Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski komorni orkestar proslavio 60 godina postojanja

06.10.2021. 07:08


U ponedjeljak navečer, u organizaciji Koncertnog ureda Zadar, u crkvi sv. Krševana održan je koncert kojim je Zadarski komorni orkestar, pod ravnanjem šefa dirigenta Ivana Repušića, proslavio 60 godina postojanja. Na programu su bila djela Š. Dešpalja: Moba, P. I. Čajkovskoga: Serenada za gudače u C-duru, op. 48 te W. A. Mozarta: Sinfonia concertante za violinu, violu i orkestar u Es-duru, K. 364.
Kao solisti u Mozartovoj Simfoniji concertante nastupili su počasni koncertmajstor Zadarskog komornog orkestra, ujedno koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović te Milena Simović, prva violistica Simfonijskog orkestra grada Birminghama.


Dvije temeljne institucije kulturnog života
Davne 1961. godine, tada mladi zadarski dirigent i skladatelj Pavle Dešpalj imao je dvije želje – da crkva sv. Donata postane koncertni prostor te da Zadar ponovno dobije vlastiti orkestar. Tako je u godini u kojoj je Zagreb dobio Biennale suvremene glazbe, Gagarin postao prvi čovjek u svemiru a Kennedy predsjednik SAD-a, Zadar dobio Glazbene večeri u Sv. Donatu i Zadarski komorni orkestar, dvije temeljne institucije kulturnog života, koje danas privlače i okupljaju u većoj mjeri nego prije 60 godina. Na prvom koncertu Glazbenih večeri nastupio je tada novoosnovani Zadarski komorni orkestar i otvorio manifestaciju skladbom Moba za gudače koju je posebno za tu prigodu skladao Šime Dešpalj, a kojom će se započeti i ovaj obljetnički koncert.
Povijest Zadarskoga komornog orkestra ispisala su četvorica Zadrana: Pavle Dešpalj, Petar Vrbančić, Dragan Novak i sad Ivan Repušić. Svaki od njih dao je Orkestru novu energiju i vlastitu notu. Pavle Dešpalj kao osnivač i počasni šef dirigent Orkestra iskoristio je posljednji trenutak da okupi članove nekadašnje Zadarske filharmonije i nastavi bogatu tradiciju orkestralnog muziciranja u gradu, no put ga je uskoro odveo na veće pozornice, pa je ZKO morao pričekati do dolaska violinista Petra Vrbančića u grad. Rođeni Slovenac brzo je postao novo zaštitno ime glazbenoga života u Zadru, a gudačka klasa koju je stvorio tijekom dugogodišnjega rada u Glazbenoj školi Blagoje Bersa i danas je okosnica Orkestra. Nakon više od dvadeset godina vođenja Orkestra, tijekom kojih je ZKO i službeno registriran kao udruga (1985.), Vrbančić je prepustio Orkestar svojem učeniku Draganu Novaku. Novakovo razdoblje obilježeno je Domovinskim ratom (koji je neminovno utjecao na rad Orkestra) i izraženim komornim djelovanjem u manjim sastavima, osvježenjem koje je obogatilo koncertnu scenu grada.


Trajno mjesto susreta
Naposljetku, 2005. godine vodstvo ponovno preuzima dirigent, đak zadarske glazbene škole, maestro Ivan Repušić, koji je uz iznimnu međunarodnu karijeru (trenutno je na poziciji šefa dirigenta Orkestra Minhenskog radija i prvoga stalnog gosta dirigenta Njemačke opere u Berlinu) uspijevao nalaziti vremena i za Zadarski komorni orkestar. Integralna izvedba devet Beethovenovih simfonija tijekom nekoliko izdanja Glazbenih večeri u Sv. Donatu neupitno će ući u glazbenu povijest grada, a sezona i koncerti, kao što je ovaj obljetnički, dokaz su da Zadar i Zadarski komorni orkestar nisu samo mediteranska usputna stanica na ljetnim turnejama, nego trajno mjesto susreta, druženja i – prije svega – vrhunskog muziciranja.