Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Metafora raspada političkog sustava

Autor: Nikola Markulin

05.11.2008. 23:00
Metafora raspada političkog sustava

Foto: Irena JURJEVIĆ



U utorak je u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar odigrana predstava „Svečana večera u pogrebnom poduzeću” Zagrebačkog gradskog kazališta ‘Komedija’. Redatelj ove predstave nastale prema istoimenom dramskom tekstu Ive Brešana je Zoran Mužić. Dramaturginja je Lidija Zozoli, scenograf Darko Bakliža, kostimografkinja Elvira Ulip, autor glazbe Igor Karlić, a oblikovatelj svjetla Anđelko Kos. Tekst drame objavljen je u časopisu „Prolog” 1979. godine, a praizveden sljedeće u Teatru Nowy Ldoz u Poljskoj. Zadarska je publika tako imala priliku uživati u zabavnom, ali sigurno ne i ponajboljem Brešanovu dramskom ostvarenjeu.
Po uzoru na Gogoljevog „Revizora”, Brešan kreće od motiva stranog i nepoznatog moćnika koji stiže u malo mjesto u provinciji. U ovom slučaju to je povratnik iz Amerike, bogati brodovlasnik John Gršković ili anglikanizirano Grskovich, koji se u rodni kraj vraća sa željom da kupi grobnicu stare plemenitaške obitelji Della Scala, čijem je posljednjem potomku Michelangelu sudbina nepoznata. Zna se tek da se odrekao svojih korijena i da je živio bohemskim životom. Pošto je prodaja stare grobnice koja je u ovom slučaju i kulturno dobro pred lokalne se funkcionere stavlja nemoralan i protuzakonit izazov. No izlazak u susret bogatom kapitalistu domaćih korijena obećava im i bogatu nagradu. I direktor pogrebnog poduzeća Murina (Igor Mešin) i Bajdo, predsjednik mjesne zajednice (Ivica Zadro) i Kozlina, direktor hotelskog kompleksa i rukovodioc lokalnog ogranka KP (Davor Svedružić) i Don Felicio, župnik (Vid Balog) pokleknuli su pred Grskovichevim obećanjima o nagradi. Jedino Mikac (Vinko Kraljević) svima ukazuje na veliku moralnu pogrešku. Uz prizore i atmosferu zahtjeva radnika pogrebnog poduzeća za bolje radne uvjete, sastanka lokalne elite s bogatim povratnikom u mjesnom hotelu, te partijskog mitinga pomješanog s svečanošću otvaranja nove/stare grobnice radnja kulminira pojavom posljednjeg Della Scale (Željka Duvnjaka), unuka spomenutog Michelangela.
Groteskna komedija „Svečana večera u pogrebnom poduzeću” nastala je krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kada je bivša država već krenula putem propadanja. No metafora raspada tog političkog sustava je tek prva razina mogućeg scenskog čitanja ovog Brešanovog djela dok mnogo zanimljiviji sloj govori o ljudima tog podneblja koji se u dvadeset godina nisu mnogo promijenili niti će se mnogo mijenjati u vremenima koja dolaze. Drama Svečana večera u pogrebnom poduzeću ima upisanu vrlo oštru moralnu osudu ljudske pohlepe, želje za ostvarivanjem osobne materijalne koristi, osudu primitivizma i vulgarizma, ljudske grubosti i nehumanosti te socijalne neosjetljivosti, licemjerja, bahatosti i gluposti.