Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

NAJBOLJI PROSVJETARI Profesorica Tihana Magaš nagrađena prema kriterijima izvrsnosti

06.10.2020. 08:38


Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove je godine nagradilo najbolje učitelje i profesore te je povjerenstvo odabralo njih 504 s područja cijele Hrvatske. Među njima je i osam učiteljica i profesorica iz Zadarske županije. One su: Anita Žepina iz OŠ Benkovac, Elvira Vučković iz OŠ Petar Zoranić iz Nina, Marina Ćurković iz OŠ Petar Zoranić iz Stankovaca, Davorka Demo iz SŠ Biograd na Moru. Što se tiče gradskih škola najbolje su učiteljice i profesorice: Anita Mustać iz OŠ Šime Budinića te Jasmina Sandalić iz iste škole, Renata Ruić Funčić iz Gimnazije Franje Petrića te Tihana Magaš iz Gimnazije Vladimira Nazora.


Ministru Fuchsu još puštam vremena da me razuvjeri
Povjerenstvo je nagradio odabrane obrazovne djelatnike i novčanim iznosom od 10.000 kuna bruto. Inače, kako je još ovo proljeće pojasnilo resorno ministarstvo, najbolji odgojno-obrazovni djelatnici odabiru se prema kriterijima izvrsnosti svojeg rada tijekom proteklih godinu dana, a kategorije uključuju: mentorstvo učenicima, predavanja, radionice i edukacije, rad u stručnim vijećima, udrugama i sl., stručne članke, nastavne materijale i obrazovne sadržaje, projekte, unaprjeđenje rada škole, rad na unaprjeđenju sustava obrazovanja, i slično.
Zadranka Tihana Magaš, profesorica je povijesti u Gimnaziji Vladimira Nazora te smo jučer uspjeli doći do njenog komentara u povodu dobivanja ove nagrade.
– Što se tiče same prijave moram reći da se osjećam pomalo licemjerno jer sam se prijavila za nagradu u sustavu obrazovanja kojem su zapravo potrebne brojne promjene, a u kojega sam, za vrijeme ministrice Blaženke Divjak, izgubila veliku količinu povjerenja. Ministru Fuchsu još puštam vremena da me razuvjeri. Još ono što ostavlja gorak okus oko transparentnosti nagrađenih jest činjenica kako uz naša imena ne stoji broj bodova koji smo ostvarili tijekom natječaja pa tako znam brojne kolege koje su se prijavile, ali nisu dobile nagradu, a poznajem njihov rad. S te strane, iskreno mi je žao što nisu dobili nagradu jer se ovim natječajem vidjelo koliko izvrsnih profesora Hrvatska ima, ali, nažalost, nema dovoljno za nagraditi svih, rekla nam je jučer Tihana Magaš.


Dokazi izvrsnosti
Dodala je kako će novac od nagrade potrošiti na sve one koji su je nagovorili da se prijavi na natječaj te za neko putovanje kao i za krpanje prosvjetarskog budžeta.
Inače, prof. Magaš nagradu je dobila jer je kao kriterije izvrsnosti priložila dokaze da je autorica udžbenika za drugi razred gimnazije, autorica metodičkog priručnika te više besplatnih digitalnih sadržaja za nastavnike i učenike. Također, unaprijeđuje rad škole kao voditeljica debatnog tima, kao voditeljica Epas projekata, mentorira učenike na raznim natjecanjima, kako u Hrvatskoj tako i na onim međunarodnim. Pored svega ovoga, drži predavanja i radionice brojnim nevladinim i civilnim udrugama, ali i institucijama (Savjet mladih, GKZD, braniteljske udruge…), surađuje s osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske koje je zovu da kod njih drži radionice za učenike, a voditeljica je i sudionica dvaju Erasmus projekta.