Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

CRNILO KUP 2020 Prvo mjesto Anti Sandaliću i Ivanu Hajdinjaku koji je i prošle godine bio najbolji lignjolovac

06.10.2020. 08:22


U Lukoranu je u četvrtak, 1. listopada, održano četvrto po redu natjecanje u lovu liganja, ‘Crnilo kup 2020’. I premda bi se moglo pomisliti da je ovo tek jedno u nizu sličnih natjecanja koja se u ovo doba godine održavaju duž cijele naše obale, ovogodišnji se Crnilo kup odigravao ipak nešto drukčije od očekivanog. Naime, korona je srušila najveći broj ribolovnih natjecanja tako da se ove godine jako malo klubova odvažilo organizirati bilo kakav ribolovni susret. No to nije spriječilo i lukoransku udrugu mladih ‘Jarac – Lukoran’ koji su imali dovoljno povjerenja u svoje članove i goste natjecanja za koje su znali da će poštovati sve potrebne epidemiološke mjere, a što je u većini sličnih događanja temeljna prepreka.


Problemi, problemi…
Dakle, natjecanje je najavljeno davno ranije i trebalo se održati u subotu 3. listopada, no onda se u sve umiješala ciklona koja je za subotu prijetila orkanskim jugom. Prvi je korak bio pomicanje natjecanja dan ranije ili kasnije, no prognostički su se portali urotili i odlučili da baš nikoga ne puste na more ni te dane. Ostao je samo četvrtak, kao prvi najbliži dan s koliko-toliko izglednim povoljnim vremenskim uvjetima. A onda su portali opet priprijetili nekakvim jugom i kišom, zbog čega su svi već ozbiljno počeli razmišljati o odustajanju. Osim toga postojao je i jedan problem koji je dosta toga poremetio, a to je činjenica da je dan lova zapravo dan usred tjedna.
Upravo je zato veliki broj ekipa koji su još davno prije najavili svoj dolazak odustalo od natjecanja, jer su sutra ujutro trebali biti na svojim radnim mjestima.
Tako je na kraju, praktički u posljednja tri dana odlučeno da se u natjecanje ipak ide, pa ako treba, i samo s pet barki.


Delicije na rivi
A onda je došao četvrtak koji je sve vrlo ugodno iznenadio. Već oko tri sata su u lukoransku lučicu počele pristizati brodice. Prijave su se verificirale, podijeljeni su startni brojevi majice i poklon paketi da bi se u pet sati broj prijava zaustavio na vrtoglavih 59 dvočlanih ekipa među kojima je bilo i deset žena. Na kraju se ispostavilo da se nije pojavilo nekih dvadesetak ekipa koje su svoj dolazak najavile puno ranije, a koje su odustale ponajviše zbog pomaknutog datuma.
Tako su u pet sati i trideset minuta, na znak sudačkog broda sve barke krenule u svoju lignjolovnu avanturu, u lov liganja i osvajanje priznanja i nagrada koje su bile itekako bogate i vrijedne.
I dok su neki brodovi otišli na jugo do punte Barićeve, veći se dio odlučio zaplovili lijevo, prema punti Ćinta koja je sa Barićevom puntom bila krajnja, granična, točka lovne zone.
A propozicije natjecanja su bile jednostavne. Lovilo se klasičnim priborom za lov liganja uz upotrebu svjetla od 17:30 do 21:00 sati. Kotizacija je kao i prošle godine bila simbolična, tek 50 kuna.
Lignje su se zapravo lovile slabo i lignjolovci su morali uložiti poseban trud da bi ih uspjeli prevariti i nasukati. Najprije je bio južni korenat, a onda je izašao i mjesec koji je poprilično omeo pokušaje svijetljenja pod barkama. Ipak, unatoč svim meteorološkim portalima koji su se mijenjali iz sata u sat i koji su najavljivali jako jugo i kišu, natjecanje je u 21:00 privedeno kraju bez kapi kiše, skoro po bonaci.
Predaja ulova je bila do 21:30 sati nakon čega je počelo vaganje uz bodovanje po sistemu jedan gram – jedan bod gdje su se bodovale i lignje i sipe. Nažalost, najveći broj liganja je bio manji od očekivanog i željenog, no zato ih je bilo puno. Tako su nakon tri i pol sata lova, 43 ekipe predale ulov, dok su se preostali na suho vratili s praznim vrećicama.
No ulov ipak nije bio zanemariv jer je ulovljeno 176 liganja ukupne težine 18270 grama.
No nezadovoljnih nije bilo ni među onima bez ulova jer su ih na rivi dočekale delicije koje bi svatko, a pogotovo onaj tko se vraća s mora, itekako poželio. Bilo je tu srdela i tunjevine s gradela, rižota i buzare od daganja, liganja i na gradelama i friganih, dok su domaći kolači i frite bili upravo savršeni.




