Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

TREĆA SREĆA Zagrebački Salezijanci obišli zgradu škole u Malom Ižu

06.10.2020. 13:50


Unatoč činjenici da su propali svi natječaji kojima je Grad Zadar pokušao prodati nekretninu na Malom Ižu, stara kamena zgrada škole uskoro bi mogla dobiti novog vlasnika. Naime, kako saznajemo od gradonačelnika Branka Dukića, zgradu su nedavno obišli predstavnici crkvenog reda Salezijanaca te nadležni gradski odjel sada očekuje njihovo pismo namjere.
Osim njih, nakon objave prvog natječaja bilo je upita i od strane nekih hotelijera, no nitko se nije prijavio na javni poziv gradskog Odjela za imovinsko-pravne poslove. Govoreći o prodaji ove zgrade gradonačelnik Dukić u zadnjem razgovoru na ovu temu kazao nam je kako je cijena možda previsoka, no odredili su je prema mišljenju procjenitelja, najavljujući kako će razmotriti sve solucije ukoliko bude zainteresiranih koji bi im poslali pismo namjere.
Naime, Grad je za zgradu škole tražio 2,1 milijuna kuna, što je potencijalanim ulagačima očito bilo puno unatoč činjenici da je riječ o vrijednoj kamenoj zgradi površine 572 metara četvornih, od čega na samo na dva dvorišta otpada po 149 i 95 kvadrata. Pretpostavljalo se kako je zgrada idealna za otvaranje malog boutique hotela, no na nekoliko ponovljenih natječaja ponuda investitora jednostavno nije bilo.


Za obrazovanje svećenika
Vijest da su je obišli zagrebački Salezijanci te da doista postoji mogućnost sklapanja posla potvrdio nam je gradonačelnik Dukić:
– Salezijanci su obišli zgradu, uvjerili se kakve su njene mogućnosti za obrazovanje njihovih svećenika te se nadamo pozitivnom odjeku kako bismo zgradu priveli svrsi. Ovaj svećenički red i inače je poznat po obrazovanju i u tom smislu zgradu škole na Ižu očito smatraju odgovarajućom za tu svrhu. Sada čekamo njihovo pismo namjere te ćemo vidjeti što će dalje biti, ipak je riječ o velikim sredstvima. Uskoro će se, dakle, znati hoće li ovdje biti škola ili pak hotel, ovisno o tome tko ima interesa ulagati u ovu zgradu, kaže Dukić, napominjući kako traže kvalitetne modele za još neke nekretnine po otocima koje, kao i zgradu škole na Malom Ižu, žele privesti svrsi budući da ih, zbog njihove derutnosti, što prije treba aktivirati.
– Najgore je kada nekretnina stoji zapuštena, makar je kasnije dali i za manju cijenu, ali neka ona ima svoju svrhu. Nama je važno da ova zgrada, kao i ostale kojih Grad ima na otocima, dobiju svoju svrhu na način da neki mještani otoka dobiju posao i da zgrada bude u funkciju opstanka mještana. Zaposlimo li i jednog čovjeka, smatram da smo puno napravili, poručuje gradonačelnik.


Zapuštena i derutna zgrada
Naime, na stanje zgrade škole na Ižu već je na sjednici Gradskog vijeća upozorio i pročelnik za imovinsko-pravne poslove, Tomislav Korona, navodeći da je zgrada zapuštena i izvan bilo kakve funkcije. U Gradu tako ističu da je riječ o devastiranoj zgradi koja je, zbog mogućeg urušavanja, čak opasna po život i zdravlje ljudi.
To je ujedno razlog zbog kojega su se tek prošle godine i stekli uvjeti za prodaju zgrade koja je dotad imala nesređene imovinsko-pravne odnose. Prednost ove kamene ljepotice je i ta što se nalazi u izgrađenom dijelu građevinskog područja, uz postojeću javnu prometnu površinu, pa ostaje vidjeti hoće li Salezijanci biti njeni novi stanari.
Koliko je zahtjevan postupak prodaje zgrade škole na Ižu, unatoč atraktivnoj loakciji na otoku, kazuje i podatak da je Grad u jednom trenutku zatražio i mišljenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Naime, niti na ponovljenom natječaju u ožujku prošle godine nisu dobili niti jednu ponudu te se Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom obratio Ministarstvu zbog eventualne korekcije natječaja. U odgovoru im je naznačeno da, ukoliko nakon uredno provedenog ponudbenog postupka ne zaprime niti jednu ponuda za kupovinu oglašene nekretnine, od procjenitelja je potrebno zatražiti korekciju procjene.
Na objavu novog natječaja se, međutim, nije išlo te ostaje vidjeti hoće li svećenici doista biti novi vlasnici zgrade bivše škole koja ih očito toliko zanima da su zbog nje nedavno doputovali na Mali Iž.