Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

E-knjiga i digitalna knjižnica

Autor:

05.11.2008. 23:00
E-knjiga i digitalna knjižnica

Foto: Vedran SITNICA



U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar jučer je održano predavanje na temu “e-knjiga i digitalna knjižnica”. Predavanje namijenjeno studentima knjižničarstva, knjižničarima i svim zainteresiranim građanima održala je izv. prof. dr. sc. Daniela Živković sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Govoreći o novijim, elektroničkim oblicima knjige i knjižnice Živković je kazala definiciju knjige koja bi bila omeđen sadržaj objavljen na bilo kojem mediju, dok je elektronička knjiga jedna ili više računalnih datoteka omeđenog sadržaja objavljene na mreži, riječ je dakle o mrežnoj knjizi, ili u materijalnoj obliku kao što je CD-ROM ili DVD. Takva knjiga, može biti povezana s ostalim knjigama na mreži, a svaka ima svoj ISBN. Elektronička knjiga nastaje na dva načina, digitalizacijom tiskanih djela ili izvorno pisana u elektroničkom obliku. Prva knjiga nastala u elektroničkom obliku, na disketi, istaknula je Živković, je Biblija, a prvi put je jedna elektronička knjiga ušla u uži izbor za Booker prize 1998. Tri godine nakon toga Franfurtski sajam prvi put dodjeljuje nagradu jednoj e-knjizi.
Druga tematika, usko vezana uz elektroničku knjigu, i s njom povezana, je digitalna knjižnica. Riječ je o pojmu, kazala je Živković, koji koriste izdavači, ali i nacionalne knjižnice. Digitalna knjižnica bi bila, navela je predavačica, elektronički fond informacija kojima se može pristupiti putem baze podataka.
Na predavanju je, također, među ostalim, bilo govora i o čitanju, odnosno pristupu e-knjizi, autorskim pravima, kao i o samim prednostima takve knjige. Predavanju su prisustvovali studenti knjižničarstva, knjižničari, kao i zainteresirani dio posjetitelja.