Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ustanova bi trebala početi s radom do kraja godine

06.10.2021. 10:53


Centar za pružanje usluga u zajednici Mocire trebao bi započeti s radom do kraja ove godine. Centru je osnivač Republika Hrvatska, a cilj će mu biti smještaj, boravak i skrb starijih osoba i osoba kojima je potrebna stručna pomoć te će pružati socijalne usluge djeci s teškoćama u razvoju. Na čelu ustanove koja je osnovana prošle godine trenutno je Mirjana Matov, načelnica Sektora za zaštitu odraslih osoba, a s obzirom na to da je Centar već trebao započeti s radom upitali smo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zašto su radovi kasnili.


Kasni se zbog pandemije
– Republika Hrvatska kao osnivač ustanove socijalne skrbi Centar za pružanje usluga u zajednici Mocire poduzima sve pripremne radnje za što skoriji početak rada Centra, izvijestili su iz Ministrastva objašnjavajući dalje kako je do kašnjenja došlo zbog pandemije koronavirusa.
– Zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom, došlo je do određenih kašnjenja u isporuci opreme, zbog čega Centar još nije započeo s radom, iako su ostale pripremne radnje u visokom stupnju izvedenosti, kao što su na primjer, upis osnivanja u Sudski registar, donošenje Statuta i drugih općih akata i slično, objasnili su nam iz Ministarstava. Da Centar uskoro kreće s radom, dao je naslutiti i natječaj za ravnatelja/icu ustanove koji je nedavno završen. Postupak izbora i imenovanja ravnatelja/ice odvija se po propisanoj proceduri i u zakonskim rokovima.
U okviru djelatnosti Centar će pružati socijalne usluge djeci s teškoćama u razvoju i to uslugu poludnevnog boravka; uslugu cjelodnevnog boravka; uslugu individualne psihosocijalne podrške u obitelji; uslugu individualne psihosocijalne podrške kod pružatelja usluge; uslugu grupne psihosocijalne podrške kod pružatelja usluge; uslugu rane intervencije; usluga pomoći pri uključivanju u programe odgoja i obrazovanja (integracija).


Budući korisnici još bez informacija
– Također, Centar će pružati socijalne usluge odraslim osobama s invaliditetom i to uslugu smještaja; uslugu poludnevnog boravka; uslugu cjelodnevnog boravka; uslugu organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku; uslugu organiziranog stanovanja uz svakodnevnu intenzivnu podršku; uslugu organiziranog stanovanja uz svakodnevnu kratkotrajnu podršku; uslugu organiziranog stanovanja uz povremenu podršku; uslugu individualne psihosocijalne podrške kod pružatelja usluge; uslugu grupne psihosocijalne podrške kod pružatelja usluge, objasnili su iz Ministarstva.
Kako smo već ranije pisali, u Centar bi se prilikom otvaranja trebala useliti i udruga Svjetlo, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom. Ovom smo ih prilikom upitali imaju li kakvih saznanja, kad bi korisnici mogli ući u prostorije, no kako nam je rekla Irena Palčić, predsjednica Udruge, oni nemaju novih saznanja na ovu temu.
– Većinu informacija dobijemo iz medija, nama se konkretno ništa ne javlja pa ne znamo ni kad bi se Udruga trebala tamo preseliti, a ne znamo ni kad će biti upis korisnika, rekla nam je kratko Palčić.