Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

AKTIVNI ZAJEDNO Biograđani uče nordijsko, rekreativno hodanje sa štapovima

06.10.2020. 13:05


Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru započelo je s provođenjem radionica iz projekta »Aktivni zajedno«.
– Riječ je o prvoj radionici u sklopu projekta »Aktivni zajedno«, besplatnom treningu i učenju nordijskog hodanja a s ciljem očuvanja i prevencije bolesti, kazala je Franka Troskot, ravnateljica biogradskog Crvenog križa.
Radionica, odnosno obuka o nordijskom hodanju je u svrhu osiguranja aktivnosti kojima se osigurava uključivanje osoba treće životne dobi u svakodnevni život zajednice.
– Akcija je to s kojom želimo animirati umirovljenike, osobe pred mirovinu i osobe starije živote dobi da aktivno sudjeluju u životu zajednice te tako potaknu razvoj aktivnosti osoba treće životne dobi na području lokalne zajednice, a kroz to osiguraju i bolju kvalitetu življenja, rekla je Troskot.
Osnovna aktivnost je prezentacija i obuka o nordijskom hodanju sa štapovima, edukativna utrka za one koji žele sudjelovati, druženje te razmjena iskustava.


Priroda i svježi zrak
– Nordijsko je hodanje prikladno za gotovo sve terene: plaža, šuma, brda, grad, može se hodati bilo kuda. Pa još ako ste u dobrom društvu, gdje ćete bolje. U kombinaciji s lijepom prirodom i svježim zrakom u ovom korona vremenu, izrazito pozitivno djeluje na čovjekovo fizičko i psihičko zdravlje, tvrdi Troskot.
Početkom ljeta Ministarstvo rada i mirovinskog sustava odobrilo je Gradskom društvu Crvenog križa Vodice i partnerima Gradskom društvu Crvenog križa Knin te Gradskom društvu Crvenog križa Biograd na Moru bespovratna sredstva zajedno u iznosu od 1.285.155,90 kuna za projekt »Aktivni zajedno«. Republika Hrvatska sufinancira s 15 posta, a Europski socijalni fond s 85 posto.
– Cilj projekta je poboljšanje socijalnih, emocionalnih, kognitivnih i kreativnih vještina, kao i psihofizičko zdravstveno stanje umirovljenika. Također, fokus projekta je na aktivaciji, nediskriminaciji, dostojanstvu te sudjelovanju u društvenim, kulturnim i drugim aktivnostima i poslovima zajednice kao i međugeneracijskoj suradnji, te razvoju socijalnih inovacija u radu s umirovljenicima kao i razvoj inovativnih programa koje provode organizacije civilnoga društva, kazala je Troskot.


Kvalitetna i zdrava rekreacija
Od lipnja 2020. do lipnja 2022. godine u Vodicama, Kninu i Biogradu na Moru organizirat će se niz besplatnih radionica poput tečajeva kuhanja, tečajeva plesa, nordijskog hodanja, edukacija iz prve pomoći, kreativnih radionica slikanja, pisanja koje omogućuju aktivno sudjelovanje i socijalnu uključenost umirovljenika.
– Zadovoljni smo odazivom u prvoj, nultoj radionici kojoj se odazvalo 17 sudionika, te vjerujemo da će se taj broj i znatno povećavati, s puno optimizma će Troskot.
Tom prigodom u parku na Trgu hrvatskih velikana, kod autobusnog kolodvora i crkvice sv. Roka, okupili su se zainteresirani »hodači« koji su krenuli u šetnju duž biogradske šetnice preko Dražice do Solina i natrag.
– Šetnje će se organizirati dva puta tjedno i to utorkom i četvrtkom od 18 sati. Svi zainteresirani slobodno se mogu javiti i biti dio ove bez sumnje kvalitetne i zdrave rekreacije, pozvala je Troskot.
Jedini uvjet za sudjelovanje u radionicama nordijskog hodanja i registraciju je preslika osobne iskaznice i preslika rješenja o mirovini a čiji iznos može biti prekriven.
– Djelatnici i volonteri GDCK-a u sklopu ove akcije umirovljenicima će prezentirati i druge planirane aktivnosti ovog projekta. Za sve umirovljenike, volontere i djelatnike, osigurani su uvjeti u skladu sa Covid-19, zaključila je Franka Troskot.