Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dokumenti i fotografije služe kao svjedočanstvo istine i junaštva

06.10.2021. 10:48


U Gradskoj je loži otvorena izložba »Obranjeni grad«, koja je nastala u suradnji Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade i Narodnog muzeja Zadar.
Dio izložbe su dokumenti i zapisi 112. brigade te fotografije ratnih razaranja Zadra iz fundusa Narodnog muzeja Zadar.
– Najvažniji dio ove izložbe nisu samo dokumenti, koji bilježe cijeli ratni put 112. brigade, ne samo u Zadarskoj županiji, već i u cijeloj Hrvatskoj, nego činjenica da je primjerena čast dana poginulim i nestalim borcima 112. brigade. Obilježavamo obljetnicu oslobođenja Zadra, za koji su se borili branitelji iz cijele Hrvatske, ali i civili, koji su malim djelima i neprestanom potporom moralno potpomogli izmučene vojnike. Srcem svih građana i branitelja, kao i rukovodstvom grada postignuta je najveća pobjeda. Samo od prvog do osmog listopada 112. brigada izgubila je 18 svojih pripadnika, a na sam dan obrane 6. listopada, za obranu grada Zadra svoj je život dalo osam branitelja, kazao je Marko Čulina, predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade i njezin zapovjednik.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Zadra Branko Dukić.
– Naši su branitelji ispisali najsjajnije stranice povijesti grada Zadra. 30 godina poslije, sjećanja na pobjedu i nasljeđe branitelja i dalje su živi. Uz naše su branitelje na njihovom trnovitom putu stajali svi žitelji Zadra, koji su previjali njegove rane i dizali ga na noge. Ovom obljetnicom još jednom dokazujemo kako su oni uvijek u našim sjećanjima. Fotografije, koje su zadarski fotografi ostavili budućim naraštajima, služe kao svjedočanstvo istine i junaštva, istaknuo je gradonačelnik Dukić.