

- U zadruzi imamo 25 članica od trećeg do osmog razreda. Dolaskom na radionicu djevojčice se uče osnovama šivanja čipke, uče sve od samog početka do složenijih formi. Počinjemo od badanja, preko šinjivanja, križanja i dalje, započela je priču Jasna Magaš, voditeljica zadruge i svojevrsna čuvarica tradicije, želeći istaknuti što to članice rade u zadruzi.

- Nakon što nauče osnovne elemente, čipkarice slažu i ispunjavaju čipku različitim elementima kao što su mendulice (trokutasti oblik ispunjen rupicama), listacići(oblik lista ispunjen rupicama), ročelice (polukrug ispunjen koncem), unjuli (jednostavan krug) i dupli kolumbarići (krugovi ispunjeni rupicama), zupcići (mali kružići koji se našivaju na ostale elemente) i mnoge druge elemente, kaže Magaš, dodajući kako se paška čipka kao izvannastavna aktivnost u školi uči još od 1958. godine.

- I sama sam bila članica te skupine i sad sam ja mentorica. Malo je danas majki i baka koje bi znanje mogle prenijeti na djecu, tako da mi kroz ovakav rad održavamo i čuvamo tradiciju, govori Magaš.

Osim ove radionice održane su i radionice izrade lizalica, decouopage tehnike, krep ružica te je prikazano kyudo – japansko tradicionalno streličarstvo.

Jagode, lončanice, zdravo, a slatko...

Jučer je Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića iz Zadra, koja je i domaćin smotre izvela četiri radionice - Razmnožimo jagode, Razigrane lončanice, Okusi Zadra te Zdravo, a slatko, kroz koje su prikazali rad svojih zadruga.

Na štandovima se također moglo naći zaista zanimljivih priozvoda. Učenici iz Brodsko-posavske županije predstavili su mast od gaveza, nevena te razne sirupe, a Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova predstavila je razne ukrasne predmete, ali i vrlo zanimljiv slatki suvenir.

- Na smotri izlažemo unikatne Haibelove praline koje sami proizvodimo. Napravljene su od sušenog voća od kojeg se naprave okruglice, koje se potom stavljaju u čokoladu i ukrase, pojasnila je Ana, učenica trećeg razreda te škole.

Stakleni varaždinski purger

Zadrugari Učeničkog doma iz Varaždina okupljeni u zadruzi Domček predstavili su unikatni nakit i ukrase izrađene u tehnici fuzija stakla.

- Uz razno prstenje i ogrlice od stakla nudimo i suvenir - varaždinski purger. To je naš autohtoni suvenir po kojem je varaždin prepoznatljiv, tako da smo ga izradili, rekle su voditeljice zadruge.

Smotra je pokazala do kud dječja mašta i kreativnost mogu ići te kako, ako im se pusti zaista mogu napraviti vrlo lijepe i zanimljive stvari. Bilo je tako proizvoda koji bi vrlo lako mogli zamijeniti dosadne, uniformirane suvenire napravljene u Kini, a koji trenutno prevladavaju na policama suvenirnica. Učenički radovi pokazali su kako se uz malo truda zaista može puno postići.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno