Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gradonačelniku Dukiću medalja i prva diploma medicinskog fakulteta u Zadru

06.10.2021. 08:48


U znak sjećanja, poštovanja i duboke zahvalnosti hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote u obrani Zadra i Hrvatske, Hrvatski liječnički zbor Podružnica Zadar i Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1991.-1992. Podružnica Zadar žele dati doprinos u svečanom obilježavanju 30. obljetnice Dana obrane Grada Zadra, organiziranjem znanstvenog kolokvija iz istraživačkih projekata: »Zaslužni zadarski liječnici« i »Liječnička samosvijest« pod nazivom: »Prva promocija liječnika u Zadru i Hrvatskoj«. Planirani kolokvij ćemo održati danas s početkom u 17.30 sati.


Uloga liječnika u ratu
Do sada smo utemeljenim znanstvenim pristupom rasvijetlili, time učinili vidljivom i prepoznatljivom ulogu liječnika i drugih zdravstvenih dragovoljaca u (vojnoj) obrani Zadra i domovine. Kroz povijesnu dušu našeg grada mnogi su liječnici utkali u opće zajedničko dobro djela svojeg čovjekoljublja, humanosti i domoljublja. Često su ti prinosi zanemareni, namjerno prešućeni, iskrivljeni ili sakriveni. Tako smo spomen ploču na prvi medicinski fakultet u Hrvatskoj postavili 185 godina nakon osnivanja ovdje u našem Zadru. Sada ćemo po prvi put obilježiti 210 godina od prve promocije liječnika koja se dogodila 1811. godine u našem Zadru, a time i u Hrvatskoj. Koliko je to značajan podatak, vidi se iz spoznajne činjenice što se prva sljedeća promocija liječnika u Hrvatskoj dogodila u Zagrebu 1923., dakle punih 112 godine nakon Zadra.


Djelo Julija Pinija
Naš prvi u Zadru i Hrvatskoj promovirani liječnik Julije Pini proveo je cijeli svoj radni vijek na području Dalmacije posebice se ističući velikim osobnim prinosima za opću dobrobit ljudi i zajednice suzbijanjem epidemija kuge i kolere, te epizootija (stočne zaraze). Poput mnogih liječnika sebedarjem za opće dobro prerano umire u 48. godini života. Nažalost, uskoro je bio zaboravljen, pa tako danas mi ne znamo ni gdje mu je grob, niti možemo identificirati potomke njegove obitelji. Navedenim projektima istražujemo, rasvjetljujemo, bilježimo, čuvamo i činimo vidljivima takve prinose iz naše bogate povijesti nematerijalne baštine najplemenitijih etičkih vrijednosti i najviših moralnih vrlina, koje trebamo, poput »velikih« i razvojno uspješnijih naroda, društva i država ugrađivati u temeljne identitetske vrijednosti svojih ljudi, zajednice i zemlje, kao prepoznatljivi preduvjet, ali i moćni alat u strategiji održivog razvoja i bolje budućnosti.
Na mjestu »prvog čovjeka« našeg grada je bilo do sada više liječnika, ali sadašnji gradonačelnik Branko Dukić se najviše iskazao razumijevanjem ovakvih napora dajući snažnu potporu našem radu. Tako smo uz pomoć grada, Upravnog odjela za kulturu i šport i Narodnog muzeja Zadar, započeli s prikupljanjem i zaštitom potencijalnih medicinskih izložaka. Cilj je postići razvojni stučno-edukativni projekt s formiranjem Muzeja povijesti hrvatskog zdravstva i liječništva. Iz zadarske Podružnice HLZ-a najavljuju kako će gradonačelniku Dukiću na današnjoj svečanosti uručiti medalje i prve diplome medicinskog fakulteta u Zadru u znak zahvalnosti na dosadašnjoj potpori u prikupljanju medicinskih izložaka.