Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

DAN OBRANE ZADRA – Dukić: Jesmo li napravili sve kako bi ostvarili ideale naših branitelja i prenijeli ih u nasljeđe svojoj djeci?

06.10.2018. 15:50
DAN OBRANE ZADRA – Dukić: Jesmo li napravili sve kako bi ostvarili ideale naših branitelja i prenijeli ih u nasljeđe svojoj djeci?


Svečanom akademijom na Dračevcu, jučer je obilježena 27. obljetnica obrane Grada Zadra. Akademiji je prethodila budnica gradskim ulicama, polaganje vijenaca kod središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar te na mjestima pogibije hrvatskih branitelja koji su ti dana s početka listopada 1991. obranili Zadar.
Pozdravljajući prisutne, zadarski gradonačelnik Branko Dukić podsjetio je da su se 4., 5. i 6. listopada 1991. vodile najteže bitke od Dračevca preko Ploča, Bilog Briga do Bokanjca.
– Na ovom mjestu moram postaviti pitanje sebi, kao roditelju, kao branitelju, kao gradonačelniku jesmo li napravili sve kako bi ostvarili ideale naših branitelja i prenijeli ih u nasljeđe svojoj djeci kao i sav ponos i zanos i vrijednost Domovinskog rata. Ova obljetnica završit će sutra. Sljedeća će biti za godinu dana, a odgovore na ova pitanja moramo pružati svakog dana, govorio je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.
O tome što su razmišljali branitelji tih dana obrane grada, govorio je glavni inspektor general Slaven Zdilar. On je istaknuo kako su branitelji bili vrlo ljuti jer im vlast nije dozvolila da do kraja osvoje vojarne u Zadru. No, priznaje Zdilar, tad nisu imali širu sliku što se događa.
– Bila je to prva i vrlo kritična faza obrane u Domovinskom ratu. Čekali smo međunarodnu zajednicu i priznanje. No nismo znali, analizirajući bitke koje su se paralelno odvijale. Potez od Dračevca do Bokanjca branilo je između 400 i 500 branitelja. Kad je 1. bojna odbila glavni napad na pravcu Dračevac – Ploča, uslijedio je napad na pomoćnom pravcu prema Bokanjcu, paralelno s izvlačenjem baze Šepurine, rekao je hrvatski general podsjećajući na jedinstvo koje je hrvatski narod ispoljio za nedavnog Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.
Nešto prije Zdilarovog istupa, poznati zadarski branitelj Bruno Milin je rekao da je pravac Dračevac- Ploča branilo točno 76 branitelja, od čega 24 pripadnika zadarske 112. brigade.
Pozdravne govore okupljenima su uputili general bojnik Mladen Fuzul, zadarski župan Božidar Longin, saborska zastupnica Grozdana Perić, ali najduži govor imao je izaslanik predsjednice republike general Mladen Markač.
Obilježavanje obrane Grada Zadra upadljivo je prošlo s puno manje hrvatskih branitelja i uzvanika nego prošlih godina. Neki su rekli da je tome najvjerojatnije kriva blago rečeno kriva meteorološka prognoza koja je za jučer najavljivala vrlo jako jugo s kišom. Drugi su samo odmahnuli rukom i rekli: “Sve nas je manje.”
Umjesto kako to priliči, obljetnicu su uveličali pripadnici Sove, eskadrile borbenih helikoptera Kiowa Warriors, a ne piloti Krila Oluje koji su tjedan dana prije, nastupili na kongresu psihologa u Dubrovniku. 
VIŠE U TISKANOM IZDANJU