Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pobjede Zadra i Sonik Puntamike za dobro raspoloženje pred okršaje s Cibonom

06.10.2021. 07:01


Treće kolo HT Premijer lige po prvi puta ove sezone donijelo je pobjede obiju zadarskih momčadi. Sonik Puntamika je u subotu na teškom gostovanju u Sinju svladala domaćeg Alkara rezultatom 70:81, dok su igrači Ivana Perinčića dan kasnije trijumfom protiv Cedevite Junior (86:68) barem kod dijela javnosti isprali gorak okus nakon regionalnog poraza od Studentskog centra. Najzanimljiviji susret vikenda odigran je u Osijeku gdje su u okršaju do sada neporaženih momčadi do nova dva boda došli košarkaši Škrljeva, dok je na Baldekinu u dvoboju klubova koji su u prva dva kola ostali bez slasti pobjede slavio Zabok. Cibona je još u petak svladala Goricu, da bi kolo zaključila pobjeda Splita na gostovanju kod Furnira.


Puntamičani u sridu
Nakon što su pretprošlu subotu na krilima čvrste obrane svladali Šibenku, košarkaši Sonik Puntamike ovaj su vikend došli i do druge vezane pobjede protiv suparnika iz njihove težinske kategorije. Ovaj put gostujuće, samim time i osjetno vrjednije. Sinjani su u dvorani Ivica Glavan-Ićo ugostili i dalje nekompletne Puntamičane koji su u Cetinsku krajinu doputovali svjesni da neće moći računati na usluge nedovoljno oporavljenog Luke Tomasa. Ni domaćini nisu bili bez problema, pa je Marko Trninić spremao utakmicu znajući da će biti lišen usluga Stipe Krstanovića, dok je izostanak Dominica Gilberta ipak bio određeno iznenađenje. U takvoj konstelaciji snaga Zadrani su dobro otvorili susret i već pretkraj prve četvrtine otišli na dvoznamenkastu prednost. Otkucavala je tek osma minuta kada je semafor pokazivao i ogromnih plus 15 za Igrače Stipe Kuliša (9:24), no kako je vrijeme odmicalo Sinjani su polako hvatali ritam i praktički već do poluvremena uhvatili priključak. Otvaranje nastavka je proteklo u znaku Alkara koji je nakon mini-serije kapetana Hrvoja Vučića i Ahmeda Alija sredinom treće dionice došao do potpunog preokreta, ali buđenje igrača s klupe ponovno je okrenulo vodu na zeleni mlin. Domaćini su prijetili negdje do 35. minute, ali jednom kada su upali u dvoznamenkasti minus iz njega se više nisu vraćali pa su dva boda krenula put Jazina.


Zadar prekinuo negativni niz
Pobjedu su upisali i košarkaši Zadra koji su u nedjelju ugostili novog člana elitnog razreda hrvatske košarke Cedevitu Junior. Igrači Ivana Perinčića nakon tri vezana poraza nisu imali pravo na krivi korak te su nakon izjednačenog otvaranja susreta podigli intenzitet obrane i zahvaljujući samo dva primljena poena u posljednjih pet minuta prve četvrtine otišli na dvoznamenkastu razliku koju su bez previše stresa čuvali do samoga kraja. Kontrola skoka je u pojedinim trenucima susreta stvarala određene probleme, što se prije svega očitovalo kroz 16 drugih napada zagrebačkog sastava, no igrači Damira Mulaomerovića su svoj borbenosti unatoč posljednji put na jednoznamenkastom zaostatku bili na samom otvaranju treće dionice kada je Matej Bošnjak nakratko smanjio na 44:35. Kako je vrijeme odmicalo do izražaja je dolazila veća individualna kvaliteta domaćeg sastava koji je na koncu mirno došao do druge pobjede u hrvatskom prvenstvu (86:68).




Pobjede gostiju
Vjerojatno najzanimljiviji, ili barem najujednačeniji dvoboj trećeg kola igran je u osječkom Gradskom vrtu gdje su snage odmjerili Vrijednosnice Osijek i Adria Oil Škrljevo. Sukladno očekivanjima, otvaranje utakmice je donijelo izuzetno izjednačenu košarku s brojnim promjenama vodstva, pa je trebalo čekati punih 13 minuta da se jedna momčad odvoji na više od posjeda prednosti (29:34). Pokazat će se, bio je to uvod u bolju igru gostujućeg sastava koji je do pred odlazak na veliki odmor pobjegao na plus osam (40:48), a sredinom treće četvrtine i na ugodnih 14 poena razlike. »Brokeri« su se svojski trudili zadržati korak s raspoloženim Rajkovićevim momcima, no u večeri u kojoj su tricu gađali izuzetno loših 2-20 do kraja susreta nisu uspjeli ozbiljnije priprijetiti »Naftašima« te su upisali prvi poraz u novoj sezoni hrvatskog prvenstva. Ništa manje zanimljiv nije bio ni okršaj »dužnika« iz prva dva kola Šibenke i Zaboka igran na Baldekinu. U prilično izjednačenoj utakmici, Zabočani su bili ti koji su prvi »uzeli break« i rano poveli s 4:12. Odgovor domaćina bio je ekspresan i zaustavio se na 11 vezanih poena, nakon čega je uslijedilo razdoblje ravnopravne igre. Egal je nakratko razbio Lukša Buljević odvevši »Žute lavove« na 22:31, no uslijedila je »repriza« završnice prve četvrtine pa se na poluvrijeme otišlo s otvorenih 36:38. Nastavak je ponovno donio izjednačenu košarku u kojoj su tek dvije vezane trice Pavla Paića i Bruna Rebića stvorile razliku i odvele »Građane« do prednosti uoči odlučujućih deset minuta. Zabok se brzo vratio, te je već tada bilo jasno da ćemo pobjednika dobiti tek u samoj završnici. Semafor je uoči posljednjih 200 sekundi pokazivao 75:71 za »Građane«, nakon čega je uslijedio prijelomni trenutak susreta. Gostujući strateg Zdravko Radulović je pozvao minutu odmora nakon koje je njegova momčad dobila krila i krenula u veliki preokret. Čvrsta obrana u potpunosti je zatvorila prilaze obruču, a napad je dobio prijeko potrebnu dozu fluidnosti pa je utakmica zatvorena serijom 0:10 koja je Zaboku donijela prva dva boda, a momke s Baldekina ostavila pri samom dnu ljestvice.


Kvaliteta abaligaša
Rutinske pobjede ostvarili su i košarkaši Cibone i Splita koji su lakoćom svladali Goricu, odnosno Furnir. Zagrepčani u petak, »Žuti« u nedjelju. Premda su u dvoboj ušli kao jedna od četiri neporažene momčadi, »Bikovi« su u Savskoj pružali otpor tek prvih petnaestak minuta. Vezane trice Josea Vildoze i Matea Drežnjaka dale su napadački impuls igračima Vladimira Jovanovića, da bi hrvatski reprezentativac nedugo potom i zaključio seriju 11:1 koja je odvela »Cibose« na prvu dvoznamenkastu prednost (43:33). Ako je Gorica i gajila kakve nade u preokret, one su nestale već na otvaranju nastavka kada su »Vukovi« na krilima agresivne obrane pobjegli na 70:44, nakon čega je priči bio kraj. Na koncu okruglih 30 razlike (106:76). Treće kolo je završeno pobjedom Splita koji je bez Roka Lenija Ukića i Trea McLeana bez previše muke svladao Furnir. Momci iz Dubrave su sve do sredine druge dionice pomalo iznenađujuće diktirali tempo, no tri vezane trice raspoloženog Tonija Perkovića u potpunosti su »okrenule vjetar« i utrle gostima put do drugog vezanog trijumfa u hrvatskom prvenstvu. Nastavak je donio ponešto ujednačeniju košarku, ali svaki puta kada bi domaćini priprijetili i smanjili na dvije ili tri lopte zaostatka uslijedio je odgovor Splićana koji su mirno priveli susret kraju.


Rezultati
Alkar – Sonik P.                     70:81
Zadar – Cedevita J.              86:68
Cibona – Gorica                     106:76
VROS, – Škrljevo                     75:88
Šibenka – Zabok                     75:81
Furnir – Split                     60:73


Najbolji strijelci
Toni Perković              27 p
Pavle Marčinković       21 p
Antonio Črnjević              22 p
Mateo Drežnjak              20 p
Mateo Vidović              20 p