Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nikada se neće zaboraviti važnost obrane Zadra i poginuli suborci

06.10.2021. 10:46


Obilaskom mjesta pogibije hrvatskih branitelja na liniji obrane Zadra ‘91., uz odavanje počasti paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća, nastavljen je program obilježavanja 30 godina od obrane Zadra u Domovinskom ratu.


Za branitelje svijeće i ruže
Izaslanstva odabranih braniteljskih udruga okupila se na Trgu sv. Šimuna i Tadije na Bokanjcu, odakle su, prateći liniju obrane Zadra, odala počast svojim poginulim suborcima. Istovremeno je PU Zadarska na Bedemima zadarskih pobuna građanima prezentirala dio svoje opreme i sredstava, kojima se koristi u svakodnevnom radu.
– Okupili smo se kako bismo odali počast našim poginulim prijateljima i suborcima, kako bismo pokazali da ih nikada nećemo zaboraviti. Prelaskom rute od Bokanjca do Dračevca prisjetili smo se događanja, koja su se zbila tijekom obrane grada Zadra, kazao nam je Željko Lenđer, hrvatski branitelj i stopostotni ratni invalid te dodao kako je za obranu Zadra život položilo 18 branitelja. Stradalo je i sedam civila.
– Moja su sjećanja na dane obrane uvijek tužna i bolna jer smo izgubili mnoge dobre prijatelje i borce. Puno se toga može ispričati o tom vremenu, no iznimno je teško izdvojiti jednu epizodu iz vremena obrane Zadra. Naša je poruka svake godine kako nikada nećemo zaboraviti važnost obrane Zadra i kako ćemo uvijek njegovati uspomenu na poginule suborce, istaknuo je Lenđer.
Delegacija predstavnika zadarskih braniteljskih udruga za svakog je poginulog branitelja zapalila je po jednu svijeću i položila crvenu ružu.
– Svake godine se okupljamo na Bokanjcu te preko Musapstana i Crnog obilježavanje završavamo na Dračevcu. Zato se na 30. godišnjicu obrane okupljamo da bismo odali počast poginulim braniteljima i prisjetili se naših prijatelja i suboraca. Iako je prošlo već 30 godina od obrane Zadra, sjećanja na to vrijeme ne blijede s protekom vremena. Uspomene su i dalje bolne, rekao je Pino Pavić, hrvatski branitelj i veteran Domovinskog rata, svjedok tijeka obrane Zadra.


Najbolje od zadarske policije
Trideseta obljetnica obrane Zadra jedinstvena je prilika da se prisjetimo važne i nemjerljive uloge zadarske policije u obrani grada.
– Već na samim počecima okupacije velikog dijela zadarskog zaleđa, policajci, prvenstveno pripadnici Specijalne policije, predvođeni legendarnim zapovjednikom Đurom Županom i tadašnjom upravljačkom strukturom Policijske uprave, stali su časno i nepokolebljivo na branik hrvatskog prostora i naroda, kazala nam je Ivana Grbin, glasnogovornica PU Zadarske.
– Izloženi su svi rodovi policije, počevši s jedinicom interventne policije, koja obavlja poslove zaštite javnog reda i mira. Između ostalog su predstavili i svoju ronilačku opremu, koja im služi prilikom kriminalističkih istraživanja, kao i u radu Pomorske policije. Izložena je i oprema za protueksplozivnu zaštitu te mobilni prevencijski centar policije. To je posebno osposobljeno kombi vozilo s pripadajućom audio, video, informatičkom i ostalom sadržajnom opremom, koja osigurava pružanje usluga zainteresiranim građanima. I Granična je policija predstavila svoj kombi sa svom pripadajućom opremom. Postaja Prometne policije građanima je predstavila presretačko vozilo, motore i mjerne uređaje za brzinu. Na kraju, Kriminalistička je policija predstavila opremu za forenzička istraživanja, istaknula je Grbin.
– Od forenzičke opreme, koju koristi Odjel kriminalističke tehnike predstavili smo raznu opremu za izuzimanje otisaka prstiju, UV lampe kojima se koristimo u situacijama kada počinitelji pokušaju ukloniti ili isprati dokaze, opremu za izuzimanje barutnih čestica prilikom pucanja vatrenim oružjem, standardni kofer s opremom za rad na terenu, opremu za uzimanje otisaka obuće, kao što su elektrostatski podizač s folijom i standardna gips oprema za uzimanje, rekao je Josip Pavičić iz Odjela kriminalističke tehnike.