Ključ uspjeha je tradicija gostoprimstva prema turistima iz bliskih zemalja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Filipjanski turizam ove godine dosegnuo 80% rekordne 2019.
Iznimno dobar trend turističkog prometa iz srpnja nastavljen je i tijekom kolovoza i rujna u kojem su praktično izjednačeni rezultati postignuti rekordne 2019. godine. Usprkos narančastoj, a potom i crvenoj korona zoni, brojke su u prvih devet mjeseci ove godine dosegnule gotovo 80 posto rekordne 2019. godine, kaže Barbaroša
TZO SV. FILIP I JAKOV//VELIMIR BRKIĆ
Sv. Filip i Jakov odradio je odličnu pripremu sezone

Višegodišnja ulaganja u promotivno-turističke aktivnosti i razvoj novih turističkih proizvoda pretvorili su filipjansko područje u izuzetno poželjnu turističku destinaciju.
- Općina Sv. Filip i Jakov broji oko 4.700 stanovnika, dok statistički podaci iz eVisitora govore da je ovdje u prvih devet mjeseci, od 1. siječnja 2021. do 30. rujna 2021., boravilo 46.612 gostiju (domaći 11.664, strani 34.948), koji su ostvarili 440.605 noćenja (domaći 128.100, strani 312.505), kaže Ana Barbaroša, stručna suradnica za marketing općinske Turističke zajednice.
Protekle godine u istom razdoblju boravilo je 38.233 gostiju (domaći 10.707, strani 27.526) s ostvarenih 375.035 noćenja (domaći 117.866, strani 257.169). U rekordnoj 2019. godini ovdje su boravila 63.504 gosta (domaći 15.416, strani 48.088), koji su ostvarili čak 550.636 noćenja (domaći 162.640, strani 397.996).

Iznad očekivanja

- Tri naselja u priobalju (Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar, Turanj) i tri naselja u zaobalju (Raštane Donje, Raštane Gornje, Sikovo) od 1. siječnja 2021. do 30. rujna 2021. bilježi 46.612 dolazaka što je 22 % više nego u 2020., a s obzirom na rekordnu 2019. godinu broj dolaska je manji za 26%. U istom razdoblju ostvareno je 440.605 noćenja što je 17% više nego 2020, a u odnosu na 2019. noćenja je manje za 20%, detaljna je Barbaroša.
Iznimno dobri trendovi turističkog prometa iz srpnja nastavljeni su i tijekom kolovoza i rujna u kojem je praktično izjednačen rezultat postignut rekordne 2019. godine.
- Usprkos narančastoj, a potom i crvenoj korona zoni ove brojke najbolja su potvrda kako su sve dosadašnje aktivnosti i pripreme za ovogodišnju turističku sezonu koje su provedene na državnoj i lokalnoj sredini izuzetno dobro prepoznali turisti, kaže Barbaroša.
Kad su u pitanju noćenja turista, rezultati su usprkos najavama za ovogodišnju turističku sezonu, iznad svih očekivanja.

Zahvala svim dionicima u turizmu

- Najsigurnija smo i najbliža mediteranska destinacija za ključna tržišta i gosti to prepoznaju. Imamo puno razloga biti zadovoljni, ali još više biti odgovorni, poručuje Barbaroša dodajući kako su ovogodišnji odlični turistički rezultati, koji se mogu usporediti s 2019. godinom, ostvareni u privatnom smještaju i kampovima, dok su hotelska apartmanska naselja i hoteli ostvarili manji broj dolazaka i noćenja u odnosu na 2019. godinu.
- U ime Općine Sv. Filip i Jakov i Turističke zajednice želim prije svega zahvaliti svim dionicima u turizmu koji su svojim radom, trudom, zalaganjem i velikom odgovornošću doprinijeli da sezona protekne u najboljem redu, ističe Barbaroša.
Nekoliko je okolnosti kojima možemo zahvaliti uspjeh ove turističke sezone, kaže ona, među njima je možda najmanje zaslužna boja na karti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Popunjenost i potrošnja

- Najvažnija okolnost je naša duga tradicija gostoprimstva prema turistima bliskih nam zemalja. Dakako i relativno mala cestovna udaljenost od emitivnih tržišta što je posebno značajno u uvjetima sporog oporavka avioprijevoza, smanjenog broja i skupljih letova, naglašava Barbaroša.
Hrvatska je i ove godine potvrdila status najsigurnijeg najbližeg odredišta Mediterana.
- Strani gosti koji dolaze na Rivijeru Sv. Filip i Jakov, izuzetno poželjnu destinaciju, najčešće traže mir i distancu od ljudi, tako da turistički, ugostiteljski i svi drugi djelatnici koji izravno ili neizravno posluju s turistima, zaista mogu biti zadovoljni izvrsnom popunjenošću u srcu turističke sezone i potrošnjom gostiju, navodi Barbaroša.
Masovno snižavanje cijena smještaja nije se dogodilo, kaže ona, uglavnom su cijene na razini prošlogodišnjih ili ponegdje tek neznatno niže.

Zabava i ljetni šušur

- Kako je već izjavio općinski načelnik Zoran Pelicarić, možemo biti optimistični za sljedeću godinu. Kako smo se kvalitetno pripremili za ovu sezonu koja je bila dominantno pod utjecajem korone, sjetimo se samo ne baš optimističnih najava, isto tako se, kako je rekao Pelicarić, moramo jako dobro pripremiti za sljedeću sezonu, poručuje Barbaroša.
- Zbog još jedne specifične godine u suživotu s koronom, održano je tek nekoliko manifestacija uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Uglavnom kazališne predstave, nastupi klapa, sportska i događnja na moru. Neka nam ovo bude zadnja turistička sezona s koronom, i domaći i furešti su se zaželjeli zabave i ljetnog šušura koji su svojevrsni brend našeg podneblja, zaključuje Barbaroša.

Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)