Brojne nagrade i priznanja
A budući da se baš sve odigravalo na rivi, i natjecatelji i gosti su krajnje disciplinirano ispoštovali sve epidemiološke mjere distanciranja čuvajući svoje i tuđe zdravlje. Nažalost, to je ipak dobrim dijelom utjecalo na feštu i druženje koji su prošle godine bili nezaboravni, no ne i na raspoloženje okupljenih pogotovo nakon vaganja ulova kad je došlo vrijeme za podjelu priznanja i nagrada.
Domaćini su odlučili nagrade početi dijeliti od šestog mjesta tako da su kao šesti, sa 705 grama ulovljenih liganja, Slaven Deković i Ante Batur osvojili litru Castrolovog ulja. Istu nagradu su dobili i peti, Elio i Božidar Mačukatić sa 730 grama liganja kao i četvrti, Marijan Rančić i Robert Pestić sa 750 grama ulovljenih liganja.
Treće mjesto, brončane medalje, pehare, akumulator od 74 Ah, poklon paket DTD-a i Ižanke sa osam liganja teških 860 grama, osvojila je ekipa u sastavu Stipe Štulina i Krsto Dunat.
Drugo mjesto, srebrne medalje, pehare dva štapa, dvije role, potopivo zeleno LED svjetlo, poklon paket DTD-a i Ižanke sa četiri lignje ukupne težine 905 grama osvojili su Franko Klarica i Karlo Šimićev.
A prvo mjesto, zlatne medalje, pehare, dva štapa poklon paket DTD-a i Ižanke, te najvrjedniji poklon ovog natjecanja, Garminov sonder, sa devet ulovljenih liganja ukupne težine 2325 grama osvojili su Ante Sandalić i Ivan Hajdinjak. Valja napomenuti da je Ante Sandalić obranio titulu jer je i prošle godine bio najbolji lignjolovac.
A Ivan Hajdinjak je dobio nagradu i za najveću ulovljenu lignju na ovom natjecanju koja je težila 825 grama za što je dobio lumprolu i dvije litre Castrolovog ulja.
Nagrađena je i najlignjolovka, Mihaela Ćosić koja je uspjela ostvariti najteži ekipni ulov među muško-ženskim ekipama. Mihaela je za nagradu dobila vrijednu Nomurinu torbu za varalice, prekrasan cvjetni buket i večeru u Sutomiškom restoranu Olive Island Marina.
I čim je odrađeno neizbježno fotografiranje najboljih lignjolovaca ‘Crnilo kupa 2020’ glazba se nastavila, a Jasna Grbas i Hrvoje Itković kao ‘dobri duhovi’ ove organizacije odmah su počeli hvatati bilješke za iduću godinu, za Crnilo kup 2021 koje će sigurno biti, još bolje, još ljepše i bogatije.
A budući da se oni već spremaju, bilo bi dobro da i svi oni koji bi htjeli biti dio ‘Crnilo kupa’ i iduće godine, a pogotovo ovogodišnji pobjednici, počnu slagati svoje sisteme na vrijeme jer godina brzo prođe, a na staroj se slavi ne živi. (Boris BULIĆ (naudici.com)